Bankarska tumačenje prebijanja dugovanja, Zagrebačka banka

Naslovnica Forum Razno Ostalo Bankarska tumačenje prebijanja dugovanja, Zagrebačka banka

Kolega me zamolio da objavim slijedeći problem … možda javnost bude poticaj za rješenje problema i prestanak, po meni očigledne pljačke.

Poštovane, poštovani,

Iako danas švicarski franak zauzima golem interes javnosti, obraćam Vam se sa zamolbom za pomoć u jednoj temi koju nitko ne spominje a jednako može biti problematična u budućnosti po sve nas, građane RH generalno.

Postavio sam pismeni upit Zagrebačkoj banci što bi se dogodilo u slučaju da banka postane nelikvidna.

Kako imam oročena sredstva jasno mi je da do njih tada ne bih mogao doći i da mi država do 400.000 Kn osigurava povrat novca.

Kako u isto vrijeme imam stambeni kredit u Prvoj Stambenoj Štedionici, koja je 100% vlasništvo Zagrebačke banke (što se jednostavno može provjeriti na stranicama skdd.hr a čiji preslik imate u privitku vlasnistvo_1ss.png), pomislio sam da je moguće u takvom trenutku potraživanja prebiti. te je moj upit bio samo želja da znam što me u budućnosti u crnom scenariju čeka.

U privitku (Odgovor_banke.JPG) je očitovanje Zagrebačke banke, (urudžbirano pod brojem 22/2011 u poslovnici Samobor).
Njihovo obrazloženje jest:
"Budući da su Zagrebačka banka i Prva Stambena štedionica različite pravn osobe, u trenutku dospjelosti tražbina neće biti moguće izvršiti prijeboj jer će čak izostati elementi uzajamnosti"

Dakle, Zagrebačka banka (koja je podsjećam 100% vlasnik Prve Stambene Štedionice) ne može naložiti istoj toj Prvoj Stambenoj Štedionici prebijanje sredstava prema sebi!

Budući da nisam stručnjak u ovom području (pravo i ekonomija) i ne mogu ulaziti u pravno tumačenje ali zdrava logika mi nalaže da ono nema smisla i mislim da je nepravedno i konačnici time i neustavno.

Pored toga, posljedica ovakvog stava jest:
Država mora plaćati novac (moja osigurana štednja do 400.000 Kn) koji bi inače bio prebijen i time su u konačnici oštećeni svi građani RH.
Ja moram i dalje vraćati stambeni kredit a novce od države čekati desetak godina.
Kamate na stambeni kredit moram plaćati dok moj novac (koji će mi dati država kao osiguranje) nema kamata.

Da rezimiram:
Ako banka postane nelikvidna (što je ISKLJUČIVO njena krivica jer ne sudjelujem ja u vođenjeu te tvrtke) ona nema nikakvih posljedica a svi mi ostali (država, građani RH i na koncu ja i moja obitelj) teško stradavamo na gore opisan način.

Sličnu situaciju dijele mnoštvo ljudi ( avjerujem da i u ostalim bankama situacija nije ništa bolja) i mislim da je obveza države da zaštiti svoju imovinu i građane te da se stane na kraj ovakvoj samovolji banaka.

Hvala unaprijed svima koji će pridonijeti rješavanju ovog problema,

A evo i spomenutih privitaka …

Evo prve reakcije …
Vaš link
Hvala lijepo forumu javno.hr što se je usudio otvoriti ovu temu javno i glasno.

A evo i službenog odgovora HNB-a, glavne institucije koja treba brinuti o poslovanju financijskih institucija (kada to ne nije u djelokrugu HANFA-e).

Ja bih nadodao samo komentar moga kolege u čije ime objevljujem:
Ako sam dobro shvatio, sve je to po propisima EU. Stoga se nemam čega bojati niti plašiti jer institucije države vode brigu o tome … to me podsjeća na jednog koji je stalno slično govorio a uskoro će to moći ponoviti u Uskoku.

Želio bih samo na kraju reći da još nism pristao da budem dio EU niti je to još postalo zvanično u ovoj državi ali eto po tim propisima se već moram ponašati i slušati.

O slatka o lijepa slobodo!

i potpisujem sve što je rekao jer ako državne institucije više brinu za banke nego za državu koja ih plaća onda je sve više nepotrebno.

New Report

Close