Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 21.266 | 434 | 49,00 | 49,50 | 0,00% |
Naime, od najnižih razina početkom 2016. godine ukupno je prema podacima ZSE protrgovano do konca 2017. godine 461.276 dionica ili 33,05% od ukupnog broja izdanih. U isto vrijeme, a obzirom da je nedavno obznanio da posjeduje više od 15% dionica firme, IB je zapravo kupio više od 209.250 komada. Dakle, gotovo polovinu svih protrgovanih dionica, a jasno je da su u toj drugoj polovici dionice vjerojatno višekratno mijenjale vlasnike. Dakle, glavninu kupnje generira jedna fizička osoba što ukazuje da je trend cijene isključivo rezultat njegovih aktivnosti.
Većina tržišnih aktera vidjela je “potencijal” rasta Agrokora. I uložili su tuđ novac. A gdje su sad? I o čemu se to bilo radilo?
Ovdje gospodin Bilbija ulaže vlastiti novac. Novac koji je znao zaraditi. Pretpostavimo da nije izgubio znanje. Postojeći vlasnici dionica baš se ne guraju lupati po bidu. Uz to, BDI daje pozitivne znakove života u za to ne baš pogodnom razdoblju godine.
I još jedno pitanje, ako smijem naravno?
Taj Bilbija je dugogodišnji dioničar u JDPL kako nam je poznato i bio je prije tamo dioničar nego u ATPL. Zanima me, kako to ako je tako dobar poznavatelj bulk sektora nije više stekao niti jednu dionicu JDPL, i to već godinama, a ATPL je kupio više od 15% firme i generirao polovinu svih kupoprodajnih transakcija u posljednje dvije godine? U čemu je “kvaka”?
Ne znam zašto izbrisaše odgovor od kolege PoAskuBidu. Preformulirano, očito smatra da se više isplati uložiti u Atlantsku nego u Jadroplov.
Pa možda se i isplati, ali firme su u istome sektoru i jedna i druga s problematičnom bilancom i onda netko uloži 50 ili 100 puta više u nešto bolju firmu bez da unaprijed ne zna kako će dezinvestirati tu investiciju???
To bi bilo potpuno hazarderski, a ne čini mi se da se o tome radi.
I zašto dotični nije kupio barem 5% JDPL jer ako će ATPL ići sjajno, nema sumnje da će i JDPL biti mnogo bolje no do sada?
Pa znam da bi trebao, al ja ga ne poznajem, i sigurno postoji neki razuman odgovor. Možda netko ima barem neku ideju? Meni to izgleda ili kao unaprijed dogovoren posao ili je dotični gospodin najveći “kockar” na domaćoj burzi?
Prilično sam siguran da spomenuti sutra proda tisuću ili dvije dionica da bi ubrzo krenuo stampedo i cijena bi se srušila u dvoznamenkastim postocima. Koji je onda rezon takvog ulaganja odnosno tolike količine novaca u tako nelikvidnu priču, ako je moguće diverzificirati ulaganje u brodare, pa čak i lokalno?
I zašto dotični nije kupio barem 5% JDPL jer ako će ATPL ići sjajno, nema sumnje da će i JDPL biti mnogo bolje no do sada?
Evo kad je u posljednje vrijeme upitnik natraženija interpunkcija mogu i ja ovako… a šta ako ATPL kupi JDPL? Šta ako je to plan od početka a on je imao info, koliki će tada biti NAV, koliko ovo koliko ono???? Toliko pitanja a malo odgovora, jedino su nekima puni novčanici a nekima glava u pijesku i novčanik na dnu mora.
Sisoje,
ne znam taj odgovor, a i da ga znam zadržao bih ga za sebe. Pokušaj razmišljati kao investitor, a ne špekulant, pa možda dođeš do svog odgovora.
A koja je razlika između investitora ili spekulanta?
Brodarstvo nije dugoročno rastući posao fiksnih marži nego izrazito volatilan biznis koji ne može ostvariti niti prosječnu stopu povrata na kapital u razdoblju duljem od 5 godina? Koliko sam shvatio, taj gospodin je mijenjao stabilan dugoročan rast turističkog poduzeća za volatilan i nepredvidiv rast jednog bulk brodara u ozbiljnim financijskim problemima?
Ako to nije spekuliranje onda ne znam kako bi mogla zvučati definicija istog?