BCIN (BC institut)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BCIN (BC institut)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

A već sam napisala teško da će ići.Kupnja oprezno da cijena ne odleti lipari a lakih prstića na obaraču ove dionice ionako nema.Rekli bi galebovi iz Dalmacije ko je j.b. j.b. je.Prelipare me pod mus.

Kaže statistika da su ovo predvodnici uspjeha http://www.poslovni.hr/hrvatska/perjanica-izvoza-i-dalje-je-tuna-ali-odlicne-rezultate-biljeze-svinjsko-meso-i-kukuruz-276893

Ovoj dionici je mjesto na cca 800 kuna po svim parametrima. Ali ako se netko ozbiljniji ne zainteresira neće to tako skoro.

Laži izmišljaju ljubomorni i nesposobni šire ih budale a vjeruju idioti!!!

Ovoj dionici je mjesto po parametrima na 1500kn a na 800 će doći do jeseni.Prije nego li ja budem ponovo morala na depilaciju.

Na ovoj dionici je dinamicno samo jedan mjesec u godini i to od izlaska FI za prethodnu godinu u svibnju do odrzavanja skupstine u lipnju.

Eventualno prije izlaska FI pocne se sa spekulacijama kakvo ce ono biti, pa i to pokrene trgovinu.

Ali u medjuvremenu – zatisje – jer nema se na osnovu cega spekulirati. Tesko je odrzavati likvidnost na dionici koja je u fokusu tako malo vremena, a nase nerazvijeno trziste dodatni je problem.

Imao sam ovu dionicu i o njoj i dalje imam dobro misljenje, ali prodao sam je nakon onog naglog skoka sa nekih 310 na 400+ kuna, jer novi rast je ovdje tesko izgledan. Zasto? Naprosto, fali informacija. Nakon skupstine dolazi dugo razdoblje bez ikakvih trzaja: nema kvartalnih izvjesca, nema nikakvih objava, nema kapitalnih ulaganja u ovoj tvrtci… Nista. I onda situacija na ovoj dionici postane letargicna i to odbija investitore.

Stoga, mahanje odlicnim fundamentima slabog je ucinka jer ih se ne moze kvartalno provjeravati. A cijela bit ulaganja pociva na transparentnosti koja proizlazi iz redovite objave stanja poslovanja, kako bi ulagaci znali na cemu su.

Ukratko, na temelju cega cete opravdavati rast dionice u, primjerice, studenom ove godine? Aktualno izvjesce tada ce biti staro punih pola godine, a poslovanje u tom razdoblju moglo se poboljsati, ali i pogorsati. Kapitalnih ulaganja vjerojatno nece biti, a ukoliko se javno ne natukne mogucnost, recimo, prodaje udjela vecinskog vlasnika, a sto jos uvijek nije realno, ovdje ce zavladati mrtvilo.

Rast dionice dijelom se može opravdati snažnim porastom izvoza i puno boljim rezultatima poslovanja u firmama konsolidacije u Srbiji, Bosni, Turskoj…
Efekt ulaska u EU tek će se vidjeti.
Dosadašnjoj podcjenjenosti dionice. Po mom sudu i sada je najpotcjenjenija dionica kod nas.
Ostala opravdanja porasta ne želim otkriti.
Prerani izlasci iz dionica događaju se svima. Nervozu zbog toga svak riješava na svoj način.

Ovo gore napisano naravno odnosi se na 2014. godinu.
Mi koji dionicu imamo znamo to jer nas zanima i zbog većinski sezonskog karaktera prodaje sjemena može se doći do relativno preciznih podataka.
Iz tih razloga uopće ne očekujemo GFI za 2014. već sada pratimo urod sjemenskog kukuruza kako bismo znali što očekivati u 2015. godini.

Nelogično je da ev/ebitda manji od 2 dugoročno ostane neprimječen akterima tržišta kapitala.Ili će tržišna kapitalizacija biti lansirana ili će novac sa računa BCa na račune dioničara.

Sad kad su GO gotovi ili su pri samom kraju situacija s ovom dionicom se tek zahuktava.MIFovi obrazlažu zahtjev za većom dividendom onako kako to mali dioničari rade prema Danielu Škori.Ili investiraj ili isplati.Vrijeme za takvu politiku je stiglo.

Svake godine dividenda , svake godine dobit samo mali dio ide u dividendu i nakupilo se dosta, divna dionica ili masna izvanredna dividenda ili investiranje.TK po 490 kuna, 81 585 000, milina, ako sjevne izvanredna…

Nazalost nece sjest izvanredna…
Pogledaj Adris grupu koja vodi istu politiku vec dugo vrijeme.
Obje firme imaju niski EV/EDIBTA i to vec jako dugo vrijeme.
S time da je BCIN s nizom valuacijom zbog mnogih razloga.
Da dignu div. na 30+kn siguran sam da bi cijena bila iznad 500-600kn.
Ovako imam osjecaj da samo bezveze gomilaju cash a mali dionicari nemaju pravo glasa za promjenu toga.

Špekulacije oko razno raznih očekivanja su legitimna. Ja za sada ne bi širio temu u tom pravcu. Radije bih se osvrnuo na pametnu kupnju zadnjih mjeseci kojom netko pokušava prikupiti ali pritom ne otkriti karte. Na žalost kupaca imatelji dionica znaju što imaju u rukama i ne ispuštaju to olako, posebno znajući kako će eventualnom špekulativnom prodajom kasnije biti u nemogućnosti kupiti značajnije količine. Relativno niska likvidnost unatoč niskoj valuaciji značajan prinos donijeti će samo onima strpljivima koji su dovoljno razumni da uđu ranije računajući na nešto duži rok.
Sve u svemu mi koji smo unutra ali i oni koji to žele sjesni su da nas ove ali i narednih godina očekuje bum pozitivnog poslovanja. Sve druge špekulacije tehničke prirode samo bi došle kao kec na desetku.

New Report

Close