BCIN (BC institut)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BCIN (BC institut)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Broj malih dioničara se smanjuje sve veći broj dionica dolazi u čvrste ruke.Googlajući se spoznaje da novi dioničar teško da je ušao u poziciju radi burzovne špekulacije.

1. ŠKORO DANIEL (83910976640) 104.985 63,05 Osnovni račun
2. PLAMEGAL-TRIO D.O.O (25567118416) 5.990 3,60 Osnovni račun
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. (69326397242) 3.385 2,03 Skrb. račun
4. BOTKULJAK ANA (02487224648) 2.802 1,68 Osnovni račun +75
5. KOZIĆ ZDRAVKO (43741946735) 2.339 1,40 Osnovni račun
6. BOTKULJAK DALIBOR (90517576704) 2.173 1,31 Osnovni račun
7. TURIST D.O.O. (21819941955) 2.020 1,21 Osnovni račun
8. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. (69326397242) 1.477 0,89 Skrb. račun
9. JELOŠEK ZLATKO (10255370467) 1.377 0,83 Osnovni račun +35
10. BC INSTITUT D.D. (81224333034) (1/1) 1.279 0,77 Osnovni račun
Ukupno: 127.827 76,77

Uskoro bi trebao biti i poziv na glavnu skupštinu gdje bismo trebali saznati još, nadam se, dobrih vijesti, odlučiti u upotrebi dobiti i što već ide uz to…

Trolam, hejtam, vrijeđam, ponižavam, omaložavami - mućki Džubrarim.

Veoma lijepa akumulacija ove dionice u zadnje vrijeme, posebice od investitora koji znaju sto rade.

Ali inace je stvarno dobar pokazatelj za buduce trendove cijene kada mozes dokupljivati dionicu po visoj cijeni, ali na istim financijskim pokazateljima kao i na nizoj cijeni.

Primjerice danasnji PE (sa cijenom od 395kn) se ne razlikuje od onoga u prijasnjih 5+ godina. A PE od 7 i EDIBTA manja od 2 (u tvrtci kojoj ne padaju prihodi i dobit te buduce poslovanje nije nikako negativno ugrozeno) je prava rijetkost.

K tome prvi sigal na TK koji je ukazivao na rast cijene bio je kad su dva najveća mala dioničara prodajući javno svoj paket to napravili uz znatno podizanje dotadašnje cijene.Sad kad su oni izašli očito je da prodajnu stranu mogu cimati samo manji špekulanti.Listala sam sinoć u prošlost zakazanih skupština iz kojih se da zaključiti da će poziv za ovogodišnju biti odaslan ovaj tjedan ako ne već i danas.Nestrpljiva sam jer me stvarno zanima hoće li se i koliko promjeniti dividendna politika kao i ona oko otkupa vlastitih dionica u trezor i upravljanje njima.

Očekujem veću dividendu nego li prošlih godina. Tako su rekli u Forbes-u, a budući kako su im kredibilitet i vjerodostojnost na mjestu, ne vidim razloga zašto tako ne bi i bilo.

Dobit ćeš i manje nego lani jer će se isplatiti iz dobiti 2013.
Moderator, nije u redu da brišeš službeno objavljene podatke.
Ponavljam, dividenda 8,30 kn iz dobiti 2013.g
I još mi k tome obrišeš ocjenu 100% 🙂

Valjda će biti i službena obavijest brzo…

Ovako na prvi pogled, 8,30 kn je…malo razočarajuće. Još kad nam Lijepa naša uzme porez i pretporez…

Valjda će biti i službena obavijest brzo…

Ovako na prvi pogled, 8,30 kn je…malo razočarajuće. Još kad nam Lijepa naša uzme porez i pretporez…

Tek sam sad vidio kako se ovdje može naći…
http://www.vobco.hr/hr/oi/bc-institut/[/url]

A, nisu se baš iskazali.
Istina, 8,30 kn jest više nego li lani…ali očekivao sam ipak nešto više.
Ovako ispada kako ćemo dobiti oko 7,1 kn (nakon poreza i pretporeza).

I čini se ništa od otkupa dionica. Vraćaju se i ta sredstva u zadržanu dobit.

Sada vidim kako ona inicijativa za Udrugom malih dioničara itekako ima smisla.

A, nisu se baš iskazali.
Istina, 8,30 kn jest više nego li lani…ali očekivao sam ipak nešto više.
Ovako ispada kako ćemo dobiti oko 7,1 kn (nakon poreza i pretporeza).

I čini se ništa od otkupa dionica. Vraćaju se i ta sredstva u zadržanu dobit.

Sada vidim kako ona inicijativa za Udrugom malih dioničara itekako ima smisla.

Istina.

Drago mi je što je dionica rasla u zadnje vrijeme na neku pošteniju razinu, ali sada mi je sve jasnije zašto ovdje nema veće zainteresiranosti investitora. Objasnit ću:

Prvo, dividenda je konstantna – što je svakako dobro – ali ona i nije neki prinos na cijenu dionice koji bi ulagačima bio primamljiv. Primjerice, držeći dionice HT-a od one javne prodaje paketa, mogao si gotovo i vratiti uloženi iznos, dok bi ovdje za to trebalo doslovce pola stoljeća.

Drugo, ovo je spororastuća firma koja bi bez dividende bila gotovo neatraktivna (bez obzira na financijsku konsolidiranost). Jako malo se investira, pa nije realno niti očekivati veće prihode od sadašnjih. Ima većinskog vlasnika koji ne poduzima poželjne poteze za investitore, a to su povećanje dividendi i otkup dionica, a to je ono što bi se od ovakve firme očekivalo.

Treće, izvješće se izbacuje jednom godišnje, tako da je i opseg javno dostupnih informacija jako uzak. Tokom godine gotovo da i nema informacija koje bi pokrenule zainteresiranost za ovom dionicom, pa joj cijena stagnira. Kako nije bilo zainteresiranosti, nije bilo niti likvidnosti, pa je dionica dugo čamila u posebnom režimu trgovanja. Eto, tek sad pred izvješće za prošlu godinu i nakon njega dionica je ušla u kakav-takav fokus investitora. Sve se bojim kakva će situacija biti nakon glavne skupštine za mjesec dana, jer nakon nje opet slijedi dugi period bez ikakvih informacija…

Meni nesmeta mala dividenda, najdraza solucija bi mi bila da se dobit pretoci u temeljni kapital i postojeci dionicari nagrade tim novim dionicama.

Otkup dionica mozda i nije najbolje rjesenje jer bi onda vjerojatno previse narasla cijena da ju kupujemm.

New Report

Close