ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 22.11.2024. u 06:00
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATPL
49,00
74.725
1,525
47,60
49,50
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Pa to bi onda bilo čisto manipuliranje cijenom, zar ne?
Ti ne vidiš taj rizik? Jer bi ti stavio svoje novce u takvu kompaniju gdje uprava prešutno podržava takve aktivnosti? Ili ih čak potiče da bi oni ili netko treći ostvario neke koristi za sebe?

Kolega, gdje ste vi sad pogubili? Svaki pad i rast je manipulacija cijenom. To i je smisao burze.
Što vi predlažete, rasprodati ATPL pod hitno i pobjeći u neku transparentniju dionicu koja se nikuda ne miče? I zašto toliko zanimanje baš s ATPL-om, ako savjetujete svima da od nje pobjegnu?!
[/quote]

Za manipulaciju u kojoj uprava društva manipulira cijenom ili povlaštenim informacijama odnosno šuruje sa nekim od dioničara ili s nekim trećim se ide u zatvor. To je prema zakonu o trzistu kapitala kazneno djelo.

Barem tako piše u Zakonu kojeg čitam, ako se naravno dokažu takve aktivnosti.

http://www.hanfa.hr/getfile/39369/Zlouporaba%20tr%C5%BEi%C5%A1ta.pdf

Pa dajte objasnite, na.koji način šuruje, što žele postići. Mogući scenarij.

Ne znam, ne špekuliram bez konkretnih informacija. Pogotovo ne javno. Samo ukazujem da ZTK predvidja i takvu mogućnost kao i sankcije za protuzakonite radnje.

Ne znam, ne špekuliram bez konkretnih informacija. Pogotovo ne javno. Samo ukazujem da ZTK predvidja i takvu mogućnost kao i sankcije za protuzakonite radnje.

Točno kolega, ali što vi konkretno imate od toga?
Koja je vaša uloga u toj priči? Niste dioničar ATPL niti biste to uopće htjeli postati, pa da cijena padne i za 300 kn od sadašnje. I što vaš onda ovdje žulja, zašto se iscrpljujete u dokazivanju?

Pratim raspravu, pa me zanima, zar na samu najavu dokapa cijena dionice nije trebala pasti ili stagnirati?

Ispada da netko zna kolika je ta cijena kad ona i dalje raste usprkos mogućem razvodnjavanju postojećeg kapitala dioničara? Ili se jednostavno očekuje da će oporavak poslovanja biti toliko jak u dogledno vrijeme da će vrlo brzo opravdati višu cijenu dionica u dokapu?

Pa dajte objasnite, na.koji način šuruje, što žele postići. Mogući scenarij.

matovilka

Scenarij 1 (Preuzimanje JDPL): Ponuda za preuzimanje JDPL na nacin zamjene dionica po Market CAP-u odnosno cijeni na trzistu u odredjenom trenutku. ATPL ne plati nit lipe nego ponudi svoje dionice koje izdaje po osnovi stjecanja Asset-a JDPL (brodova). Sto je spread cijene ATPL / JDPL veci to je omjer bolji u korist ATPL (u ovom trenutku 23 dionice JDPL za 1 dionicu ATPL)

Scenarij 2 (Stjecanje vecinskog vlasnistva nekolicine najvecih dionicara): Dokapitalizacija po vrlo niskoj cijeni uz iskljucenje prvenstva manjinskih dionicara) U ovom scenariju bi doslo u odredjenoj mjeri do razvodnjavanja manjinskih dionicara dok bi nekolicina velikih znatno smanjila prosjek ulaza i preuzela kontrolu nad kompanijom)

Scenarij 3 (Prodaja udjela Mirovinskom Fondu): Dakle IB izvrsi prodaju svog paketa dionica jednom od mirovinskih fondova po recimo 15% nizoj cijeni od trzisne gdje se investicija Mirovinskog fonda pravda kupovinom ispod trzisne vrijednosti i predvidjanjem da ce se nastaviti expanzija u Bulk Sektoru

Ma nema šanse za zamjenu dionica. CERP prodaje samo za gotovinu uz obvezu ulaganja. To je zakonski okvir i ne mogu se mijenjati dionice jedne za dionice druge firme. Ne pisi gluposti.

Već sam te upozorio na to. Po tome bi Navios koji je prije četiri godine bio zainteresiran JDPL još onomad zamijenio dionice i isplatio dioničare odnosno državu.

Vidi se da nisi upoznat sa situacijom. A pogotovo oko ove bedastoća s mirovincem, a scenarij 2 neću ni komentirati jer je glup i potpuno u suprotnosti s odvijanjem situacije na burzi.

Mislim da je kod prodaje iz portfelja države potrebna procjena revizora odnosno neovisne profesionalne firme za procjenu.

Profesionalni procjenitelj bi valjda ukazao da ako je jedna dionica jako precijenjena, a druga podcjenjena ili fer vrednovana da tržišni omjer njihovih cijena ne bi bio prihvatljiv jer ne bi odražavao stvarne ili barem približne vrijednosti tih dviju dionica.

Da je izgledna ovakva opcija onda bi neka druga ekipa mogla dizati cijenu JDPL i na taj način čuvati odnosno čak i “popravljati” omjer zamjene i zaradjivati temeljem takvog omjera.

novi poredak

29.12.17 Pros. cijena: 633,63

1. CERP/REPUBLIKA HRVATSKA 140.184 10,05%
2. BILBIJA IGOR 129.536 9,28%
3. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 88.727 6,36%
4. USKOKOVIĆ ŽELIMIR 59.788 4,28%
5. VLADOVIĆ-RELJA DUŠKO 56.386 4,04%
6. LONZA VLAHO 48.740 3,49%
7. CROATIA BANKA D.D. 46.267 3,32%
8. ŠMOK DAMIR 33.128 2,37%
9. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 25.200 1,81%
10. JERKOVIĆ HRVOJE 25.000 1,79%
04.01.2018 > T: 02.01.18 Pros. cijena: 655,13
1. BILBIJA IGOR 140.536 10,07%
2. CERP/REPUBLIKA HRVATSKA 140.184 10,05%
3. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 88.427 6,34%
4. USKOKOVIĆ ŽELIMIR 59.788 4,28%
5. VLADOVIĆ-RELJA DUŠKO 56.386 4,04%
6. LONZA VLAHO 48.740 3,49%
7. ŠMOK DAMIR 33.128 2,37%
8. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 25.200 1,81%
9. JERKOVIĆ HRVOJE 25.000 1,79%
10. CROATIA BANKA D.D. 24.267 1,74%

Sa skrbničkog računa Croatia banke prekjuče otišlo 22.000 kom ATPL-R-A. Tko zna kod koga je to završilo?

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

I zašto dotični nije kupio barem 5% JDPL jer ako će ATPL ići sjajno, nema sumnje da će i JDPL biti mnogo bolje no do sada?

Evo kad je u posljednje vrijeme upitnik natraženija interpunkcija mogu i ja ovako… a šta ako ATPL kupi JDPL? Šta ako je to plan od početka a on je imao info, koliki će tada biti NAV, koliko ovo koliko ono???? Toliko pitanja a malo odgovora, jedino su nekima puni novčanici a nekima glava u pijesku i novčanik na dnu mora.
[/quote]

Onda će povećati još više dug koji nema od kuda platiti osim prodajom brodova i nekretnina.

Kada pogledate sve druge kombinacije parametara uključivo EV/EBITDA, EV/Revenue, ROE itd AP je neuspredivo efikasnija i troškovno znači OPEX,a i neusporedivo bolje upravlja prodajom prostora.
Zato ima sve objektivne parametre bolje od peer grupe, uključivo i neto dobit nakon Q3 i to jedina od listanih kompanija.
Kompanija će i ako će ići u dokapitalizaciju, očito to napraviti u trenutku kada to bude najpovoljnije i za nju i za postojeće dioničare, hvatajući konjukturu u sektoru. Svi preduvjeti za to polako se stiču. Dug je dramatično smanjen, efikasnost i rezultat dramatično su promijenjeni. Dionička struktura postala je još čvršća i stabilnija. Dragi dioničari i forumaši odluka je na Vama slušati one, koji Vam tumače da ste zarađujući izgubili ili da iz onog što će slijedećih 3 godine značajno rasti trebate izaći. Vodite se zdravim razumom i zapitajte se, tko i iz kojih pobuda i razloga troši ovoliku energiju da bi Vam dokazao nešto nelogično.

Nemojte zaboraviti da će nove godine nafta značajno otići gore, a ako se zakuha u Iranu i preko 100 $/ barelu.
Jer moram objašnjavati kako će to djelovati na troškove ATPL.
[/quote]
Kolega hasenfefer, toliko neznanja u tako malo rečenica… Vi ste ovdje za ismijavanje, a ne kolega gigić23 koji je neukima pojasnio što se ovdje događa.
Stvarno se čovjek nekad zapita, koja je svrha pisanja onih koji se čude rastu ATPL kao pura nečemu, i valjda tamo još od 100 kuna uvjeravaju ljude i što je još najbolje i sebe same da ovo ne treba kupovati?! Nevjerojatno…
[/quote]

Umjesto što me ismijavate ja bih lijepo molio da napišete što sam krivo napisao.
Ovakva dječja objašnjenja od kolege Gigića možda mogu piti vodu na cijeni dionice od 100 kuna.
Ali cijena sada nije više 100 kuna, već cca 700 kuna.

Samo nije napisao zbog čega se dug smanjio. Jer su prodali sve od hotela do brodova.
Onaj kvalitetan potez prodaje svih hotela da bi kupovali kineske škatule koje troše uz maksimalan pad BDI da ne podsjećam.

Znači dva pitanja. Zbog čega sada smanjuju dug prodajom brodova ako očekujete veliki porast BDI-a?
Zbog čega im uopće treba dokapitalizacija kada im tako dobro ide, a imaju stabilnu dioničku strukturu?

Na kraju krajeva ne bi si Uprava svake godine isplaćivala veeeeeeeeeeeeeeeeeeeelike bonuse u dionicama ATPL da loše posluju.

Znači molio bi da mi konkretno odgovarate na pitanja, a ne tu pisati pamflete o velikoj prilici za ulaganje.
Evo, zbog čega bi dionica na ovoj cijeni dalje rasla ne 6 puta, već dva puta.
Ako kolege koji su sigurno veći eksperti nego ja (ja radim u naftnom sektoru) kažu da glavnina duga dolazi na naplatu sljedeće dvije godine.

Koliko su oni imali para koje su spalili………………..

New Report

Close