Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 41.993 | 857 | 47,80 | 49,50 | 0,00% |
Techman, sve to jesu fiksni troškovi, a ovo što govoriš su varijabilni iznosi tih troškova. Fiksni su jer ih ne možeš izbjeći, ne možeš poslovati bez njih, a to što oni mijenjaju svoju vrijednost je nešto drugo.
Kolega Chill,ne postoje varijabilni iznosi, postoje fiksni troškovi i postoje varijabilni troškovi.
Techman je u pravu.
I posada i nafta su varijabilni troškovi, dok su recimo kamate fiksni trošak.
Techman, sve to jesu fiksni troškovi, a ovo što govoriš su varijabilni iznosi tih troškova. Fiksni su jer ih ne možeš izbjeći, ne možeš poslovati bez njih, a to što oni mijenjaju svoju vrijednost je nešto drugo.
Kolega ja sam komentirao slijedecu recenicu
Brodari imaju izrazito velike fiksne troskove i relativno niske varijebilne troskove. Ono sto se sad dogadja kod bulkera je da zbog visokih prihoda, njihova dobit raste, jer su varijabilni troskovi niski, a fiksni su takvi kako jesu
Unquote
Sad mi objasnite variabilne troskove, nabrojite ih taksativno i objasnite kako oni svojim rastom mogu ugroziti zaradu bulkera. Ipak sam ja strojar i matematicar.
I jos nesto. U knjigovodstvu u kojem ja plivam fiksni trosak se zove nesto sta se brodu dogadja bez obzira da li radi ili ne radi i ne moze se izbjeci. Svi oni koje sam naveo su vezani za brodske operacije i mogu a ne moraju se dogoditi.
dobro jutro ekipa…
u dugom roku svi su troškovi varijabilni (promjenjivi) jer nose sa sobom neizvjesnost, primjerice rast ili pad kamatnih stopa, promjena cijene barela sirove nafte, rast plaća i sl…
a gdje si još vidio lijepog i zanimljivog financijaša ili računovođu počevši od A.Greenspana, B.Škegre pa nadalje….ipak lijepota i šarm zaobilaze pomalo ovu struku…
[smiley]
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=conewsstory&refer=conews&tkr=DRYS:US&sid=aL7WMVICQ_pY
Ovo je nešto čemu sam se nadao, moglo bi držati vozarine na ovim razinama još godinama!
Pozdrav svima,
Prema informacijama iz ATPL (relativno pouzdanim) na veliko se priča da će na skupštini u 6mj., biti donesena odluka za isplatu dividende između 130 do 150 kn !!!
Zato, sačuvajte svoje dionice još neko vrijeme…
Ima li netko neku drugu novu informaciju vezano za isplatu dividende ?
Pozdrav svima,
Prema informacijama iz ATPL (relativno pouzdanim) na veliko se priča da će na skupštini u 6mj., biti donesena odluka za isplatu dividende između 130 do 150 kn !!!
Zato, sačuvajte svoje dionice još neko vrijeme…
Ima li netko neku drugu novu informaciju vezano za isplatu dividende ?
Priča se svašta, Jerković je rekao 50kn. Po meni što manja to bolje, samo neka oni ulažu, u ovoj situaciji bi bilo glupo isplaćivati toliku dividendu!
Rimac: ” Pozdrav svima, Prema informacijama iz ATPL (relativno pouzdanim) na veliko se priča da će na skupštini u 6mj., biti donesena odluka za isplatu dividende između 130 do 150 kn !!! Zato, sačuvajte svoje dionice još neko vrijeme… Ima li netko neku drugu novu informaciju vezano za isplatu dividende ? ” Priča se svašta, Jerković je rekao 50kn. Po meni što manja to bolje, samo neka oni ulažu, u ovoj situaciji bi bilo glupo isplaćivati toliku dividendu!
Zašto bi bilo glupo isplaćivati dividendu, pa Atlantska ima 400 milja kuna casha. A priljev gotovine raste iz dana u dan. Mogu i ulagati i isplatiti visoke dividende. 100 kn dividende po dionici ne bi bio preveliki izdatak s obzirom na financijsku situaciju. Ipak Jerković i ekipa imaju puno dionica, i oni bi omastili brk sa takvom odlukom.
Sad mi objasnite variabilne troskove, nabrojite ih taksativno i objasnite kako oni svojim rastom mogu ugroziti zaradu bulkera. Ipak sam ja strojar i matematicar. I jos nesto. U knjigovodstvu u kojem ja plivam fiksni trosak se zove nesto sta se brodu dogadja bez obzira da li radi ili ne radi i ne moze se izbjeci. Svi oni koje sam naveo su vezani za brodske operacije i mogu a ne moraju se dogoditi.
Mislim da ti nije baš jasna ova podjela na fiksne i varijabilne troškove. Fiksni troškovi nisu fiksni zato što je njihova visina apsolutno nepromjenjiva. Troškovi se dijele na fiksne i varijabilne s obzirom na to kako na njih utječe promjena razine aktivnosti. Fiksni troškovi su oni koji su uvijek prisutni bez obzira na razinu proizvodnje, a varijabilni se mijenjaju kako se mijenja razina proizvodnje. Postoji dalje poodjela na apsoluto fiksne/varijabilne, relativno f/v itd., ali da ne ulazimo u detalje.
Fiksni troškovi bi bili oni koje poduzeće ne može izbjeći bez obzira na razinu aktivnosti. Dakle to bi bile plaće uprave i administracije, takse, najamnine, kamate na kredite, amortizacija pa i troškovi održavanja.
Varijabilni bi bili oni koji se mijenjaju s obzirom na promjenu razine aktivnosti, a to su uglavno oni troškovi koji se ugrađuju u proizvod/uslugu. Znači plaće zaposlenih u proizvodnji, opći troškovi proizvodne režije i troškovi materijala.
Varijabilni troškovi, u nepromjenjenim uvjetima poslovanja, ne utječu na razinu profita. U takvim uvjetima je dobro da su oni što veći jer to znači i veću proizvodnju pa proizvod može lakše apsorbirati fiksne troškove i donijeti veći profit po jedinici.
Po pitanju Atlantske složio bi se sa @vipy-jem da su fiksni troškovi ovdje puno veći od varijabilnih i da bi se oni apsorbirali neophodno je održavati punu zaposlenost.