BCIN (BC institut)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BCIN (BC institut)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Bilo bi predivno za malog dionicara kada bi prodao tvrtku nekoj vecoj inozemnoj tvrtci.

zašto misliš da ima interesenata!!?? pa multinacionalke i ovako i onako dobivaju sve veći postotni udio!

@randopph – postoje dva načina rasta, jedan je organski, a drugi su akvizicije. što mislite kako su multinacionalke postale multinacionalke?

Vlasnik si treba postaviti pitanje Que vadis BC. U zadnjih nekoliko godina nije ništa posebno napravljeno osim očuvanja imovine, keša i par hibrida koji nisu dali neki rezultat (osim Pajdaša).
Vidi se da unazad nekoliko godina nema vizije, strategije, investicija, a bez toga nema rasta i razvoja.
Škoro se vjerojatno više aktivno ne može baviti poslom, a kroz NO je teško donositi operativne odluke, kontrolirati poslovne procese, radnike i njihovu posvećenost poslu, te su vjerojatno opušteniji, manje produktivni i sve je izglednije da će početi sve više curiti.
Čim nema gazde prirodno je da si ležerniji, a sin nema autoritet moći tj. znanja, kompetencija, iskustva da može uspješno nadomjestiti staroga.

Mene doista čudi kako se pojavilo veći broj kritičkih razmišljanja o firmi koja je u dvije godine udvostručila dobit po dionici.Meni moje women 6 čulo govori da bi cijena mogla rasti proporcionalno s brojem kritika.

Bravo Piero2, sve si dobro detektirao.
Ova godina je prijelomna godina za poslovanje Bc instituta.
Postoje dvije opcije:
1. promijeniti način poslovanja- poslovati na način kako posluje konkurencija(Monsanto, pioneer, kws…)
2.prodati Bc institut

Ako se ne primjeni bilo koja opcija, bojim se da to neće dobro završiti!

A koja je najbolja obrana od svega lošega pa tako i od scenarija “neće dobro završiti”? CIJENA! Da li vi smatrate da je BCIN trenutno realno vrednovana ili bi je po ovakvoj cijeni kupovali čak i da “neće dobro završiti”. Ja imam dionice BCIN jer smatram da bi uprava trebala dvije tri godine raditi PROTIV firme (ilitiga uništavati je svim sredstvima) da bi uz trenutnu cijenu dionica bila realno vrednovana. Tako da, treba gledati sve pozitivno i naravno negativno u i oko firme i dionice, al nikad ne treba smetnuti s uma trenutnu cijenu. Dakle, nećemo isto govoriti pri 100, 500, 1000 ilo 10000 kuna. U kratko, ne zaboravimo cijenu.

Napomena: imam dionice BCIN i ovo je samo moje mišljenje, nije poziv na kupnju ili prodaju istih.

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

I ja imam dionice BCIN i ovo je moje mišljenje, ali i činjenično stanje, te nije poziv na kupnju ili prodaju istih.
U zadnjih nekoliko godina nagledao sam se različitih scenarija. Sjećam se Đakovštine. Govorili su da vrijedi 750.000.000,oo kn, a jedva je prodana za
150.000.000,00.
A pitanje je i koliko vrijedi Bc institut i šta to tamo vrijedi 80 ili više miliona?
Ljudi, uprava – loše.To i sami vidite.
Genetika- loša. Bio sam u syngentinom institutu u Francuskoj.Ono što oni postave i naprave u jednom danu, Bc institutu treba- neću napisati.
Imovina, pa ona bez poslovnih aktivnosti ne vrijedi ništa.
Ostaje samo tržište i to Hrvatsko- koje pada i na godinu će se prodati 150.000
vrećica- ili 22%-ako se ništa ne promjeni.To znači i manji profit.
A ostala čuvena istočna tržišta? U Portugalu ih prevarili, nisu platili, a čuveno Ukrajinsko tržište progutalo čak 4 kamiona sjemena ili 5000 ha.
Radi usporedbe u Americi se sije 22 mil. u Kini 18 mil, a Katarina u Brazilu 12 mil. Kako su ove naše brojke velike možda dođe neko izvana da kupi.
Napomena: imam dionice BCIN i ovo je moje mišljenje, nije poziv na prodaju ili kupovinu istih, ali sam i jako nezadovljan poslovanjem BC instituta

rakitiću,dajte nam još informacija,vidi se da ste stručni i iskreni.

Vidi se da ovaj naš rakitić igra utakmice s pravim igračima kad zna tako dobro situaciju i činjenice.
Prije dvadeset i pet godina američke, japanske kompanije su dolazile gledati naše poslovne modele i uspjehe u poljoprivredi, a danas mi kopiramo njih s tim da su oni zauzeli pozicije, tvrtke, a ostavljaju djelatnosti s kojima se ne žele baviti.
BC je nažalost previše inertan, a vlasnik je odigrao svoju utakmicu i možda treba prepustiti mlađim, hrabrijim ili nekome drugom vlasniku štafetu.
Mi smo premali da bi igrali neku važniju ulogu u europi, što se vidi po svim bitnijim sektorima i tvrtkama koje su stranci uzeli (isto se sada dešava slovencima) tako da proces slobodne, neovisne hrvatske će se nastaviti, a onaj koji ne bude shvatio model ekonomije veličine, te tvrtke će završiti u stečaju ili ako prežive, životariti će s minornim tržišnim udjelima.

Kako si se ti Pier od afirmativnog spisatelja prometnuo u kritičara.Da se nisi i ti kao i ja olakšala za nekoliko stotina dionica pa se sad nadaš vratiti bar po istoj tarifi.Nije mi drago konkurencija mi raste.Slažem se da svatko može bolje, više,jače i treba ih poticati,stiskati ih i predlagati im.Ali zazivati propasti,stečajeve bez razloga tamo gdje dobit raste iz godine u godinu ne treba.Makar će prije podjeliti ove novce što su si prišparali.Ja sam si kupila papire iz ZAP-a ali nikako da si dobim vremena da to pročitam u miru.

Pa nemaš neku konkurenciju što se tiče kupnje, samo se postaviš ako želiš kupiti. Uostalom ako si tako optimistična što si prodavala. Nadalje i sama si navodila da vlasnik nije zadovoljan s upravom, a što sam i ja isticao kako nemaju vizije, odlučnosti, da su inertni tako da zaključujem da se u većini slažemo.
Nedvojbeno je da po pokazateljima unazad 3-5 godine nema takve podcijenjene dionice na tržištu, da tvrtka ima velike rezerve i za moguće padove prodaje, nenaplate dijela potraživanja, pa čak i za investicije
EV/EBITDA je trenutno oko 2,5 što je najniže na hr marketu, pa čak i u regiji. Imaju odlične EBITDA marže, tako da će profitabilnost biti sačuvana.
Međutim brine stagnacija prihoda tj. nema rasta, a bez rasta nema razvoja, a da ne govorim da je u Turskoj bačeno 20 milijuna i nema rezultata, da je rast u Srbiji nedovoljan, da imaju krivu poslovnu prodajnu politiku, kao i politiku proizvodnje odnosno previše promašaja, a premalo novih uspjeha. A situacija će sve teža biti i nisam siguran da su dorasli izazovu.

New Report

Close