ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 22.12.2024. u 15:45
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATPL
42,78
1.626
38
42,50
43,00
-1,16%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

@Swami
savrseno se razumijemo, ali ponovno u nekim aspektima nisi u mogućnosti do kraja prepoznati sposobnost prilagodbe kompanije. TCE se može ugovoriti na jako puno naćina
😀🤞👍✌👌👏🤞💥
p.s. Kolko god se cini dobro, mozda je joß znacajno bolje

Pa ne bih rekao da ste se najbolje razumjeli, čovjek ti je lijepo napisao da je firma tropa i da ne može vraćati kredite iz tekućeg poslovanja.
[/quote]

sisoje
Ja nisam rekao da ATPL ne moze vracati tekuce kredite iz tekuceg poslovanja. Uostalom ATPL ce generirati 120 MHRK Operativnog cash-a ove godine

Ovdje se radi o 64 MUSD koji dospijevaju ove godine, dio u Svibnju, a dio u Rujnu i to nije moguce pokriti kroz one-time payment iz Operativnog cash-a.
Upravo zato se ide u dokapitalizaciju kako bi se dug reprogramirao (s DNB-om ili nekom drugom bankom) gdje ce banka zahtjevati dodatni Equity prije nego sto odobri novi kredit.
To je ono gdje se gigic i Ja razilazimo u razmisljanju, jer on tvrdi da je dokapitalizacija namjenjena iskljucivo novim investicijama.

Sto se tice novih investicija, prvenstveno mislim na JDPL gdje ce po mojem misljenju doci do zamjene dionica po principu konverzije 20 dionica JDPL za 1 dionicu ATPL (ili neko drugi omjer)
U tu svrhu ce ATPL izdati potreban broj dionica kako bi se konverzija izvrsila.

[/quote]

Ma je, država jedva čeka da da 20 dionica Jadroplova za ovog mačka u vreći. Neće ti oni moći do Jadroplova. To više nije opcija.

Jel može netko taksativno navesti brodove koje ATPL ima u vlasništvu?

Da opet procjenimo koliki bi tu mogao biti NAV?

ima ih sve manje a uskoro ide i orsula

AP ARGOSY
AP ASTAREA
AP DRZIC – bare boat sto god to znacilo
AP DUBRAVA
AP JADRAN
AP REVELIN
AP SLANO
AP STON – na prodaju
AP SVETI VLAHO – bare boat sto god to znacilo
CITY OF DUBROVNIK – bare boat sto god to znacilo
MAPLE GLORY – bare boat sto god to znacilo
MIHO PRACAT
ORSULA – uskoro prodaja
ZAGREB

Vauvau

Mozda sam u krivu. Razvoj situacije po meni ide u tom smjeru.

Kada govorimo o HR drzavi, moramo znati barem po iskustvu zadnjih 20+ godina da se nikada nije radilo u interesu drzave odnosno gradjana nego o interesu malog broja pojedinaca koji donose odluke iskljucivo iz vlastite koristi.

Dodatna stvar jest da je kapital JDPL negativan sto se moze promijeniti ako se nastavi expanzija vozarina u 2018. / 2019. godini

http://zse.hr/userdocsimages/stjecanje_otpustanje/ATPL_stjecanje_otpustanje_2018__312018133851.pdf

@Swami
savrseno se razumijemo, ali ponovno u nekim aspektima nisi u mogućnosti do kraja prepoznati sposobnost prilagodbe kompanije. TCE se može ugovoriti na jako puno naćina
😀🤞👍✌👌👏🤞💥
p.s. Kolko god se cini dobro, mozda je joß znacajno bolje

Pa ne bih rekao da ste se najbolje razumjeli, čovjek ti je lijepo napisao da je firma tropa i da ne može vraćati kredite iz tekućeg poslovanja.
[/quote]

sisoje
Ja nisam rekao da ATPL ne moze vracati tekuce kredite iz tekuceg poslovanja. Uostalom ATPL ce generirati 120 MHRK Operativnog cash-a ove godine

Ovdje se radi o 64 MUSD koji dospijevaju ove godine, dio u Svibnju, a dio u Rujnu i to nije moguce pokriti kroz one-time payment iz Operativnog cash-a.
Upravo zato se ide u dokapitalizaciju kako bi se dug reprogramirao (s DNB-om ili nekom drugom bankom) gdje ce banka zahtjevati dodatni Equity prije nego sto odobri novi kredit.
To je ono gdje se gigic i Ja razilazimo u razmisljanju, jer on tvrdi da je dokapitalizacija namjenjena iskljucivo novim investicijama.

Sto se tice novih investicija, prvenstveno mislim na JDPL gdje ce po mojem misljenju doci do zamjene dionica po principu konverzije 20 dionica JDPL za 1 dionicu ATPL (ili neko drugi omjer)

[/quote]

Ma je, država jedva čeka da da 20 dionica Jadroplova za ovog mačka u vreći. Neće ti oni moći do Jadroplova. To više nije opcija.
[/quote]

Ma njih ne zanima Jadroplov, nego novi projekti u Dbk gdje će zaraditi veliku lovu bez rizika npr. stambeno-poslovni neboder od 14 katove na lokaciji stare uprave zgrade, hoteli etc. Za vrijeme konjukture ponovo će u diversifikaciju i to držim dobrom odlukom. Ako budu pametni mogu na neboderu zaraditi min. 30 miljuna eura jer potražnja u Dbk je daleko iznad ponude. Opekli su se na onom pokušaju kupnje cape size broda (pušing 30 milja dolara) i vjerujem da će ovaj put pametnije.

Vauvau

OK … Ja sam racunao NAV JDPL i kada sam ga provukoa kroz excel model vrijednost je negativna, ali ostavljam svakom mogucnost da sam za sebe napravi racunicu

Realni kapital je otprilike na razini nule, al obzirom na ATPL nosi premiju od dva NAV-a, onda bi JDPL trebao nositi kudikamo veću premiju od trenutne cijene.

Tako kako ti razmišljaš bi svatko mogao napuhivati cijenu svoje dionice i mijenjati ih za nečije tuđe po njemu prihvatljivim cijenama. Za spajanje je potrebna revizija cijelog procesa i od strane revizora utvrđene vrijednosti. Tek temeljem revizije spajanja i nakon toga prihvaćanja od strane skupština obaju dioničara moglo bi se ostvariti spajanje.

Baš me zanima koji bi to revizor napisao da su dionice JDPL bezvrijedne, a dionice ATPL nose premiju na NAV od x3 i temeljem tog omjera predložio spajanje?

K tome, JDPL za razliku od ATPl je smanjivao kontinuirano kapital na ime ostvarenih gubitaka da bi uskladio knjigovodstvenu vrijednost dionice i NAV. ATPL je to zadnji put napravila prije više od 5 godina.

Vauvau

Benchmark nece biti NAV nego Market Cap u odredjenom trenutku kada ce ATPL dati ponudu za preuzimanje

Naravno da ce to onda morati odobriti skupstine odnosno vecina dionicara obe Kompanije

Imam oboje, ali kako je krenulo moglo bi to na kraju izaći i 30 dionica za jednu?

Da nema CROS-a na asku ne bi imao tko prodavati dionice. IB ocito nije mogao dogovoriti jos veci kontingent po 285 kn.

ex maratonac, ex neumoran (05.10.2007.)

Vauvau

Ne kazem da ce se sigurno dogadjaji odviti tim smjerom

Medjutim, nista ne sprijecava ATPL da da ponudu za preuzimanje JDPL pod svojim uvjetima koje onda skupstina JDPL moze prihvatiti ili odbaciti

Naravno, tu se namece pitanje tko je i sto je vecinski dionicar u JDPL i kakvim porivima ce biti vodjeni … sto nas opet vraca na grupu pojedinaca koji odlucuju, ali nemaju udjele u JDPL

Vauvau

Ne kazem da ce se sigurno dogadjaji odviti tim smjerom

Medjutim, nista ne sprijecava ATPL da da ponudu za preuzimanje JDPL pod svojim uvjetima koje onda skupstina JDPL moze prihvatiti ili odbaciti

Naravno, tu se namece pitanje tko je i sto je vecinski dionicar u JDPL i kakvim porivima ce biti vodjeni … sto nas opet vraca na grupu pojedinaca koji odlucuju, ali nemaju udjele u JDPL

Zaboravi. To ne može proći ni pod razno.

Zna se, vidi se i prati se što se odvija i to bi bio teret koji nitko neće prihvatiti na svoja pleća. Možda da se radi o nekom uglednom brodaru, no lokalnom problematičnom se sigurno neće ići na ruku. Pogotovo ne onome koji nema stabilnu vlasničku strukturu i ovisi u potpunosti o zahtjevima kreditora iz inozemstva. ATPL nije u ništa boljoj financijskoj situaciji od JDPL, samo joj jedan investitor napucava cijenu jer je to zasad jedina slamka spasa za postojeću upravu i njezine pijune.

New Report

Close