A što reći-kakvu posluku porati.Dobit prije poreza veća od 10mil,nakon oporezivanja veća od 9 mil. kuna.Porast od preko 40% Ja sam to očekivala tek naredne godine.Sada je P/E 7 ali važnije od toga je da će poslovni prohodi ove godine biti znatno jači nego 2013 i sigurna sam i profitabilnost.Živi bili pa vidili i svi se skupa tome veselili.
Nije loše, ali nije niti tako bajno kako se pokušava ovdje na forumu prikazati.
Zapravo – kada odvažemo dobre i loše stvari u odnosu na prošlu godinu – ništa se drastično nije promijenilo. (Ali, to se ne mora tumačiti kao nešto negativno, jer je BC i dalje dobra firma.)
Dobit se povećala, da, ali neke druge stvari koje dosta forum-investitora ne uočava nisu se poboljšale. Naprotiv.
Zalihe su se povećale za 25% (15 mil. kuna), dok se dugotrajna financijska imovina smanjila gotovo na nulu prodajom vrijednosnih papira. Kratkoročne obveze također su povećane za 25% (8 mil. kuna) što u slučaju BC-a nije alarm za paniku, ali je znakovito jer se protuteža tim obvezama u obliku kratkotrajne imovine povećala jedino uslijed gomilanja vrijednosti zaliha. Nadalje, iskazan je pad prihoda od prodaje za 7% (8 mil. kuna), no imamo i smanjenje poslovnih rashoda u gotovo istom iznosu što amortizira umanjene prihode. Pozitivno je to da je razlika financ. prihoda i rashoda pozitivna za 1 mil. kuna.
Ovo iznad su samo nijanse, no ono što mene kao dioničara brine jest novčani tok. Neto povećanje n.t.-a od poslovnih aktivnosti manje je za 70% (10 mil. kuna) u odnosu na 2012. godinu. To nije dobro. Ovdje vidimo i povećanje kratkoročnih obveza za 6,5 mil. kuna, te povećanje zaliha (što sam ranije spomenuo) za 15 mil. kuna. Tradicionalno, investiralo se jako slabo, kao i godinu prije, s time da nije investirano niti kune u financ. instrumente. Upravo zbog nedostatka ozbiljnih investicija jako je loše vidjeti da je ukupan novčani tok doživio pad za čak 97% u odnosu na godinu prije. To znači da se iznos novca u blagajni povećao tek za 3% (cca. 200 tisuća kuna), što je ništa uzevši u obzir povećanje dobiti koju forumaši vole isticati.
Eto, to je ono što mene brine. Dobit je povećana, ali stvarni novac po dionici nije doživio gotovo nikakve promjene, a nije se niti investiralo pa da za taj manjak keša barem postoji opravdan razlog.
Dioničar sam BCIN-a. Nije nagovor na kupnju,prodaju, držanje ove dionice.
novčani tok od poslovnih aktivnosti je otišao u zalihe i zbog toga je on u 2013 manji, dok je u 2012 zbog zaliha bio veći. Sjemenski kukuruz se od dobavljača preuzima listopad/studeni i pozitivno što su ove zalihe bitno veće jer one generiraju prihod ove godine. I ja sam očekivao veće stanje keša, ali je bolje imati u zalihama koje donose dobit od onoga na računu koji donosi 1% godišnje.
Kratkoročne obveze su veće za 7m hrk, a kratkotrajna imovina za 16m hrk. Razlika između kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza je povećana s 85m hrk na 93m hrk i onda se dobiva dugotrajna imovina besplatno. Dakle iz akumulacije su financirali veću proizvodnju iz koje će ove godine generirati prihode. Ujedno investiralo se sitnih 3m hrk.
Novac na računu je dovoljan da se podmire cjelokupne obveze. Zaduženost tvrtke je svega 15%.
Pad prihoda je rezultat katastrofalnih suša u 2012 i 2011 godini, pa nisu imali niti što isporučiti. A navedene probleme su svi imali.
Dodatno pogledajte dugotrajnu materijalnu imovina koja se amortizira odnosno ista iznosi svega 14,5M HRK i za dvije godine nemaju što amortizirati. A u to si uključene 3 ili četiri dorade u Hr, Turskoj, upravne zgrade, labarotoriji, skladišta i ostali objekti. A da se ne spomene 700 ha poljoprivrednog zemljišta koje samo vrijedi oko 7m eur-a ili trenutna tržišna vrijednost. U austriji i njemačkoj 1ha vrijedi i 20.000 eur-a.
A gdje je nematerijalna vrijednost tvrtke (hibridi, znanje, tržišni udjel, potencijal).
Realni rezultat je još povoljniji jer su otpisali oko 11m hrk ili 4m hrk više nego prethodnih godina, a što uglavnom naplaćuju u slijedećoj godini.
Dakle prema svim pokazateljima po mom skromnom mišljenju, iznimno podcijenjeno, te i dalje predstoji samo daljnji rast jer su perspektive još bolje nego prethodnih godina. To se vidi i na razrijeđenoj prodaji.
@ piero2 – cijenim konstruktivan komentar!
Dionica je definitivno podcijenjena, o tome smo i ranije govorili. Ali, još bitnije, nije niti prepoznata od većeg dijela investicijske javnosti.
Jedino se ne bih složio da s kešom na računu mogu podmiriti sve obveze, fali im još nekih 10 mil. kuna, ali s kešom + kratkotrajnom financ. imovinom (što se isto može uzeti u obzir kad se mjeri trenutačna likvidnost) već da.
Inače, tih 19 mil. kuna na računu trebalo bi alocirati u razvoj, šteta je da novac samo stoji kad se pomoću njega može financirati jačanje firme u svakom smislu.
Nema se razloga ponavljati ali vrijednost zaliha sa 31.12. u godini jest takva kakva je zbog cikličkog karaktera poslovanja.Povećanje vrijednosti zaliha kroz gotov proizvod i proizvodnju u tijeku od 25% u odnosu na 2012. su dobar pokazatelj jer ukazuje na dobru pripremljenost za veću prodaju i veće poslovne prihode u 2014. posebno ako se zna da je veći fokus usmjeren na tržišta Srbije i Mađarske.
U kratkotrajnoj financijskoj imovini je 10,3m HRK što je ulaganje u novčane fondove, odnosno za jedan dan sredstva su na raspolaganju. A tu su i depoziti od 1,5m hrk. Prema tome brzi keš s novcem na računu je gotovo 31m HRK.
Ove godine su investirali u Srbiju i tamo se dalje planiraju širiti. U Hrvatskoj se sije oko 300.000 ha kukuruza (ove godine oko 320.000), a u Srbiji oko 1,3M ha. Dakle postići 5% tržišta u Srbiji je kao 40% u Hrvatskoj. A da se ne govori o planiranom širenju u Mađarskoj, Turskoj, Iranu i Ukrajini.
U privitku imate pokazatelje fundamenata, profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti i njihov razvoj i komparaciju od 2007. godine pa do ovog posljednjeg GFI za 2013. godinu, koji najbolje pokazuju u kojem se smjeru razvija BC Institut a vjerujem i cijena dionice u budućnosti.
Podatke prenosim sa http://www.mojedionice.com
Posebno bi istknuo vrijednosti EBIT i EBITDA u promtranom razdoblju.
Nadam se otvorenoj forumaškoj debati i analizi.
Super je količina informacija iznesenih na zadnjih nekoliko stranica…
Što se tiče amortizacije, očekujem da će BC Agroslavonija i BC Institut-matica amortizirati trenutnu imovinu za 3g nakon čega se taj iznos pribraja dobiti prije oporezivanja, radi se o 3,8mil kn (BCmat 3,5+ BCAgro 0,320mil kn).
BC Turska amortizira godišnje između 1,1-1,3mil kn te bi trenutnu imovinu mogli izamortizirati kroz nekih 5,5 godina.
Više detalja ćemo vidjeti u konsolidiranom revizorskom za 2013.
Svaka čast na ovom prikazu kompletnih rezultata i pokazatelja od 2007.godine do danas.Kad ovako gledam sve na jednom mjestu bolje uočavam sve trendove u poslovanju BC-a.Unatoč dugovječnoj ekonomskoj,monetarnoj,političkoj,moralnoj i svakoj drugoj krizi koje su se nadvile nad našom zajednicom jasno se vidi da ljudi u BC-u točno znaju kako i kuda dalje.Perspektiva BC-a je neupitna a dosadašnja valorizacija dionice BCIN-R-A na tržištu kapitala posljedica je očigledne dosadašnje nefokusiranosti investicijske javnosti na ovu dionicu.Ta pozicija će se ovkvim pozitivnim poslovnim rezultatima i trendovima sigurno promjeniti i biti dodatni adut u svojevrsnoj eksploziji likvidnosti i cijene.
Uvjerena sam u to unatoč ukupnoj lošoj krvnoj slici našeg tržiša kapitala.
Kupnjom dionice kupujete njezino buduće poslovanje.
Moje mišljenje – po trenutnim pokazateljima, vrijedi minimalno 550-600 kn. Kada bismo gledali samo sadašnje poslovanje. Kada bismo uključili i buduće poslovanje, 650-700 kn.
A kada bi se pak BCIN odlučio prodati nekoj većoj kompaniji. Ako se ne varam, to je bila jedna od mogućnosti pri ulasku u EU i o tomu se pričalo ovdje, tada bi cijena bila i iznad 1.000kn. Naposljetku, imaju u rezervama preko 900 kn po dionici!!!
Kako ne bi bilo kako samo bezveze drukam, nadokupio sam maloprije 69 komada po 400 kn. I imam jedan nalog na bidu.
Kupnjom dionice kupujete njezino buduće poslovanje… a u slučaju BCIN, ono je obečavajuće [emo_smijesak]
Nije nagovor na kupnju ili prodaju iste.
Novi ulaz u top10, čovjek iz struke, Jelošek Zlatko
1. ŠKORO DANIEL (83910976640) 104.985 63,05 Osnovni račun
2. PLAMEGAL-TRIO D.O.O 5.990 3,60 Osnovni račun
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANK 3.385 2,03 Skrb. račun
4. BOTKULJAK ANA (02487224648) 2.727 1,64 Osnovni račun
5. KOZIĆ ZDRAVKO (43741946735) 2.339 1,40 Osnovni račun
6. BOTKULJAK DALIBOR (90517576704) 2.173 1,31 Osnovni račun
7. TURIST D.O.O. (21819941955) 2.020 1,21 Osnovni račun
8. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANK 1.477 0,89 Skrb. račun
9. JELOŠEK ZLATKO (10255370467) 1.342 0,81 Osnovni račun
10. BC INSTITUT D.D. (81224333034) 1.279 0,77 Osnovni račun
Ukupno: 127.717 76,71