ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 10.01.2025. u 19:49
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATPL
42,43
6.365
150
42,40
44,00
-4,07%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Pa pošaljite prijavu nadležnim službama, institucijama, pače i istraživačkim novinarima pa da vidimo kako će odreagirati. To bi trebao biti neki početak. Drugih alata mi mali nemamo.

da nažalost,ponudu su tempirali točno pred kinesku novu godinu kad su vozarine tradicionalno najmanje..sve je isplanirano ispod stola..tako da ispadne da ponuda 53-55 bude kao fer vrednovana..

Pratim zadnja dva-tri mjeseca temu na oba foruma i neke stvari koje čitam su mi toliko nevjerojatne da sam se odlučio malo aktivnije uključiti, ne da pametujem nego da ponudim drugačiju perspektivu, jer niti vidim da su ovdje mali u lošoj poziciji (baš suprotno), niti smatram da je Tankerska nepoželjna udavača (opet baš suprotno).

Cijelo vrijeme se stvara narativ da je ovo gotova stvar i da će Tankerska u roku godinu dana biti 100% vlasnik uz cijenu 53,50; a što mi je totalno neshvatljivo (da ne kažem neprihvatljivo). Rekao bi da je trenutno Tankerska na sto problema i da im pozicija nije nimalo ugodna kao niti donošenje odluka. Preniska cijena u ponudi bi mogla ispasti totalni fijasko ako se tržišne okolnosti nastave, rast vozarina koji imamo zadnjih tjedana je totalno netipičan i razmislite što će biti ako ne dođe do ekstremne korekcije zbog Kineske nove godine. Što ako i to ode nama u prilog a ne njima?

Ja se ne sjećam da su vozarine ovako rasle a da je izostala bilo kakva reakcija tržišta. Od 21.11. kada se upalila dry bulk lampica na ZSE pa do nekog peaka 04.12., ULPL je porasla 14%, JDPL 45%, a ATPL niti 1%?!? Ne treba pojašnjavati gdje su ta društva veličinom i stanjem bilance od ATPL-a. Plus najvažnije, na ATPL znaš koji ti je worst case zbog ponude za preuzimanje, a to je jako jako važno u volatilnom sektoru kao dry bulk. Ipak, naša burza sve to ignorira i okreće naopačke. U tih 10 dana ATPL devet završava na 52,00 kao da je fixed income. Ali to ne može trajati vječno i u nekom trenutku značajan rast u kratkom roku ne bi predstavljao iznenađenje. Nisu se bezveze maknuli s aska svi oni nalozi naslagani ispod 53,50; ne žele oni koji glume prodaju ostati bez dionica.

Ovdje ima jako puno nepoznanica i mogućih opcija pa da probamo barem tamo gdje možemo držati se činjenica, a kako bi imali što manje (nepotrebnih) lutanja i bili što sigurniji prilikom donošenja odluka. U nastavku par po meni ključnih tema, sa željom da se potaknu malo konstruktivnije i argumentiranije rasprave.

Ajmo redom…

[color=grey][i]Ne pozivam Vas ni na kupnju ni na prodaju - odluku biste trebali donijeti temeljem prospekta, a ja vam ga ne nudim. Iznosim samo neka svoja razmišljanja o vrijednosnim papirima koje pratim. [i][/color]

1 / 7 ZLOČESTA TANKERSKA

Rekao bi da ne rade ništa što drugi ne rade, možda se samo malo manje brinu o uljepšavanju i PR-u, a definitivno ne pomaže što im je glavni savjetnik Interkapital iza kojih nisu jednom repovi ostali. Tu minuse podjednako zaslužuje i HANFA koja često promatra bez da reagira. Agrokor, Dalekovod, nastavi niz…

TNPL – najveći njihov grijeh je delistanje, ali s obzirom da su firma koja financiranje nije tražila na burzi već direktno u bankama (gdje je važno naglasiti da su njima i inozemne banke redovna pojava) realno nemaju razloga da budu uvršteni. Samo gnjavaža i operativno i s troškovne strane. Tko nije pobjegao zbog toga već ostao prošao je više nego dobro. Zadnja ponuda od 200 eura preko SKDD-a još je malo profiltrirala neodlučne te sada imaju s trezorom  96,97% (ispada po većini ovdje da su kupili po bagateli TPNG i TUHO, sada ATPL, ali ipak dioničari izlaze čim su dobili prvu priliku?); ali opet su išli raditi što bi i svatko drugi – kupiti dionice za manje nego što vrijede. Također za podsjetnik da 95% imaju još od 11/2019, znači ravno pet godina, ali i dalje nisu pokrenuli istiskivanje. A tako su pokvareni, zločesti i treba ih se bojati. Ja mislim da su ludi što to nisu proveli zajedno s TPNG i TUHO, sigurno bi to napravio da odlučujem.

TPNG – jedino za što se ovdje mali mogu uloviti je predstavljen plan dividendi koji na kraju nije bio realiziran, ali treba reći kako niti tržišne okolnosti nisu išle u prilog pa nije bilo CF-a potrebnog za isplate (sumnjam da je veliki broj dioničara koji su inicijalno ušli ostao do kraja pa da može to zamjerati). Sve to je rezultiralo u jednom trenutku i s cijenom daleko ispod početne razine. S druge strane to je dalo i priliku onima koji su bili spremni na malo veći rizik i onima koji su znali procijeniti situaciju. Kada su se stvari drastično promijenile i kada su dobili priliku otkupiti sve jeftinije naravno da su krenuli po to, tko ne bi? Mislim da su najviše ogorčeni oni koji su brzo išli prodavati umjesto da budu strpljiviji i dobiju na kraju malo više. Svi bi kada krene preuzimanje neku debelu premiju, a koja nije realna već se očekuje od onih koji su ušli prekasno (po višoj cijeni zbog manjeg rizika jer su stvari jasnije). Jedina moja zamjerka je prema mirovincima koji nisu nastupili zajedno i skuplje prodali kožu, mogli su ostvariti bolje od 6-7% godišnje koliko su ovako ostvarili.

TUHO – priča s Interkapitalom i obveznicom za odabrane je katastrofa, ali i dalje su tu dioničari dobili dobru cijenu po korektnoj multipli. Mogu mali dioničari imati stav da su trebali dobiti još jednu dividendu, ali tko kaže da bi Tankerska bila spremna platiti cijenu bez korekcije za isplaćenu dividendu? Opet je njihov stav legitiman i svatko normalan bi se tako ponio. Čak bi rekao da su prljavije tu odigrali bivši vlasnici na čelu sa Skoblarom koji su o dividendi počeli razmišljati naknadno nakon što su dogovorili cijenu pa su mislili „i ovce i novce“.

ATPL – vidjeli su dobru priliku i da mogu kupiti brodove sa značajnim diskontom u odnosu na tržišne cijene, te na taj način diverzificirati portfelj tako što će ublažiti cikličnost. A za taj veliki diskont nije kriva niti uprava Atlantske niti Tankerska, već u najvećoj mjeri upravo mali dioničari (dividenda) ili samo tržište (negativan sentiment). Tankerska je samo vidjela dobru priliku, nisu u dokapu sa ničim bili povlašteni.

[color=grey][i]Ne pozivam Vas ni na kupnju ni na prodaju - odluku biste trebali donijeti temeljem prospekta, a ja vam ga ne nudim. Iznosim samo neka svoja razmišljanja o vrijednosnim papirima koje pratim. [i][/color]

2 / 7 ATLANTSKA UPRAVA vs MALI DIONIČARI

Nije mi jasno zašto su neki ovdje dioničari, a konstantno su nezadovoljni upravom i svime što rade. I mene neke stvari muče (previše brodova na lošim ugovorima 2021, pasivnost po pitanju hedgiranja kamata, bilo kakva dividenda dok nije završen investicijski ciklus, prodaja ovog novog broda…), ali je isto tako lako biti pametan naknadno kada se stvari odigraju. Kompanija nije nikada kao danas bila spremna na par loših godina.

Dalje, treba biti realan oko dokapa kojeg vjerojatno ne bi niti bilo da nije bilo tolikih dividendi. Da ne pričamo o tome koliko je bilo suludo tražiti onih 60,00 kn na skupštini a što je skoro i prošlo (inače hvale vrijedna inicijativa u smislu okrupnjavanja malih dioničara). Ukupno je isplaćeno 10,71 mil eur dividende, a da je bilo po malima isplatilo bi se još 7,43 mil eur. I to sve u trenutku dok je kompanija usred ogromnog investicijskog ciklusa.

Na samom dokapu, barem koliko se da iščitati iz knjige dioničara, nije sudjelovalo više od pet ljudi. Toliko o tome koliko svi skupa vjeruju u kompaniju i koliko su dugoročno orijentirani. A to se vidi i kroz ponašanje od pojave Tankerske gdje nitko ne razmišlja o ostanku, već isključivo o izlazu ali dajte vi iz Tankerske što više. Znači nije valjala uprava od Atlantske, sada ne valja niti Tankerska. Ali zato imamo 7.200 dioničara koji imaju pakete ispod 100.000 eura vrijednosti i znaju kako sve posložiti na dobrobit svih uključenih, otprilike kao i problematika izbornika u nogometu i rukometu.

Tko ne vjeruje u biznis i ne vidi perspektivu sektora treba izaći odmah da se ne živcira, tko je tu long term također se ne treba živcirati jer očito je da je trenutna cijena daleko (niža) od realne i da može biti samo (puno) bolje.

Niti jedan komentar cijeli dan ali nema veze, pišem dalje što mi je u glavi…

3 / 7 DELISTIRANJE

Nije najvažnije ali me možda i najviše čudi u cijeloj priči… Ovdje se radi prevelika drama čak i u slučaju da Tankerska ide s delistiranjem u najkraćem mogućem roku. Da ne pričamo o tome koliko su uopće daleko od broja dionica s kojim bi mirno išli na skupštinu i to predlagali.

Za početak, nismo se nakon dokapa maknuli s mjesta jer još nije objavljeno niti da HANFA daje uvjetno odobrenje Tankerskoj za objavu ponude, odnosno da upućuje Tankersku na AZTN što je obavezno čim su oba društva sa više od 100 milijuna kuna prihoda. Ta suglasnost je naravno neupitna jer obje kompanije doma ostvaruju zanemarive prihode i sigurno neće narušavati nikakvu ravnotežu, ali svejedno se mora odraditi i proći će određeno vrijeme. Imamo i friški primjer na CKML, 25.09. je nastala obveza preuzimanja, a to je i dalje zadnje što se odigralo.

Ako uzmemo u obzir da HANFA još na tome radi, da AZTN ima rok od minimalno 30 dana koji se u praski dosta puta produživao, da je pred nama deset dana kada se baš i ne radi u petoj brzini pa dva tjedna u kojima se uopće ne radi, mislim da je totalno nerealno očekivati ponudu prije kraja siječnja 2024. 30 dana za prihvat ponude je kraj 02/2024, dok oni to isplate i dok se sve operativno provede u SKDD-u smo na 10-15.03.

Uz pretpostavku da imaju dovoljan broj dionica naći će se u situaciji da mogu objaviti poziv GS 15.03., ali praktički bi je sazvali zbog toga i eventualno zbog nečega što im je stvarno jako važno tipa promjene u upravi i/ili NO. Zašto? Zato što do 30.04. ide objava revidiranog nakon čega ide poziv za redovnu GS koja može biti sredinom 06/2024. dok bi ova prethodna bila krajem 04/2024. Baš i nema smisla da radiš dvije skupštine u mjesec i pol osim ako je nešto stvarno jako važno.

A za sve to mora biti zadovoljen još jedan uvjet, da tromjesečni prosjek prije dana objave poziva na GS bude ispod 53,50 jer u suprotnom svima koji prihvate ponudu za preuzimanje moraju isplatiti razliku (u slučaju da ponuda ne ispuni očekivanja ovo im neće biti problem).

Ali recimo da su i to zadovoljili, i ovdje dolazimo do najvažnijeg – iz dva razloga puno toga OVISI O NAMA!!! Prvi razlog je da ne prodajemo ispod cijene nešto za što znamo da vrijedi daleko više od cijene iz dokapa pa neće doći blizu potrebnog praga, a drugi je da organiziranim sudjelovanjem na takvoj GS (ukoliko do nje dođe) možemo utjecati na to da delistiranje ne ide preko noći.

Delistiranje je regulirano pravilima burze, ZTD-om i daleko najvažnije ZTK-om koji je ovdje iznad ZTD-a. ZTK izričito uređuje da se ta odluka donosi većinom od tri četvrtine temeljnoga kapitala zastupljenoga na glavnoj skupštini pri donošenju odluke (čl. 341. st. 2. ZTK-a). Odluka o povlačenju s uvrštenja upisuje se u sudski registar, a stupanje na snagu ovisit će o većini kojom je odluka donesena. Ako je odluka donesena većinom većom od devet desetina danih glasova, stupit će na snagu danom upisa odluke u sudski registar, osim ako je odlukom određeno da počinje djelovati protekom određenog roka od upisa odluke u sudski registar. U svim ostalim slučajevima odluka stupa na snagu protekom šest mjeseci od dana upisa odluke u sudski registar (čl. 341. st. 7. ZTK-a). Dakle, dioničarima se daje tzv. grace period od šest mjeseci od upisa odluke u sudski registar, u kojem mogu prodati svoje dionice na tržištu kapitala, što je jedna od mjera zaštite koja se pruža dioničarima u postupku povlačenja dionica s uvrštenja.

Ako IB ne prodaje (da prodaje i da je sve „namješteno“ već bi izašao iz više razloga, prvenstveno da pogura Tankersku) sigurno neće podržati delistiranje, a ako se na to još dodaju samo dionice koje su mali imali kada je skoro izglasana dividenda 60,00 kuna, dolazimo na cca 250.000 dionica.

Znači treba ostati aktivan, prisutan, i prije svega realan bez izmišljanja neracionalnih strahova. Čak i da im se sve poklopi i da idu u najkraćem mogućem roku na delistiranje pričamo o provedbi u, za njih najboljem slučaju, kraj 10/2024 ili početak 11/2024 (GS krajem travnja, 10ak dana upis donesenih odluka u sudski registar, protek 6 mjeseci, zahtjev burzi za prekid uvrštenja).

4 / 7 CERP PAKET

Opet nešto što je toliko jednostavno da je neshvatljivo da se može pogrešno prikazivati pa se cijelo vrijeme barata s krivim brojem dionica.

14.02.2023. smo imali objavu od strane CERP-a da imaju 107.739 dionica od čega je 54.616 raspoloživo za prodaju.

https://www.cerp.hr/UserDocsImages/sjednice/2023/15%20sjednica%20UV%20CERP-a/3.%20Odluka%20o%20prodaji%202%20dru%C5%A1tva%20na%20ure%C4%91enom%20tr%C5%BEi%C5%A1tu%20kapitala,%20unutar%20knjige%20ponuda.pdf?vel=720953

Lokalni dubrovački portal se obratio CERP-u, a iz odgovora na linku niže izdvajam „Cilj provedbe reformske mjere je smanjenje državnog portfelja financijske imovine putem privatizacije raspoloživog dijela portfelja CERP-a te ukidanje postojećih rezervacija koje sprečavaju raspolaganje dionicama/udjelima društava trenutno neraspoloživih za prodaju.“

https://dubrovackiportal.hr/grad/zaprimili-smo-odgovor-iz-cerp-a-porucili-da-prodaju-oko-cetiri-posto-udjela-u-atlantskoj-plovidbi-po-cijeni-od-27-milijuna-eura/

Rezervacije (čitaj sporovi) su za razne stvari po raznim osnovama i to može trajati godinama (već traje), pa ne znam zašto bi ovdje to bilo iznimka i zašto da sami sebi utjerujemo strah u kosti kada za to nema potrebe.

Dalje, na stranici CERP-a imamo stanje na 08.12.2023. koje kaže 103.623 ukupno i 56.175 raspoloživo za prodaju. Danas SKDD stanje 103.146 komada.

https://www.cerp.hr/portfelj-cerp-a/dionice-i-poslovni-udjeli/114

Početkom godine nije bilo raspoloživo 53.123 dionica, danas nije raspoloživo 47.448 dionica, početkom studenog je razlika bila 93 dionica koje su dodatno oslobođene za raspolaganje, sigurno se svi slažu da je to u potpunosti zanemarivo brojčano (dok 10 mjeseci za koje vrijeme je riješeno baš i nije). Ostalih cca 5,5 tis. komada je oslobođeno očito u zadnjih par tjedana.

Zaključak, ako i računamo da će CERP izaći u nadolazećoj ponudi to je maksimalno 56.175 dionica, pa i da ne znam što idu „muljati“ kako neki ovdje insinuiraju. TNPL sigurno u nekoj budućnosti misli uzeti i JDPL, pa vjerojatno neće pomoći ako sada namagarče CERP na bilo koji način. Također jako važno, nakon svega što se događalo dok su preuzimali TUHO ovdje će sigurno biti pod ekstra povećalom.

5 / 7 VLASNIČKA STRUKTURA

Tankerska ima 818.563 dionica, odnosno 39,10%, koliko vidim sada su sve dionice na jednoj poziciji a rekao bi da je svrha pokazati mišiće, jer nakon što su morali službeno objaviti koliko imaju nema smisla da stoji na više računa.

Iz istog razloga mislim da bi IB već prodao da želi van po ovoj cijeni, Tankerskoj bi sigurno pasalo iz psihološke perspektive da mali vide kako je njihova posljednja nada izašla iz priče. Nisu toliko značajni iz tog razloga, ali mislim da bi i dugogodišnji dioničari Relja i Šmok također izašli s ostalima iz te grupe da im je cijena prihvatljiva.

CERP sam obrazložio u zasebnom postu, ako će i prodavati to može biti maksimalno 56.175 dionica. OTP indeksni bi po svojoj prirodi i s obzirom na povećanje broja dionica prije trebao kupiti nego prodati.

POBA skrbnički s 15.600 se pojavio nakon provedenog dokapa (službena obavijest da je TNPL u dokapu upisao 683.501 dionicu od ukupno 697.750 izdanih, razlika je 14.249 dionica ali iz par knjiga prije i poslije dokapa čini mi se da je tako). Ako je kupljeno po 53,50 valjda neće van po istoj cijeni + upisanih 700k eur nije baš zanemariv iznos.

Za manji POBA račun i Dane Sučić nemam ideju, za Interkapital bi pretpostavio da su ili dionice rezervirane za Tankersku ili za potrebe naloga na asku.

6 / 7 STATUT + UPRAVLJANJE

Sadašnjem upravnom odboru je 12/2019 počeo šestogodišnji mandat, jednako kao i izvršnim direktorima. Upravni odbor postavlja izvršne direktore i ima mandat do 12/2025.

Da li je hrabrost ili ludost ubaciti 40 mil eur u društvo u kojem nemaš apsolutno nikakav formalan utjecaj neka svatko procijeni za sebe, ja bi rekao da je ludost kada se uzme u obzir gore navedeno u kombinaciji sa statutom (na webu je pročišćeni tekst od 05/2023, pretpostavljam da se nije mijenjao).

Čl.41. kaže da GS može opozvati izabranog člana Upravnog odbora i prije isteka mandata na koji je izabran, a ovo odluka donosi se ¾ većinom odnosno 75% glasova prisutnih na GS.

Čl. 50. kaže da je isti broj glasova potreban za izmjene statuta.

Ako će Tankerska ići s cijenom 53,50; a uz trenutne tržišne uvjete, lako im se može dogoditi da ostanu kratkih rukava. Ubacili bi još sredstava za kupljene dionice, a i dalje ne bi imali nikakav formalan utjecaj niti funkciju. Prilično sam siguran da u tom slučaju brzo ide dobrovoljna ponuda po cijeni koja će osigurati željeni broj dionica, bez obzira što bi u tom slučaju ovima iz obvezujuće ponude morali nadoplatiti razliku.

7 / 7 PONUDA ZA PREUZIMANJE

Iako je većina sigurna da je sve prevara i da se sve već zna, ne bi se s tim složio već mislim upravo suprotno – HANFA  će sigurno sve dobro sagledati (možda i zato još nema nikakvog rješenja). Ovdje ima jako puno mogućih scenarija, a najvažnije je da mi mali možemo proći daleko bolje nego što velika većina misli.

Tankerska trenutno ima 818.563 dionica odnosno 39,10% (eventualno nešto više ako se kupuje za njih sa strane, ali to je teško jer jako brzo strši zbog raspršene knjige dioničara + ti brojevi su onda zanemarivi + HANFA sigurno to dobro prati nakon TUHO preuzimanja). Radi konzervativnosti i jednostavnosti recimo da su sve dionice platili 53,50.

Recimo da im treba 55% kao minimum ili 60% da budu sasvim mirni – postavljanje svojih ljudi, promjene statuta, delistiranje – sve stvari za koje im treba 75% na GS pa neće ići na takvu GS bez da su sigurni u izglasavanje. Kod 55% im je prihvatljivo da ostali imaju 332.736, kod 60%  da ostali imaju 437.399. Čak i da protiv budu IB + većina iz top + mali sa 70k sa prošlogodišnje GS ne bi se skupilo 437 tisuća dionica. Vrijedi i druga relacija, a to je da Tankerska 55-60% može skupiti samo kupnjom iz navedenog bazena pa zato vjerujem da im je 55% dovoljno za preuzimanje kontrole.

Ono što je dobro za nas male u smislu njihovog prelaska praga 55%:

1.       Do toga sa 53,50 ne mogu nikako doći

2.       Jako važno im je do toga doći

3.       Nije im nikakav problem znatno podići cijenu da do toga dođu (iako naravno ne žele to napraviti odmah)

Kalkulacija je prilično jednostavna. Imaju 818.563 komada i platili su po cijeni 53,50 sve skupa 43.793.120,50, treba im još 332.736 komada da dođu na 1.151.299 komada i 55,00%.

¾     Ukoliko te dodatne plate 60,00 po dionici, sveukupno stjecanje 55% je 55,38 eur po dionici

¾     Ukoliko te dodatne plate 65,00 po dionici, sveukupno stjecanje 55% je 56,82 eur po dionici

¾     Ukoliko te dodatne plate 70,00 po dionici, sveukupno stjecanje 55% je 58,27 eur po dionici

Zadnji izvještaj na Q3 2023 kaže da NAV samo brodova iznosi 82,86 USD, odnosno 78,31 EUR. S obzirom na prodajne cijene brodova do sada NAV je očito vjerodostojan što znači da bi Tankerska i da kupi sve ciljane dionice po 70,00 eur (pa bude bude zločesta i delista) i dalje dobila 25% diskonta na brodove (koje teoretski može prodati u mjesec dana s obzirom da svijetom vozi cca 12 tisuća dry bulkera već godinama) i gratis sve ostalo što nisu brodovi (poslovna zgrada sjedište). Po 60,00 da kupe taj diskont iznosi cca 30% tako da stvarno ne vidim zašto bi itko bio spreman prodati po 53,50.

Možemo čak ignorirati trenutne vozarine jer nakon zadnjeg izvještaja imamo cash od dokapa, cash od prodaje broda i novi brod koji je state of art i sigurno će ići u najam s finom premijom. Na vidim što bi se moralo dogoditi da na kraju godine bude manje od 50 mil eur na računu a to je onda 25 eur po dionici. Jako važno ako netko misli da su ove gore kalkulacije lupetanje, probajte naći nekog dry bulkera vani tko ima ovako niski neto dug (relativno).

Zaključak kao i kod delistiranja, ne treba izmišljati strahove ako ne postoje. Zato je moje razmišljanje… KEEP CALM, BUY MORE AND HOLD 😊

Zanimljiva i iscrpna analiza koja razmatra sve opcije.
Mene smeta samo jedna polazna petpostavka, koja glasi da je IB išao u dokapitalizaciju bez Tankerske. Jer je eto Atlantskoj trebalo navaca i pored oporavka vozarina i namjeravanoj prodaji novogradnje.
Meni je apsolutno izgledan scenarij po kojem je već početkom 2023 (ili možda i ranije) IB sve dogovorio sa Tankerskom. Apsolutno svaki korak od termina GS, isplate dividende, prodaje novogradnje i sl. Nakon toga je dogovoreno i preuzimanje tih 5-6 % od druge dvojice prvih Top10 dioničara. Naravno sve u dogovoru sa i preko  Interkapital.
Tako je već (njima) poznato i koji su slijedeći koraci (ponuda, GS, itd).
Pa nakon ove analize koju je napravio bauštelac sad bi trebalo napraviti i analizu bliske budućnosti polazeći od osnovne teze koja glasi.
(prošlu zimu je IB pokucao na vrata Tankerske i predložio da preuzmu Atlantsku i da će on sve to organizirati)

[i]Freedom' just another word for nothing left to lose[/i]

Hvala kolega Baustelac,

Puno korisnih informacija i nekih drugacijih perspektiva…

Osobno sam uzeo 550 komada iskljucivo da prodam u ponudi…i sad se neckam sto napravit…

S jedne strane bulk trziste je eksplodiralo i nitko tko zna koja mu ce mu biti buduca dinamika…ali znamo ako “krene” da je nebo granica…

S druge strane imam zlocestu TNPL…da, po mom misljenju, najgori vecinski za male a najbolji za sebe…njihovo ponasanje na trzistu nije moralno ni eticno a upitna je i zakonitost njihovih postupaka…TUHO su preuzeli “ispod stola” uz prijetnje PU, a dividendu su oni stopirali iako se tradicionalno pocetkom svake godine isplacivao predujam …JDPL su politickim vezama i utjecajem ponistili vec uspjesno proveden dokap…TPNG su 2015. prodavali po cijeni NAV-a a u isto vrijeme otkupljivali i konvertirali dionice TNPL po 0,2 NAV-a…naravno to je njihovo pravo, ali nije pravo MF da im to omoguće i rade za njih (rasprodajom TNPL-a po cca 350kn)…onda su te iste MF i male naguzili i nisu isplacivali dividendu, a preuzimanje su odradili po P/E 1,5, odnosno fwd2023 P/E ispod 1…nisu kupovali dionice u trezor (iako je postojala Odluka) a zanimljivo je da su prije preuzimanja lazirali izvjestaj u kojem su prikazali bolesno malu dobit i izbacili prvi put od listanja izracun NAVA…a TNPL trenutno nude otkup po P/E 1,5 odnosno fwd P/E ispod 1…ne idu u squeez jer znaju da bi morali platit barem minimalno 3x vecu cijenu od ove koju trenutno nude…

Hocu reci, TNPL kad udje u vlasnistvo, placa sve s disontom od barem 50%-75%, uz to su dugorocni, jako strpljivi ulagaci koji mogu cekati i desetljece da provedu svoj plan…pri tome koriste kapital, moc i politicke kanale da plate sto manje…

I sad uz takvog novog vecinskog imamo i postojeceg (dosadasnjeg) najveceg dionicara koji je unajmanju ruku bio nekorektan prema malima…a jako korektan prema sebi i ekipi oko sebe…

Stoga, s pravom, ne ocekujem nista lijepo za male vec bas suprotno, samo cipelarenje i samaranje…

Mislim da se varate sto mislite da se TNPL negdje zuri, bas obrnuto, u lagodnoj je poziciji vec sad…ima dovoljno vlasnistva da zajedno s I.B. radi sto god hoce i kako hoce…a I.B. ce oni lako “isplatit” i nagradit za zasluge sto im je predao ATPL…

Htio bih se i ispricat i kolegi Lapadu koji je skoro 5 godina upozoravao da promjena upravljanja ATPL na monisticki sustav upravljanja omogucuje I.B. da sa 10% de facto kroji sudbinu društva sto se kroz ovaj dokap pokazalo apsolutno točno (jos, ako je istina sto pisete, da je predsjednika UP moguce opozvat jedino sa 75% glasova na GS…e to je tek teska sprdacina) ..a ja, telac, sam godinam mislio da kolega Lapad pise bedastoce…sry kolega, moj grijeh…

Rastimo zajedno...

New Report

Close