ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 12.01.2025. u 02:55
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATPL
42,43
6.365
150
42,40
44,00
-4,07%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Poremecaj na trzistu ce biti vidljiv uskoro, totalni rat u Izraelu ce poremetiti svjetske rute. Dolazi do rasta vozarina very soon… Sad rastu ali to je nista naspram onog sto nas ceka…

Samo logirani korisnici mogu vidjeti privitke.

Zasto uopce Tankerska kupuje ATPL? Ne kupuje ju zato sto je to dobar biznis, ne kupuju trzisnu poziciju, ne kupuju niti know-how… jednostavno ovim preuzimanjem zele jeftino kupiti brodove. A kolimo su to spremni platiti? Kolika mora biti premija, odnosno koliko tako kupljeni brodovi moraju biti jeftiniji da bi ovaj poduhvat imao nekog smisla? Stvarno netko misli da je Tankerska spremna platiti punu cijenu NAV-a? Zasto bi to radili? To nema nikakvog smisla. Jel im nije onda elegantnije kupiti par novih (polovnih) brodova po trzisnoj cijeni i izbjegli su ovo zahebanciju sa preuzimanjem? Kolika mora biti premija u ovakvom preuzimanju da bi se ova zahebancija isplatila? 20%? 30%?

.

Preuzimanje firme ima neke svoje troskove. Kosturi u ormaru su oredjeni rizik. Mali dionicari koji ce ti piti krv su teret. Potencijalne komplikacije sa Hanfom i drugima zbog dogovora.ispod stola zahtjevaju odredjenu premiju. Sutra kada zelis napraviti reorganizaciju poslovanja imas more troskova, otpremnina, tuzbi nezadovoljnika, politickih pritisaka da firma ostane u Dubrovniku… Sve ovo zahtjeva dobru premiju, inace je jeftinije kupiti par brodova na slobodnom trzistu (a hvala bogu ima ih i nisu skupi) i ne zahebavati se sa preuzimanjem.

.

Dakle, rekao bih da ovo rade sa idejom jeftine kupnje. Isto tako Zadrani mi se ne cini kao ekipa koja bi na slijepo i  na silu uletila u ovakvu pricu, bez da su sve vec unaprijed dogovorili sa kljuc im dionicarima. Takodjer, cilj im je sigurno u najmanju ruku za pocetak doci do 51%, a idealno do 75% pa da vise nikoga nista ne moraju pitati.

.

Novi NAV nakon dokapa ce biti oko 80€ po dionici. Uzevsi sve ovo u obzir rekao bih da su Zadrani vec sve dogovorili za cijenu od cca 55€-60€, sto taman odgovara i ovoj cijeni u dokapu. To predstavlja popust u odnosu na NAV od 25-30%. Sve to onda ima nekog smisla.

.

Slijedom navedenoga mislim da mi mali nemamo previse stofa za nadati se vecoj cijeni, barem ne u ovom prvom krugu i u ovakvim nepovoljnim trzisnim uvjetima.

You can't stop the waves. But you can learn how to surf.

BabaLuji, 06.10.2023. u 14:17

10k komada da blokiraju cijenu, da su stvarno na prodaju vec bi tankerska to pokupila tj. IK koji je i stavio nalog…

Nije to nikakvo strasilo, eto i moj nalog je na toj hrpi.

Slažem se sa @mitkko -m

Zadrani baš i nisu poznati po tome da plaćaju skupo dionice u preuzimanju. Zapravo cilj im je uvijek bio jeftino kupiti.

Samo mislim da Atpl nije niti Tpng niti Tuho. Sumnjam da će tu uspjeti provesti istiskivanje.

@mittko

Mislim da preuveličavaš aktovnosti “stratega iz Zadra”. Oni su oportunisti i nisam siguran da im je već sada predana potpuna kontrola nad ATPL. Nisam siguran da je skori scenarij preuzimanje i u takvom razvoju događaja cijenu mogu drajvati kao i do sada indeksi i poslovanje.

Niti do sada nismo iz DU gledali senzacije pa se cijena kretala između 45 i 75 EUR. A sad će downside čak biti i manji.

one, 10.10.2023. u 19:39

@mittko

Mislim da preuveličavaš aktovnosti “stratega iz Zadra”. Oni su oportunisti i nisam siguran da im je već sada predana potpuna kontrola nad ATPL. Nisam siguran da je skori scenarij preuzimanje i u takvom razvoju događaja cijenu mogu drajvati kao i do sada indeksi i poslovanje.

Niti do sada nismo iz DU gledali senzacije pa se cijena kretala između 45 i 75 EUR. A sad će downside čak biti i manji.

Da, jedina sreca u ovom svemu je sto ce sada downside biti ogranicen, imat cemo uvijek tog jakog kupca. To je ono sto sam neki dan pisao  risk/reward je, sada kada je downside ogranicen, dosta dobar.

.

Ovo sto pisem je samo moje razmisljanje, spekulacije, nemam nikakav provjeren info. Moguce je i da je sve sto pisem krivo. Ja tu jednostavno ne vidim zasto bi Zadrani (niti bilo tko drugi) usli u ovu avanturu preuzimanja i placanja dionice po punoj cijeni. Ako uz to uzmemo u obzir i okolnosti ovog dokapa (ocigledno je da je nastiman kako bi omogucio ulaz Tankerskoj), jasno ti je zasto ovako razmisljam.

.

Brodarstvo je bransa gdje nema znacajnih prednosti to smo si mozda nekakav brend, imas neki trzisni udio i slicno. Tankerskoj ne treba know-how, brend, trzisni udio, pomorci, niti ista drugo sto im ATPL moze ponuditi, osim jeftinih brodova. To je genericki biznis. Nece se tu nitko nadbidavat kao sto su Saranovic i Pivci za Kras ili slicno.

Marielena, 10.10.2023. u 19:23

Slažem se sa @mitkko -m

Zadrani baš i nisu poznati po tome da plaćaju skupo dionice u preuzimanju. Zapravo cilj im je uvijek bio jeftino kupiti.

Samo mislim da Atpl nije niti Tpng niti Tuho. Sumnjam da će tu uspjeti provesti istiskivanje.

kako to da su tako uspjeli istisnut tuho? pratio sam površno ali ta ekipa tamo ona skoblar baš i nisu bili za prodaju firme. To neka komba preko politike ili slično?

Danas se zatvara prvi krug. Da vidimo koliko je ponuda stiglo. Nedovoljno, sigurno. Idemo u drugi krug, onaj bitniji. Čekamo do petka.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će skupiti onih 60.366 dionica koje im fale za 50+%, pod uvjetom da im I.B. proda sve svoje, a vjerojatno hoće.

bbkk0000, 11.10.2023. u 09:37

Marielena, 10.10.2023. u 19:23

Slažem se sa @mitkko -m

kako to da su tako uspjeli istisnut tuho? pratio sam površno ali ta ekipa tamo ona skoblar baš i nisu bili za prodaju firme. To neka komba preko politike ili slično?

Skoblar se posvadao sa nasljednicima, baricem jr itd. Oni su dogovorili prodaju, Skoblar nije htio. Ipak na kraju je mora pristati jer je ostao sam. Usluga Tuho-a je vec pala, primjer catering katastrofa.

Tankerska objavila da je kupila još 1,79 % što odgovara količini koju ima Jerković !!!

[i]Freedom' just another word for nothing left to lose[/i]

Ovi iz Tankerske se ne šale, vjerojatno su upisali i cijelu količinu ponuđenih dionica ATPL u dokapu po 53,5€

Life all comes down to a few moments. This is one of them.

pa kaj je to za njih!!!???? 40-ak milja eurića a prošlogodišnja dobit im oko 150!!?? još im i ostane za 75%. i isto toliko jadroplova.

New Report

Close