bankama kao prvo nedostaju stručni ljudi s odgovarajućim znanjima iz branše koji bi bili sposobni praviti due-dilligence i odvojiti dobre projekte od loših.
stoga su oni davali novce samo u oblastima gdje su očekivali ogroman profit a nikakav rizik. situacija gdje se ekstraprofiti dobivaju za niskorizične poslove ekonomski je potpuno izopačena situacija, mimo elementarne ekonomske logike, i bila je moguća samo u ekonomijama gdje je političko dirigiranje išlo silom protiv ekonomskih zakonitosti.
toga više nema, a banke su na to navikle, i sad su ostale s kadrovskom i drugom strukturom potpuno neprilagođenom tržišnoj ekonomiji, a čista je perverzija da i u takvoj situaciji oni i dalje ubiru ekstraprofit.
Drage banke.
Prvo dajte povoljne kredite malim proizvođačima hrane, a istovremeno snažno pritisnite velike trgovce da prodaju tu hranu bez bilo kakvih ucjenjivanja proizvođača (duga odgoda plaćanja, bolji položaj proizvoda na polici itd.). Tako će proizvođači moći vraćati kredite banci, zaposliti nove ljude koji će isto koristiti bankarske usluge, a kupnjom domaćih proizvoda više će novaca ostati u optjecaju na domaćem tržištu.