BCIN (BC institut)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BCIN (BC institut)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Trgovanje u posebnom režimu uspavalo je ovu dionicu i na tržištu i na forumu.
Prodavača nema ispod 350 i zbog toga što su uglavnom mnogi koji su ulazili na nižim razinama izašli u pretumbacijama na 350.Kupaca nema jer se nadaju da će ipak netko izgubiti strpljenje i spustiti je na 300 ili ispod.I ja sam među njima, kupcima mislim.Iz tog razloga iznosim dvije-tri činjenice koje sigurno nisu pozitivne za BC i baš me zanima kako će izaći na kraj s njima.Ja vjerujem da će ih uspješno prebroditi, možda se nađe netko tko u to sumnja pa se zamjenimo za pozicije.
Radi se kao prvo o situaciji u Ukrajini,koja bi trebalo biti veliko i značajno tržište za BC,biserni potencijal budućnosti.Drugo,pad vrijednosti nacionalnih valuta Turske i Srbije čiji je značaj u trenutnom vanjskom poslovanju najveći u BCu.

Prihod od izvoza nije velik u strukturi prihoda (oko 20%). Srpski dinar je neznatno oslabio (cca 3%), a situacija u Ukrajini ne bi trebala značajno utjecati na ekonomske tokove s tim da se prodaja uglavnom realizira plaćanjem unaprijed. Uostalom potražnja za sjemenom je veća od ponude već niz zadnjih godina.
A u Turskoj i tako dosada nisu bilježili impresivne rezultate, tako da svako povećanje prodaje samo može poboljšati postojeću dobit.

Osobno, nemam pojma kako će utjecati situacija u Ukrajini ili pad vrijednosti nacionalnih valuta Turske i Srbije na izvješće…ali budući da su me razmazili do sada s rastom prihoda i dobiti, nadam se da će tako i ovo izvješće pokazati blagi rast.

Iz gore napisanog može se zaključiti da i ja tipujem na nastavak kontinuiranog rasta i pozitivnog poslovanja.Ali možda ne misle svi tako pa žele izaći,a ja takvima samo sugeriram ili nudim cijenu………………..300 i manje 🙂

Kate znaš li onu-“I tata bi sine”?!
To so moguće je realni problemi ali koji neće bitno utjecati na trend rasta poslovanja BC INSTITUTA.
Po najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je lani na 290.000ha proizvedeno 1.914.000 tona kukuruza što je 47% posto više nego godinu prije. Prosječna proizvodnja po hektaru iznosila je 6,6 tona prema 4,3 tone u 2012. Rast proizvodnje bilježi se i kod silažnog kukuruza za 21%

1. ŠKORO DANIEL 104.985 63,05%
2. PLAMEGAL-TRIO D.O.O 5.990 3,60%
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. 3.267 1,96% +97
4. BOTKULJAK ANA 2.727 1,64%
5. KOZIĆ ZDRAVKO 2.339 1,40%
6. BOTKULJAK DALIBOR 2.173 1,31%
7. TURIST D.O.O. 2.020 1,21%
8. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. 1.345 0,81%
9. BC INSTITUT D.D. (1/1) 1.279 0,77%
10. BILIŠ MARIO 1.184 0,71%
UKUPNO 127.309 76,46%

http://www.seebiz.eu/francuska-zabranila-gm-kukuruz/ar-82132/

I ja sam među njima, kupcima mislim.Iz tog razloga iznosim dvije-tri činjenice koje sigurno nisu pozitivne za BC i baš me zanima kako će izaći na kraj s njima.

Zašto nitko ne spominje sušu iz 2012? Zar neće zbog toga 2013. biti lošija? Bc je imao 4 godine zaredom najprodavaniji hibrid, ali ne i 2013 godine, nije ga bilo dosta, pretpostavljam zbog suše. Pogledajte pad dobiti IPKK zbog suše, drugačiji biznis, ali utjecaj suše je vidljiv. Na BC neće biti takva šteta, ali će biti nekakva, makar manji rast od očekivanog.

Globus (danas, 19.2.2014.) donosi članak pod naslovom “BALKANSKI DIREKTOR NAJOMRAŽENIJE SVJETSKE KORPORACIJE – Dr. Zoran Petrović: Monsanto želi trećinu hrvatskog tržišta kukuruznog sjemena”

U članku spominje da dekalb (njihov hibrid) daje 500 kg više po hektaru od konkurencije. Osim toga, spominje da Belje i Žito siju njihov hibrid. Intervju je napisan jer zapošljavaju još ljudi u HR, šire se polako, kao što naslov veli žele trećinu tržišta, trenutno imaju samo 15k hektara.

Tako da ja vidim najveći problem za FI sušu iz 2012-te, a dugoročno ulazak monsanta iako su navikli na konkurenciju već desetljećima.

Toliko o negativnosti, a svi u ovoj temi znaju da ima i pozitivnih stvari. Ne posjedujem BCIN, ali pratim, i više nisam siguran što misliti. Pravi sam početnik u dionicama, proučavao sam strane investitore, i sad zadnjih mjeseci gledam ZSE, nije mi jasan.

Dr.Zoran Petrović iznosi podatak da se na prostoru ex Yuge sije kukuruzom cca 2mil.ha a proizvođača je 600-700 tisuća.Dakle zbog rascjepanosti posjeda ne vidi perspektivu GMO kukuruza.Ako želi zauzeti većinu hrvatskog tržišta kukuruznog sjemena najlakše je da postigne dogovor sa Škorom i da za tričavih 30-ak milijuna € u hipu dosegne preko 50% hrvatskog tržišta i zauzme dobre pozicije za cijelu ex Yugu, Tursku, Iran, Ukrajinu etc

Prije dvije i po godine BC su posjetili ukrajinski partneri MHP

http://www.bc-institut.hr/posjet%20ukrajina%202011.html

a danas je gazda te tvrtke bio u Sloveniji i dao ponudu za Perutninu http://www.seebiz.eu/ukrajinski-tajkun-zainteresiran-za-kupnju-perutnine-ptuj/ar-82276/ ,
te obilazi još koju europsku zemlju. Moguće je da skoči i do Zagreba (pa to mu nije daleko) i BC-a. MHP ima prihod godišnji preko 1 mlrd EUR-a i upravlja s preko 300.000 ha zemlje Kupovina bi sinergijski jako dobro došla jednima i drugima. Nakon ovih događanja u Ukrajini možda i požure jer bi im dobro došla kupovina tvrtke koja je u EU s kojom bi imali daljnji prostor za rast u regiji i samoj EU. Pitanje kada će oni oći. Škoro prema statutu ima mogućnost da ako zadrži 25% ima članstvo u NO. Time može ograničiti donošenje ključnih odluka.

Neočekivan i brz odgovor iz BCIN-a u današnjem Jutarnjem listu na jučerašnji članak Monsanta u Globusu.

Jutarnji je lako dostupna roba za svakog pa mi se neda ovdje sad skenirati ili prepisivati. Prenijeti ću samo najavu da su nekonsolidirani prihodi u 2013.g nešto veći nego u 2012. a za konsolidirane još nemaju potpune podatke ali očekuju veće od 130 milijuna koliki su bili u 2012.

1. ŠKORO DANIEL (83910976640) 104.985 63,05 Osnovni račun
2. PLAMEGAL-TRIO D.O.O (25567118416) 5.990 3,60 Osnovni račun
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. (69326397242) 3.320 1,99 Skrb. račun +53

New Report

Close