BCIN (BC institut)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BCIN (BC institut)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ne vidim razumne razloge za neisplatu veće dividende, pa čak i otkupa dionica. rezerve za otkup dionica na razini zakonskih i više ne može povećavati tu stavku. Nadalje dobit zadržava ili reinvestira i to najviše u depozite uz 1% kamate uz puno veću inflaciju. Ja logiku ove poslovne politike ne vidim.
Ukupne obveze bi trebale biti na razini 12-13 mln kn ili 6% pasive, a keš na razini gotovo 300 kn/dionici. Takvu bilancu nema nitko u HR, niti HT, ERNT koji isplaćuju značajne iznose u dividendu.
No kako su neki dioničari izašli koji su bili protiv njega možda nagradi vjerne i samog sebe.

To što ti pišeš bilo bi najlogičnije i po meni najbolja opcija za sve dioničare od najvećeg do najmanjih koji su uglavnom radnici samog bcinstituta.Najveći bi poništavanjem povećali udjel,što bi honoriralo tržište većom cijenom dionica i direktnu korist imali bi i ti najmanji dakle sami zaposlenici.Što se bilance tiče to već i vrapci na grani znaju,to je konstanta

Unatoč tome što svi sadašnji dioničari, a i oni koji mjerkaju da to postanu, očekujemo objavu gfi za 2013. godinu, manje više o tome se sve zna. Ukratko očekuje se poboljšanje poslovnih rezultata oko razine 10-15% u odnosu na 2012.godinu.
Međutim sada je već vrijeme kada se zbog uglavnom sezonskog obujma poslovnja BC Instituta mogu nazrjeti poslovni rezultati tekuće godine, bar na domaćem tržištu koje je do sada nosilo cca 80% ukupnih rezultata.
Naime, proljetna sjetva na poljima osječko-baranjske županije obavit će se na površinama cca 140.000ha. Najzanimljiviji dio je da se slavonsko-baranjski seljaci posebno okreću sjetvi kukuruza koji će se sijati na površini od cca 80.000ha, što je cca 40% više površine zasijane kukuruzom nego prošle 2013. godine.
Što to znači za ovogodišnje poslovne rezultate ne treba posebno objšnjavati.
Nakon kukuruza, najbolje prognoze su za sjetvu soje, a nešto manje za suncokret i šećernu repu.
Iskustvo mi dozvoljava prognozirati da će konsolidirani prihodi od prodaje za 2014. godinu, a s obzirom na ove pokazatelje i na saznanja o dovoljno proizvedenim količinama sjemenskog kukuruza u BC Institutu, biti najmanje 140milijuna kuna. Što to u naravi znači, saznat ćete kada to usporedite s poslovnim prihodima i kretanjem cijene dionice u zadnjih 5-8 godina i procjenite potencijal ulaganja u ovu dionicu koji se nudi, rekao bih onako, sam po sebi.

Dobro ste konstatirali kolega puno potencijalnih investitora mjerkaju ovu dionicu, rezultati za 2013. očekuju se bolji s obzirom na 2012. a odnos duga i kapitala kao ni u najperspektivnijim i najrazvikanijim firmama na zse.U kuloarima se počelo pričati o tickeru naveliko, možda smanje kapital i isplate finu,finu dividendu ali što donosi sutra preostaje nam samo da vidimo.

🙂

OŠ NEŠ BANGLADEŠ!

Ako je takav trend u Slavoniji i Baranji ja sam sigurna da se i za Srbiju i Vojvodinu(u ovom razzdvajanju nema političkih konotacija) može očekivati sličan trend.To bi za poslovanje BCa imalo itekako pozitivan učinak obzirom na tamošnja pojačana ulaganja i širenja na tom tržištu.

Nadovezala bih se još na gornji post o najavi povećanja zasijanih površina kukuruzom u ovogodišnjoj proljetnoj sjetvi.Moje su prognoze u slučaju najavljenog rasta u Hrvatskoj i pretpostavljenoj za Srbiju i Mađarsku,a i neka druga izvozna tržišta optimističnije od Stockovih.Nekonsolidirani poslovni prihodi primakli bi se brojci od 140 milijuna kuna dok bi konsolidirani mogli doseći razinu preko 160 milijuna kuna.Možda nekima to sada zvuči nestvarno ali ja sam uvjerena da ćemo naredne godine u ovo vreme s dobrom dozom izvjesnosti upravo očekivati ove brojke.Što se dobiti tiče očekujem približavanje dvocifrenoj brojci od 10 milijuna kuna kako zbog rasta poslovanja tako i zbog nekih stavki koje sam našla u revizorkom izvještaju za prošlu 2012.godinu a u kojima se vidi da će neke stavke koje su uticale na dobit BCa biti zadnji put viđene u financijskom izvještaju za 2013. godinu.

Danas ZSE objavljuje popis dionica po kojem se od ponedjeljka trguje kako u redovnom tako i u posebnom režimu trgovanja.S toga danas je posljednji dan trgovanja dionicom BCa u posebnom režimu, a od ponedjeljka smo u cjelodnevnom pogonu.

http://zse.hr/default.aspx?id=32824

Evo potvrde tvojih riječi…sigurno si neka insajderka 🙂

Ne bi blio zgorega da se likvidnost ovom dionicom popravi do te mjere da više nikad ne ispadne u drugu ligu.Free float ove dionice je preko 30% Ulazimo u period kada će biti objavljen rezulta za 2013.godinu,slijedi isplata dividende,na skupštini u lipnju će se moći ćuti vrlo precizno kako je išla prodaja u proljetnoj sjetvi i time prilično točno predvidjeti rezultati za ovu godinu.Sve skupa očekuje se niz pozitivnih vjesti koji bi mogli pojačati interes za dionicom,dignuti je na razinu 400-500 kuna a time pojačati lividnost.

za prvi dan dobra izvedba što se tiče cijene i prometa.
Samo ne znam gdje je financijsko izvješće. Izgleda da imaju toliko posla da ga ne stignu poslati. sigurno ostaju i prekovremeno zbog toliko posla. Pa zar ih moram zvati da ga pošalju ili da odlazim do FINE podići ga. Zna li netko koji su rokovi za predaju izvješća?

Posto BCIN spada pod MTP, a ne uredjeno trziste, trazena razina transparentnosti je niza za ovo poduzece. Stoga, oni salju izvjesce samo jednom godisnje i to za cijelu prethodnu godinu, pa tako i ove godine mozemo ocekivati izvjesce za proslu godinu tek pocetkom ili sredinom svibnja.

Po mojim informacijama posla je preko glave i prodaja ide i preko očekivanja.Iz tog razloga a i zbog toga što su čelni ljudi BCa već izašli vani s okvirnim rezultatima za 2013. koji se kreću u plusu(+)7do15% ja već gorim od želje da se probudim u travnju sljedeće godine i pročitam izvještaj za ovu.Ustvari već sam rekla da ćemo neke okvire moći saznati za dva mjeseca na skupštini.Jučerašnji trgovinski dan daje ufanje da će likvidnost rasti zajedno sa cijenom.Kupnja dionica za trezor mogla bi biti dodatni okidač za to.Napomena da u rezervama čuči još oko 1,5mil kuna rezerviranih odlukom skupštine za tu namjenu.

New Report

Close