BCIN (BC institut)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BCIN (BC institut)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ovde se radi o vrlo vjerojatno najpodcjenjenijoj dionici na tržištu kapitala u Hrvata. Našla bi se moguće još poneka slična, ali vrlo teško. Ne mislim sada iznositi parametre i analize jer svatko može do tih podataka doći u par klikova.
Ipak postavlja se pitanje kako je moguće da tvrtka sa tako pozitivnim poslovanjem i perspektivom ima dionicu koja je jako dugo vremena u zoni “nakpodcjenjenija”.
Dio odgovora sigurno leži i u ovakvom ponašanju većinskog vlasnika kojem je to očito u interesu. Barem bilo do sada…

Na zse objavljeni su konsolidirani GFI 2012 za BCIN.

Poslovni prihodi veći za više od 10%
Dobit veća za skoro 40%

Ostatak pročitajte sami

Prihodi od prodaje 118,74 M
Poslovni prihodi 126,41 M
EBIT 9,73 M
Neto dobit 6,41 M
EBITDA 23,75 M
Operativni tok novca 14,41 M
Slobodni novčani tok 12,14 M
Kapital i rezerve 176,39 M
Aktiva 199,33 M

Osnovni fundamentalni pokazatelji
P/S 0,32
P/E 5,95
P/B 0,22
BVPS 1.059,41
EPS 38,50

Pokazatelji profitabilnosti
ROE 3,63%
ROA 3,22%
EBIT marža 7,70%
EBITDA marža 18,79%
NPM 4,97%

Pokazatelji likvidnosti
K. tekuće likv. 4,72
Novac/share 193,73

Pokazatelji zaduženosti
Dug/kapital 13,00%

Ostali fundamentalni pokazatelji
EV 7,97 M
EV/EBITDA 0,34
P/EBITDA 1,61
P/EBIT 3,92
P/EA 2,91
P/CF 2,65
P/FCF 3,14

Evo pa se naslađujte. Tko ovo nema u portfelju nije normalan

Malo se produljila lista naloga na kupnji!!!!!
Vrlo dobro.
I Saponija se probudila!!
Interesantno da jedne od najboljih dionica NEMAJU INTERESENATA!!!!
Ali zato imaju ONE – što gore to bolje!!![emo_smijeh]

Najprije hvala na ovako korisnom i preglednom prikazu pokazatelja nakon konsolidiranog gfi za 2012.godinu. Nakon ovakvog gfi u uvjetima koji trenutno vladaju kod nas i na našem selu posebno, dodatno sam uvjerena da je BC INSTITUT čvrsto zagazio u odličnu budućnost. Žao mi je što sam bila neodlučna ka je cijena bila oko 200 kuna ali sam si uspjela zagrabiti nešto nakon izlaska gfi.
Dodatno sam primjetila da se iznos amortizacije koju u BC-u rade po velikim stopama konačno počela smanjivati i obzirom da je veliki dio imovine amortiziran u narednim godima čeka nas sve veća i veća dobit a samim time i dividenda. Amortizacija je do sada bila red veličine cca 7-8 milijuna kuna, a sada je pala na cca 6,5 milijuna kuna. Očekujem već ovog ljeta da će biti isplaćena dividenda veća nego dosada. Bila bih zadovoljna i s 8 kuna, ali nije nemoguće da će vlasnik posegnuti i za isplatom od9-10 kuna obzirom na razinu novca u blagajni i likvidnosti koju BC ima.

BC ima manu što je relativno mala firma sa malo slobodnih dionica čija je kapitalizacija mala, a samim time i nelikvidna te nije za očekivati da će u nju uči neki bloger i da će cijena rasti preko noči, ili da će zavladati opća pomama široke hrvatske investicijske mase.
Ova dionica nije za špekulante i nestrpljive ulagače. Mene podsječa ova situacija na Ericsson nikola tesla tamo početkom stoljeća kad su svi govorili tesla na 100-130 kn ma daj bježi od toga to ne vrijedi ništa, moraš dobiti suglasnost za kupnju, dividenda je nikakva, dionica je imala niski p/e duplo više gotovine po dionici od cijene na burzi ali eto bila nezanimljiva dosta dugo.

S obzirom da jako dugo pratim BC firma je u tom periodu prošla stabilan (doduše ne previsoki) rast prihoda, sa stabilnom dobiti i novčanim tokom. Firma je u desetak godina smanjila obveze sa 60 mil na 15 mil kuna i trenutno ima 30 mil gotovine na računu nešto se prelilo i u dividende. Ta gotovina će vrlo vjerojatno rasti i dalje, to se usuđujem reči jer kriza traje već 5 godina i da je nešto trulo već bi se vidjelo u brojkama BCa. Kada će ta gotovina doći do dioničara to je teže pitanje, ali prije ili kasnije bude. Ja igram na kartu strpljen spašen. U uvjetima niskih kamatnih stopa prihod od dividende je veći od kamate u banci, a posjedujem imovinu koja ima p/e 5 i koja vrijedi barem 200% više i to jako konzervativnom procijenom.

Što se tiče amortizacije ona je više nego visoka. ove godine će Oprema biti amortizirana skoro pa na 0, ostati će samo građevina za amortizaciji te stoga dijelim razmišljanje sa Katarinom da bi dobit mogla porasti ukoliko ne nabave novu opremu koja će se amortizirati (mada htio bi napomenuti da se dobit kod BCa naštimava/smanjuje/ujednačava preko ispravaka vrijednosti (prvo otpišu potraživanje da smanje dobit, a onda u prvom drugom mjesecu to potraživanje naplate i to je konstanta) i amortizacije.
Ako se netko pozabavio FI moga je vidjeti da je nabavna vrijednost opreme preko 50 mil kuna, a da je otpisanost te opreme značajno preko 90%, naravno da ta oprema ne vrijedi svoju punu nabavnu vrijednost ali isto tako nije da vrijedi 0 tim više što je ta oprema suvremena da ne kažem zadnja riječ tehnike za doradu i pakiranje sjemena.
Građevinski objekti sa nabavnom vrijednošću od 54 mil kuna (a procijena te vrijednosti velikim dijelom proizalazi iz doba privatizacije) otpisani su 85% (za one koji neznaju BC ima solidan kompleks i u Botincu).

Sve 5, ja bih dodao još samo da očekujem rast dobiti u narednim godinama i zbog dobrog pozicioniranja ka izvozu, u redom sve velika tržišta. Ulaganja u Tursku konačno bi trebala početi davati evidentni benefit.

Isto tako mislim da će cijena BCIN narasti upravo tako, preko noći, baš zbog nelikvidnosti i višekratne podcijenjenosti dionice. Jedino je problem što nitko ne zna koja će to noć biti, pa je oportuno ući sad kad je cijena dionice višestruko podcjenjena.

Što se građevinskih objekata tiče, nisam 100% siguran ali mislim da postoji solidan kompleks i u Turskoj.

Ovdje se vidi objekt u Turskoj, ako netko zna prevesti audio (ljudski ili strojno), bio bih zahvalan.

Moji postovi ne predstavljaju nagovor na kupnju, prodaju ili držanje dionica koje spominjem u tekstu.

Turska je ukupno ulaganje 20 mil kn, uzmimo da se 50% pogubilo zbog toga jer je netko ušao grlom u jagode bez prethodne dobre provjere terena dakle u turskoj bi trebalo vrijediti 10 mil što god da je tamo.

Vezano za rast preko noći o tome se ne zamaram ako i kad dođe dobro dođe u međuvremenu mi je bitno da se gotovina gomila, da kapne nešto i u dividende i to je i bio razlog zašto sam kupio i imam BC. Ako ovako nastavi stvarati preko 10 mil gotovine svaku godinu, za 7 godina će to biti preko 100 mil gotovine na računu tj 600 kn po dionici ako će i tada ta gotovina stajati na računu a dividenda biti 7-8 kn onda kvragu 🙂

Temeljem članka 277. Zakona o trgovačkim društvima i članka 20. Statuta Bc Instituta d.d. iz
Rugvice, Dugoselska 7, Uprava Društva saziva
GLAVNU SKUPŠTINU
Bc Instituta d.d., koja će se održati 18.06.2013. god. u 13.00 sati u prostorijama Društva u
Rugvici, Dugoselska 7. Za Glavnu skupštinu objavljujem sljedeći
Dnevni red:
1. Otvaranje Glavne skupštine i utvrđivanje broja glasova prisutnih dioničara
2. Biranje predsjednika i dopredsjednika Glavne skupštine
3. Izvješće Uprave o stanju i poslovanju Društva u 2012. godini
4. Izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru vođenja poslova Društva u 2012. god.
5. Donošenje odluke o prihvaćanju godišnjih financijskih izvješća Bc Instituta d.d. za
poslovnu 2012. god.
6. Donošenje odluke o prihvaćanju konsolidiranih godišnjih financijskih izvješća za poslovnu
2012. godinu
7. Donošenje odluke o uporabi dobiti iz 2012. godine i isplati dividende
8. Donošenje odluke o davanju razrješnice Upravi za 2012. godinu
9. Donošenje odluke o davanju razrješnice Nadzornom odboru za 2012. godinu
10. Donošenje odluke o imenovanju revizora Društva za poslovnu 2013. god.
Uprava i Nadzorni odbor predlažu donošenje ovih odluka:
Ad2.
Da se za predsjednika Skupštine izabere gospođa mr.sc. oec. Sandra Lisac Beljan,
OIB:69734703333 kojoj pripada nagrada za rad u visini nagrade koju za svoj rad dobiva član
Nadzornog odbora; da se za dopredsjednika Skupštine izabere gospodin Vatroslav Plejić
dipl.iur., odvjetnik iz Zagreba, OIB: 75762425601.
Ad 3.
Prihvaća se izvješće Uprave o stanju i poslovanju Društva u 2012. godini.
Ad 4.
Prihvaća se izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru vođenja poslova Društva u
2012. godini.
Ad 5.
Prihvaćaju se godišnja financijska izvješća Bc Instituta d.d. za poslovnu 2012. godinu.
Ad 6.
Prihvaćaju se konsolidirana godišnja financijska izvješća za poslovnu 2012. godinu
Ad 7.
Prihvaća se odluka o uporabi dobiti iz 2012. godine i isplati dividende.
Ad 8.
Prihvaća se odluka od davanju razrješnice Upravi za 2012. godinu.
Ad 9.
Prihvaća se odluka o davanju razrješnice Nadzornom odboru za 2012. godinu.
Ad 10.
Prihvaća se odluka o imenovanju revizora IMER d.o.o. iz Zagreba za poslovnu 2013. god.
—————————————————————————————————————————-
Pravo sudjelovanja u radu i pravo glasovanja na Skupštini Društva imaju dioničari koji su
upisani u depozitoriju Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) deseti dan prije
održavanja Skupštine.
Dioničar kojeg će na Glavnoj skupštini zastupati punomoćnik dužan je predsjedniku
Skupštine uručiti ovjerenu punomoć.
Pisani materijali za Glavnu skupštinu bit će objavljeni na stranicama Društva http://www.bcinstitut.
hr i mogu se pogledati u prostorijama Društva u Rugvici.
Osoba za kontakt je prof. Jasenka Skoblar, tel. 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr
Bc Institut d.d.

Nije prenesena odluka o raspodjeli ovogodišnje dobiti i isplati dividende, pa samo da dodam da će dividenda biti 7,70 kuna i to iz zadržane dobiti iz 2000. godine, tako da se neće plaćati porez na isplaćenu dividendu.

Zanima me ima li netko kakvu ideju ili pretpostavku o planovima firme oko možebitnih ulaganja ili akvizicija jer mi ovoliko parkiranje novca na računu nije optimalno riješenje.

New Report

Close