btw baš gledam malo promete, raste, što veseli
recimo od 1.1. do 15.7.
2010 – 849 kom
2011 – 1436 kom
2012 – 2120 kom
2013 – 3028 kom
izvor zse.hr
Promet a i cijena bi tek trebali porasti kad BC krene puniti trezor s 2 milijuna kuna koje je rezervirao u tu svrhu.
dosta ima zainteresiranih za udrugu samo se traži tko će voditi udrugu
nadam se da će se ipak netko javiti, netko tko je dugo dioničar ima znanja o firmi i prije svega volje… možemo uplaćivati i godišnju članarinu koja bi pripala toj osobi.. zadnji puta kada sam sudjelovanju u osnivanju udruge tamo 2007 mislim da nas je osnivanje ispalo tipa 150kn i nije neki problem.. treba samo malo truda i vremena.. ja osobno nemam nešto puno dionica, ali sam spreman sudjelovati
Zna li netko postoji li danas još neka udruga malih dioničara u Hrvatskoj?
Udruga malih dioničara Liburnia Riviera Hoteli
UDRUGA MALIH DIONIČARA INA d.d. – Sindikat INAŠ
udruga malih dioničara Maistre itd
Stigao kikiriki!
udruga je dobra osnova za mnoge aktivnosti. No potrebno je vidjeti veće slobodne dioničare kako razmišljaju i da li bi sudjelovali u njoj. Bez minimalno 10% zainteresiranih nije vrijedno pokretati inicijativu.
Nažalost društvo ima sada sigurno oko 230 gotovine po dionici, ništa ne ulaže već niz godina, a niti isplaćuje povećani iznos dividende, a niti kupuje dionice na tržištu. Doista ne znam kakva je to razvojna strategija društva
Firma koja stagnira može biti vrlo dobra investicija ako je kupljena po niskoj cijeni. BCIN je keš krava, kolega 1234567bc je elaborirao kako je moć generiranja novca cca 10M kn godišnje, što će još 2-3 godine prikrivati pretjerana amortizacija dok dugotrajna imovina ne bude potpuno izamortizirana, a tada će računovodstvena dobit konvergirati prema slobodnom novčanom toku.
Otkup dionica bi u ovim poslovnim okolnostima (generiranje mnogo keša uz stagniranje biznisa) i na ovim cjenovnim razinama bio vrlo dobra stvar za postojeće dioničare uz jedan bitan uvjet – a to je da se na kraju share-buyback programa dionice ponište. Zadnjih godina se provodi otkup dionica u minimalnom obujmu i bez dizanja cijene (to je OK, čim niža cijena tim bolje za dioničare koji nisu prodali), a te dionice na kraju završe većim dijelom na Škorinom računu (nije OK) i kod nekih zaposlenika (možebitno OK, upitni su kriteriji dodjele). Share-buyback program podržavam, ekonomski je opravdano da trezor i agresivnije kupuje dižući cijenu do neke konzervativno izračunate fer vrijednosti, ali uz obvezno poništenje dionica na kraju. Ovo bi bila porezno efikasna alternativa velikodušnijoj dividendnoj politici. Sadašnji model ide na štetu malih dioničara, i oni prilikom valuacije firme slobodno mogu otpisati godišnji iznos utrošen na otkup dionica od generiranog FCF.
Porezno nepovoljnija mogućnost u odnosu na pravilni share-buyback program je promjena dividendne politike – dignuti payout ratio na 100%. Na računu može trajno ostati 10-15M kn za potrebe tekuće likvidnosti i financiranje obrtnog kapitala. Ostatak treba isplaćivati dioničarima.
Podržavam osnivanje udruge, nisam spreman voditi (shame, shame), spreman sam pridonijeti radu udruge.
na skupštini kada se glasalo oko dividende bilo je solidno preko 10%, a naravo tome treba pridodati i one koji nisu došli na skupštinu.
ja ne vidim razloga zašto nebi velika večina malih dioničara (koji nisu zaposlenici) pristupila udruzi jer se od udruge može imati samo koristi.
ne znam koji su troškovi udruge ako ih uopće i ima. jeftinije (ako nije besplatno) je učlaniti se u udrugu nego dolaziti na skupštinu svaki pojedinačno. ima dioničara iz različitih krajeva HR. a i da ideš iz ZG moraš potrošiti par desetaka kuna na gorivo.
a največa prednost je što ako si u udruzi tvoj glas je prisutan na skupštini ako slučajno ne možeš doći na skupštinu, a realno dosta ljudi i ne dolazi jer misli da ne može ništa promijeniti sa svojih “par” dionica … što je i nije točno, ako se svi udružimo da se svašta napraviti.
na skupštini kada se glasalo oko dividende bilo je solidno preko 10%, a naravo tome treba pridodati i one koji nisu došli na skupštinu.
ja ne vidim razloga zašto nebi velika večina malih dioničara (koji nisu zaposlenici) pristupila udruzi jer se od udruge može imati samo koristi.
ne znam koji su troškovi udruge ako ih uopće i ima. jeftinije (ako nije besplatno) je učlaniti se u udrugu nego dolaziti na skupštinu svaki pojedinačno. ima dioničara iz različitih krajeva HR. a i da ideš iz ZG moraš potrošiti par desetaka kuna na gorivo.
a največa prednost je što ako si u udruzi tvoj glas je prisutan na skupštini ako slučajno ne možeš doći na skupštinu, a realno dosta ljudi i ne dolazi jer misli da ne može ništa promijeniti sa svojih "par" dionica … što je i nije točno, ako se svi udružimo da se svašta napraviti.
troškovi su stvarno mali, isprinta se neki osnovni statut, tri osobe moraju biti osnivači, napravi se osnivačka skupština (to je sve samo formalno), ode se u zavod za statistiku s tim rješenjem u banku i po pečat. ukupni trošak osnivanja je valjda do 200kn + održavanje računa u banci a to je valjda isto oko 200kn godišnje. bitno je da se skupimo.
Nažalost društvo ima sada sigurno oko 230 gotovine po dionici, ništa ne ulaže već niz godina, a niti isplaćuje povećani iznos dividende, a niti kupuje dionice na tržištu. Doista ne znam kakva je to razvojna strategija društva
A i tome će skoro doći kraj. Il’ će nas izvarati il’ će se otključati…a presude su sve žešće