Pa Bilbija dobio tih 2000 kom u ime bonusa. A ovaj Intercapital je zbirni skrbnički račun.
3M Libor je trenutno 5,53% što znači da ATPL trenutno na 90% svog duga plaća kamatu od 9,13% – 10,28%. Kako je ono neki dan onaj šeikov frend komentirao ovo novo zaduženje Fortenove… da bi mogli platiti toliku kamatu bi morali prodavati kokain. Ova kamata koju ima ATPL nije daleko od toga.
.
I onda se ovdje teoretizira zašto idu u dokap …
Brutalno, @mitkko. Brutalno istinito.
Nije li ECB najavio da će nastaviti s dizanjem kamatnih stopa?
Agrokor je svojevremeno plaćao kamate od po 11% ili tako nekako?
Još jedna zanimljivost koju sam sada zapazio…
.
Kažu u obavijesti od neki dan:
“Atlantska plovidba d.d. je 20. lipnja 2023. godine sklopila Ugovor o kreditu na rok od pet godina s Chailease International Financial Services (Singapore) Pte. Ltd., te tako uspješno realizirala transakciju refinanciranja brodova AP Sveti Vlaho i AP Drzic. Predmetni ugovor o kreditu imat će povoljan utjecaj na kamatne troškove Grupe.”
.
Tu se zapravo radi ne o refinanciranju ovih brodova, već o njihovom otkupu. Ti brodovi su bili kod ATPL u dugoročnom najmu sa mogućnosti otkupa, i ATPL je ovim kreditom finacirala njihov otkup… nije ih kako kažu – refinancirala.
.
Na kraju 2022. preostali iznos najma je iznosio 126MM kn, tako da možemo zaključiti da je otprilike toliki i ovaj novi kredit. Zanimalo me je koliku su mogli u današnjim uvjetima dobiti kamatu pa sam naišao na članak gdje se navodi primjer Seanergy-a koji je prije mjesec dana refinancirao svoja tri broda. Dobili su kamatu 3M SOFR +2,80% -3,00%, što je ukupno oko 8,05% – 8,25%. Opet prilično papreno. Nije za očekivati da je ATPL uspjela dobiti povoljniji kredit od ovoga, prije bih rekao da je on nepovoljniji.
.
Zato mi tu nisu jasne dvije stvari – prvo konstatacija da će “ovaj kredit imat povoljan utjecaj na kamatne troškove”. Da, bit će im rata manja jer su ovime prolongirali otplatu, ali će ukupno platiti kumulativno veću kamatu.
.
Druga stvar, logično pitanje je zašto su baš sada odlučili ići u otkup brodova, mogli su jednostavno nastaviti plaćati najmove i u nekoj budućnosti kada okolnosti budu povoljnije ići u otkup. Meni se ovdje čini da je to zato što fali likvidnosti. Nije baš da su kamatni uvjeti privlačni pa nisu mogli odoljeti, nije baš ni da teče med i mlijeko pa ne znaju kud bi sa parama i onda idu u prijevremena zatvaranja svojih obaveza… Vjerojatno su jednostavno otkupom i refinanciranjem tih brodova oslobodili likvidnost u dijelu glavnice koju su već ranije otplatili kroz najmove. Ne znam kako bih si drugačije ovo objasnio.
Većina dioničara iz TOP 20 je za smjenu ovog rukovodstva firme ali se to po običajima dubrovačke diplomacije otvoreno ne pokazuje.
Vrijeme je za promjene,dosta je više ovog ništavila.
Mislim da je IB najviše od interesa dobro poslovanje i rast cijene. Njemu kao dioničaru je bitno da sutra može prodati dionice skuplje i zaraditii a ne voditi neku kompanije tako je i bakic mislio da će voditi varteks. Pitanje je kada će i ovaj štafetu predati nekome drugome. Izgubiš busolu od pustih miljonćeka pa misliš da sve znaš. Vozarine mu nisu bile naklonjene ali sa tolikim novcima, divkom, malo nagradnih dionica on može čekati koliko god treba. Dao je i nama 5 eura da se zasladimo ovo ljeto 💪🤤 Kada nešto kupiš sam više cijeniš a pitanje je koliko ih je iz uprave bilo spremno dati tolike novce, sve je to od roditelja nasljedstvo ili donacija atpl iz starih dobrih vremena.
IZNIMKE OD OBVEZE OBJAVLJIVANJA PONUDE ZA PREUZIMANJE
Članak 14.
(1) Stjecatelj nije obvezan objaviti ponudu za preuzimanje ako:
….
3. stekne dionice ciljnog društva u postupku povećanja temeljnog kapitala, izdavanjem dionica, a glavna skupština ciljnog društva na kojoj se donosi odluka o povećanju temeljnog kapitala odobri da stjecatelj može steći dionice s pravom glasa ciljnog društva bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, ako bi predmetnim stjecanjem dionica s pravom glasa za stjecatelja nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje,
…
Je li moguće da oni ovo namiještaju za najvećeg dioničara?
Pokaži mi skupštinsku odluku kojem je stjecatelju odobreno preuzimanje na ovakav način?
Oni imaju statutarno odobreni kapital za dokap i taj se institut koristi za povećanje temeljnog kapitala u ovom slučaju. Nije uobičaajeno u normalnim okolnostima da se društvo dokapitalizira odobrenim kapitalom i očito je da IB zloupotrebljava tu mogućnost, ali to ne znači da netko može kroz dokap preuzeti kompaniju bez javne ponude, jer GS nikad nije donijela takvu odluku.
Većina dioničara iz TOP 20 je za smjenu ovog rukovodstva firme ali se to po običajima dubrovačke diplomacije otvoreno ne pokazuje.
Vrijeme je za promjene,dosta je više ovog ništavila.
Je, kupi sve ponuđene dionice u dokapu pa mijenjaj što god želiš i kako želiš.
Ja mislim da tu ulazi netko prozaičan, netko tko ne zna puno o brodarstvu, al zna dobro ulagati i ulaže ili na dugi rok ili paketira dalje mladu za prodaju. Taj treba omogućiti Bilbiji dalju kontrolu i upravljanje, a on njima povrat i povećanje vrijednosti.
Na kraju cijela kombinacija može ispasti na krilima dobrih vozarina jako dobra, al nije dobar način na koji se sve skupa provodi.
POZDRAV EKIPA …NISAM BIL NEKO VREME TU …MALO SE ZAIGRO SA TESLOM I NVIDIOM OVE GODINE ….AL OPET ODRADIO SOLIDNO SA ATPL SA 55 NA 58.8 OVE GODINE …
VIDIM KAJ PIŠETE I MRAK STE FAKAT….SECIRATE UVEK FINANCIJE…ULAGANJA U BRODOVE .. BIBLIJU KAJ MISLI KAJ NE …
NA ATPL JE UVEK BILO …BDI IDE U K…BDI RASTE DO BOLA …
NAPRAVIL SAM OPAKU GREŠKU 2008 SA INGROM I BIL ZALJUBLJEN U NJU …I SPUŠIL OPAKO
AL ODONDA VEČINU POVRATIL NA ATPL …I ZARADIL .JOŠ …
NE TREBA SE OPTEREČIVAT SVIME …TREBA GLEDAT KAJ SE MOŽE IZVUČ IZ SITUACIJE SAD
GLEDAM ATPL SAD KO PRILIKU DA UZMEMO 5 EURA DIVKU …DAL BUMO ZATO KUPILI JOŠ PO 53.5 BUMO JOŠ VIDLI …IMAMO MESEC DANA …
REĆI SU VAM JEDNO …RADIL SAM 22 GODINE U EXPORDRVU ….LOPOV POLJAK JE GODINAMA SKUPLJAL DIONICE I A MI SE BORILI DA SAM IH NE UVALI …NA KRAJU JE ON I EKIPA KOJA JE SKUPLJALA DEBELO PROFITIRALA ….SVI SU DEBELO ZARADILI I LIK KOJI JE S KOFEROM DOŠEL ZA RATA IZ PAKRACA SE DOČEPAL FIRME
DAKLE ZAKLJUČAK OVDJE …AK UPRAVA DELA SVE DA SE DOMOGNE JOŠ….SLIJEDI IH ..
ONI ZNAJU VIŠE OD NAS …ZNAJU SVE …NE RADE OVO ZA ŠIROKE NARODNE MASE…J…IM SE ZA NAS ..
DAKLE PAMET U GLAVU …