ne razumijem logiku salforda,šta oni misle plasirati knjaz miloš u konzumu.koliko pratim trenutno su radnici u štrajku u aranđelovcu,a mljekara subotica je već dogovorena za prodaju danoneu.
da vidimo kakav je plan za mils,preseliti mljekaru u sinj u poduzetničku zonu,već vidim naslove po novinama poslije poraza recimo tenisača sad u davis cupu,pijani torcidaš zapalio cisternu milsa ili tako nešto.i di će plasirati milsove proizvode.
tako da mi ta priča oko salforda liči na malo omekšavanje zategnutih odnosa srb i hrv a nema neku realnu osnovu.
druga stvar bi bila kad bi san benedetto recimo kupio kalniče ili danone mils.oni imaju brendove koji su poznati u cijeloj europi i samo im trebaju punionice iz usluge.
što se tiče badela,primaran fokus treba biti na jap-u koj je profitabilan i jačanje pozicije u vinu koju je ozbiljno agrokor vino nagrizao a možda i bude točna priča da je i gazda zainteresiran za cijeli badel pa još bude iznenađenja.
Upravo sam to pitao u komentaru članka. No…..poznato je da novinari rade takve greške, nisu baš bliski brojkama i valutama
[proud]
——-
Moram rezervirati kruz…..
http://www.mediterranean-cruise-ports-easy.com/
rezultati porazni,smanjenje kapitala, otpuštanje skoro polovice radnika-uh,uh, ali su se potrudili ??
Cleaning up the closet, odlično.
book pao na nekih 270kn, samo bez milosti.
"Badel 1862 u prošloj je godini ostvario gubitak od 221,1 milijun kuna", priznala je predsjednica Uprave Badela, Zvjezdana Blažić, ali je istaknula da je tržišna pozicija tvrtke snažna, što daje prostora za optimizam."
Zbilja razlog za optimizam. Ni proslogodisnji FI nisu u stanju burzi poslati a vec je 29.4. [bye]
Vise u clanku:
http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/prehrana/badel-1862-smanjenje-kapitala%2c-drzava-preuzima-vlasnicki-udjel,76001.html
"Badel 1862 u prošloj je godini ostvario gubitak od 221,1 milijun kuna", priznala je predsjednica Uprave Badela, Zvjezdana Blažić, ali je istaknula da je tržišna pozicija tvrtke snažna, što daje prostora za optimizam."
Zbilja razlog za optimizam. Ni proslogodisnji FI nisu u stanju burzi poslati a vec je 29.4. [bye]
Vise u clanku:
http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/prehrana/badel-1862-smanjenje-kapitala%2c-drzava-preuzima-vlasnicki-udjel,76001.html
Pa ako su ovi podaci točni, naravno da ništa ne objavljuju, sramota ih je pokazati da im kapital pao na ispod 100 milijuna kn.
U 5 godina uništili 66 % kapitala. To je anualizirani godišnji prinos -20 % zadnjih 5 godina.
Prije 10 godina je kapital bio 200 mil kn? Dividendi ne baš puno?
Dakle 10-godišnji prinos cca. -7 %
Zbilja ne znam postoji li u Hrvatskoj (osim onih koji su već bankrotirali) među ovim predbankrotnim firmama neka koja je ostvarila 10-godišnji rezultat lošiji od ovoga (osim brodogradilišta, koja su tu negdje u konkurenciji valjda)
tako ti je to kad ideš u investiciju a niti nemaš love za to ni vizije šta sa tim napraviti.
kupili su akvizicije kreditima koje nisu mogli vraćati,plus što je sam biznis generirao gubitke jer ima konkurenciju u agrokuru koji kontrolira maloprodaju. da plastično objasnim , voda u konzumu kiseljak 3,5 kn,jamnica 5 kn, jana 7 kn,svi ostali proizvođači se moraju pozicionirati cijenovno da su skuplji barem 20-25 posto a ista je situacija u sokovima.
jedino što ima je bila mogućost je horeca i pepsi,ali tu je coca cola dominantna i badel je zatekao takvu poziciju od lure i nije ništa napravio da to preokrene.
s druge strane u jap-u i vinima nisu ništa napravili da akviziraju domaće(zvečevo,maraska) ili po regiji (navip,rubin,makedonija,plantaže)
trenutno je situacija da agrokor vina masovno ulažu,dobijaju državnu zemlju,kupe poticaje i na ulasku u eu će imati velike površine pod vinovom lozom(nema širenja nasada kasnije) plus pokušava u makedoniji (vizba,koperacija) koja ima puno veći potencijal za vina nego hr(realno su naša vine preskupa cjenovno a kvalitetom precjenjena)
problem kod todorića je što ima vina bez identiteta,ali ima lanac prodaje i vidim da ide na male proizvođače i njima za uzvrat daje distribuciju. a to je ono što je badel trebao.
u svakom slučaju čišćenje bilance je bilo nužno a daljni razvoj će ovisiti o viziji vodstva na što se fokusirati u ovakvoj situaciji na tržištu.ja bi osobno samo jap jačao i radio strateška partnerstva sa velikima stranim proizvođačima,recimo bacardi koji je dugogodišnji partner badela.
svaka cast. slazem se. s tim novcima su trebali osvojiti domace trziste jap-a, kakva voda kakvi bakraci.
ovo danas po asku su samo dva moguća kupca:
-onaj kaj je jučer stajao na bidu na ACN 0,01$, pa časti ekipu
-onaj koji mu je prodo pa pije da zaboravi.
ča ti pensaš, oštija ča prier ča demander. eto malo čakavštine i francuskog kao dodatak vašem kaj i engleskom jeziku. jedino ne znam za gazde, hm…gazde nemaju premca. bas me zanima tko je kupovao osim mene danas.
ča ti pensaš, oštija ča prier ča demander. eto malo čakavštine i francuskog kao dodatak vašem kaj i engleskom jeziku. jedino ne znam za gazde, hm…gazde nemaju premca. bas me zanima tko je kupovao osim mene danas.
Necu vise jazz kantati
http://www.youtube.com/watch?v=1NHdvA1rFRA&feature=player_embedded#! 😀