ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 15.01.2025. u 05:21
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATPL
42,96
3.265
76
42,50
43,00
-1,16%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Spalat033

odlican komentar. bas se nadovezao na moj

percepcia, 12.09.2023. u 02:15

Ljudi, da li itko od vas cita koliko je ove godine uvezeno i izvezeno robe po svijetu? Čelika, zeljezne rude, ugljena itd. U rekordnim razinama. Ovoliko toga nije prevezeno niti 2019.g koja je bila rekordna. Sad je tu jos i panamski kanal. A vozarine iste, odnosno puno niže nego posljednje dvije godine. Šta mislite zašto? Brodova je dovoljno. Mnogi ne prate da se za sljedeću godinu očekuju slabiji rezultati prevezene robe, a novi brodovi dolaze. Ne mora biti tako, ali vjerujem da nije daleko od istine. Uvjeren sam da će i iduca godina biti propala za brodare i da će cijene prijevoza biti na ovim razinama. Ako se ne dogodi nešto izvaredno, naravno. Popravi li se kineski građevinski sektor nit tu ne vidim nekog pomaka za vozarine, jer je ove godine Kina, unatoc tome, uvezla ogromnu kolicinu zeljezne rude. Kao da im se nista ne dogada. Pa su vozarine opet ostale iste. Ne da vas odvlacim od dionice, nego samo kazem da ne vidim pomaka. Ja sam van brodara, stovise u shortu sam gogl. U prvom mjesecu vjerujem da ce brodari rasti kao i obicno, ali vozarine ce ostati na ovim razinama tokom cijele sljedece godine. Sto nije toliko lose za brodare, ali ih cini puno skupljim nego sto jesu.

Ovo sam na ovakav nacin i ja komentirao kada je svojevremeno Sindikat prenosio vijesti o rekordnom uvozu svega u Kini. Ali kako ono obicno biva, pojasnili su mi da sam ja ustvari samo druker koji zeli jeftino kupiti.

.

Evo u prilogu trenutno stanje sa uvozom. YoY situacija za sve sitovine redom fantasticna, a vozarine istovremeno 25-50% nize. To je sve samo ne super.

Samo logirani korisnici mogu vidjeti privitke.
You can't stop the waves. But you can learn how to surf.

Ma ja imam slicne podatke, ali da je ugljena uvezeno 92% više, soje 32% itd. Nije toliko bitno, ali brojke su neshvatljive i ogromne. Sad napokon imam malo vremena pa prolazim sve brodare i njihova FI i vidim da je dosta njih bookiralo brodove na TCE-u oko 12 ili 13.000$ za Q3. Ne sve, ali oko 60-70% flote. Ako se zna da su im TCE-ovi za Q2 bili oko 16-17.000, i da su s tolikim vozarinama jedva vozili pozitivno, mislim da će 3Q biti katastrofa, pogotovo za brodare koji nemaju scrubbere, jer je nafta dosta skocila. Brodovi također trenutno voze na oko 10,4 cvorova, sto je najnize u ne znam koliko godina, pa opet ne pomaže odrzati vozarine. Također, sljedeće godine dolazi oko 3,3% novih brodova. Tko će sve to uspjeti progutati? Koje trziste? Ja isam prodao brodare s minusima kad sam danas ovo sve prošao. Po meni jos jedna propala godina. Brodare vise ne gledam za kupiti, iako sam planirao.

A to da si druker je istina. I ja sam. Ovo sve što pišemo se ne moze provjeriti i oboje zelimo kupiti jeftinije i onda drukamo lažnim informacijama. Ja iskreno nisam bio na hrvatskoj burzi sigurno par godina. Vidio sam da je neki STEM dosao. Ne znam nit sta je to. Eto koliko me ATPL zanima

Danas panamax i supermax up drugi tjedan za redom.Trend je rastući i prognoze su da bi se tribao nastaviti dalje🙏

Spalato nema veze što vozarine rastu, kada dionica pada, dionica se ponaša kontraciklički i to je nova realnost koju treba prihvatiti…dobro da sam prodao, hvala percepcia što si mi na vrijeme otvorio oči ovaj put…bolje mali gubitak nego veliki zgubitak….. brodari će početi rasti tek tamo negdje iza 2025 kada novi IMO zakoni dođu na snagu…a moramo prvo odraditi i recesiju, koja je već došla na ZSE…idem u vrt okopavati cvijeće u međuvremenu…

Life all comes down to a few moments. This is one of them.

@BudFox3

Kazes dobro da si prodao, sine moj nije burza za tebe.

Ne forsiraj nesto kad nisi za to, okreni se necemu za sto jesi.

Diokidina

pa daj ti drugu stranu objasni. zasto mislis da ce rasti? daj argumente. Ja uvijek volim poslušati i jednu i drugu stranu.

@percepcija

Volim i ja slusati druge, treba se malo potrudit.

Ti se malo potrudi pa pogledaj brodove tipa Panamax, Supramax i Handysize koliko su im bile vozarine prije 2mj a koliko su sad.

Pricam od ovim tipovima brodova sto ih nasi brodari posjeduju.

Napisi i svoje viđenje, a ne slusati druge strane.

@percepcija

Ja pricam o trenutnim vrijednostima.

Nisam ljubitelj dugorocnih prognoza.

Ne razumijem te. Nista nisi napisao. Pa objasni mi zasto su vozarine porasle i šta mislis koliko će te vozarine potrajati? Ja sam napisao cijelo viđenje svoje strane. Nikog nisam slusao. O cemu pricas? Koga bih slusao? Pokušao sam objasniti zasto sam izašao iz brodara. Objasni ti zasto si u njima i mislis kupovati još. Govorim dugorocno. Šta te privlaci? Napiši konkretno argumente. Ja sam npr. napisao:

1. puno robe prevezeno, vozarine nize

2. voze najsporije, vozarine niže

3. brodari lockali niži TCE jer se ocito ne nadaju boljem uskoro

itd, itd. Sve to možeš potraziti kod onih brodara šta uvijek nabrajate. Oni sve objasnjavaju u svojim izvjescima. Nisam ja to nista izmislio. Procitaj ih pa vidi. Tako ti meni objasni sta će biti dobro i zasto ce rasti? Mozda ja kupim ponovo. Ja gledam svoju logiku i sta pametniji od mene misle, ali ako ti imas bolju, meni ce biti drago poslusati

Diokidina

valjda shvacas da vozarine trebaju potrajati bar preko 3 mjeseca na nekoj razini da pojedini brodar ima bar na jednom ili dva broda od tih vozarina koristi? Pa brodovi su vecinom unajmljeni po nekoliko mjeseci. Cak i ovi na spotu plove mjesec, dva. Racunam oko 5 mjeseci da vozarine potraju da se tek to onda vidi na brodaru da je bolje poslovao. Ove vozarine ne znace apsolutno ništa. Mislim, trebao bi takve stvari znati. Pa pisali ste ovdje kad je bio loš kvartal 2021. da se upravo to dogodilo. Vozarine su bile dobre, a ATPL nista zaradila. Tek joj krenulo od sredine 2Q. Il si zaboravio?

Žesto uzlet i panamaxa i supramax i danas.Rastustući trend se nastavlja a takve su prognoze za idući period.Dionica ce morat popratit to ali treba strpljenja.Nekada je cijena dionice reagirala na dnevnoj bazi vozarina sad je to sa počekom ali se nadam ne dugim

New Report

Close