ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

…Posebno kupuj kad je kristalno jasno da u dionicu ulazi ili iz nje izlazi veliki kapital. Razlozi vas ne trebaju zamarati, ono što je bitno je kupiti dionicu po npr. 200 kn, a prodati je po 400 kn ili 500 kn, svejedno. Ako ista dođe na 600kn, a vi je niste prodali jer čekate npr. 1000 kn, te se ista vrati na 500 kn, prodavaj! Nemojte čekati da se vrati na 200 kn ili čak ispod, to je najveća greška koja će kasnije potpuno poremetiti vašu psihu za daljnje ulaganje/špekuliranje…

ako sqm dobro polovio bit ili ono između redova najbolje bi bilo prodati atpl prije nego padne?
slažem se samo kako bi se tom preoprukom nosili oni koji su 2004 kada je sa 30 naraslo na 90 i time kapitalizirali 200%
a da su istovremeno se odreklli sa ATH dodatnih 14.000%(četrnaest tisuća)!!
kako se u to uklapa spomenuti "poremečaj psihe"

[/quote]

…..Morate shvatiti da je zarada x2, posebno ako je kratkoročna ogromna. Dakle, na uloženih 100,000 kn zaraditi 100,000 kn i izaći sa 200,000 kn, wooooow. Mnogima je to neostvarivo i nedosanjani san, možda čak neostvarivo za 90% investirora. Demantirajte me konketno ako sam pogriješio u ovome što pišem, slobodno. 😉

[/quote]

mogu demantirati na svom primjeru jer sam kupio turizam 2010 himr,mais….
i to nemalo više od “zarade x2.”
dao vam je kolega gigic23 primjer RIVP…
vidim da neki drugi i bitno više su kapitalizirali na turizmu,brodarima…
dosta sam o tome pisao pa si dajem za pravo podjestit na ovu temu gdje ima tablica u koju su unesene neke dionice iz ATH1 i ATH2.
http://www.poslovni.hr/forum/tema/the-best-of-prilike-svih-vremena-na-zse-neiskoristeno-neprezaljeno-42072?page=last
niste vi od jučer pa da ste kao neupučen išto se nudilo ostvarilo,propustilo neprežalilo u ATH1 a ni ATH2 više nije za baciti,a di je tome kraj?
ATPL je bila kraljica propuštanja u ATH1 pa možda nismo ovdje slučajno?
s obzirom da ste se referirali na moj komentar ali ne i pitanje iz zadnje rečenice iz toga izvlačim najizgledniji odgovor koji se nameće a tada smo u istoj situaciji što se tiče potpune objektivnosti iako na suprotnim stajalištima?
jasno da nisu zaradili oni koji nisu prodali ali ovdje vrijedi i svi koji su prodali donedavno su požalili pa…
a do kada?
vidim nemalo toga što bi trebalo utjecati na nastavak dugoročnog trenda a kratkoročno su vaši
“argumenti” čini se pali na plodn tlo?:-)

p.s.
mnogi su se potrošili pesimistirajući na ovoj dionici u zadnje 2g.
daleko smo od finala po meni jerveć u 2018 sljede novi vrhovi na vozarinama
time will tell

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

Za razliku od prošlog uptrenda koji je trajao od 2003 do 2008, postojalo je nešto sto se zvalo commodity boom, a glavni driver rasta bila je Kina i njezina potražnja za željeznom rudačom i metalurškim ugljenom te ostalim sirovinama i metalima. Na krilima toga Kina je ostvarivala najvisi gospodarski rast ikad, a rasle su natprosječno i ostale BRIC odnosno velike emerging Market ekonomije poput Indije i Brazila. To danas ne postoji. Ne u commodity segmentu. Pogledajte današnje trzisne cijene najvećih commodity kompanija: BHP, RIO, VALE, FCX, POT, a onda i njihove dugoročne grafove, od barem 10+ godina. Pogledajte i dugoročne grafove cijena željezne rude i ugljena koji je kao energent izgubio toliko na važnosti da je većina američkih ugljenarskih kompanija unazad nekoliko godina bankrotirala. Situacija 2017 nije ni izbliza slična onoj od 2007. Odredjen oporavak postoji, al ne postoji gospodarski rast i oporavak koji bi mogao snazno drajvati cijenu vozarina kakvom smo svjedočili u prošlom desetljeću. Jedino da se sutra brodovlasnici dogovore pa da potope pola svjetske flote. Gledajte siru sliku i ne zanosite se pumpanjem cijene jedne dionice, ma koliko vam se to činilo opravdanim, a opravdano nije. U očekivanjima budućeg rasta i rezultata treba biti racionalan, a ne očekivati nikakve iracionalne razine vozarina jer se one, kako sada stvari stoje, neće još vjerojatno dugo ponoviti.

Ne znam za ulpl i jdpl ali znam za ovo:

U odnosu na naprimjer diana shipping ,starbulkerse, safe bulkerse, scorpioships ili golden ocean group atlantska već treći kvartal posluje sa (knjigovodstvenim) dobitkom.

Ove ostale su prešle nježno u pozitivu tek sa q3 2017 a neke još ni nisu!!
Jedino atlantska komandira nešto veće fundamente nego prehodno navedeme, zahvaljujući našem tržištu.

Btw. Tek sam sada vidio da je Vauvau na prethodnoj stranici jako dobro objasnio kako stvari stoje što se tiče izračuna trenutne vrijednosti ATPL-e po NAV-u, slažem se u potpunosti. Međutim, skrenuo bi pozornost na to, sa obzirom da je uprava čak i od strane revizora nekoliko puta upozorena da precjenjuje imovinu, tj. brodove, na šta su iz uprave odgovorili kako oni uračunavaju potencijalnu vrijednost u nadolazećem razdoblju, jer kao očekuju oporavak vozarina, bla, bla, bla…
Da budem iskren, nisam nikad u životu vidio da netko ozbiljan tako računa "trenutnu vrijednost", a to je samo još jedan od dokaza koliko su oni pritisnuti od strane kreditora koji definitivno žele što manje smanjiti izloženost u ATPL i naplatiti svoje kredite. Zbog toga se ATPL i rješava svega što može kako bi smanjili dugoročne obveze, jer po mom mišljenju one prelaze vrijednost kompanije.
Istina, ako bi operativni prihod počeo donositi dobit, pristisak bi se smanjio, samo što se to nije dogodilo već predugo i oporavak nije na vidiku baš kako vi mislite. Da jest, nebi banke vršile toliki pritisak, jer nije ni njima u interesu smanjivati mogućnost profita ATPL, što ista prodajom flote upravo radi.
Pazite još jednu činjenicu. Zar mislite da bi ATPL prodala hotele koji su bili profitabilni, a da nisi na to bili prisiljeni!? Naravno da nebi.
Normalno, ovo je sve fundamentalna strana priče, što ne znači da dionica ne može rasti bez nekog fundamentalnog razloga, može i u to ste se svi uvjerili. Znate kako kažu, da dionica vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti, a to je trenutno 600 kn. 🙂

kao što znamo postoji akumulacija,a postoji i period trošenja akumulacije kako bi se dočekala nova akumulacija?meni sasvim prirodno da se poduzimaju radnje kojima je za cilj dočekati novi up trend,novu akumulaciju?a tko pogodi što je sada na redu?
oni koji što preciznije pogode budućnost mogli bi to participiranje u novoj akumulaciji i odlično naplatiti
neki od nas koji su se ohrabrili i uvažili argumente o najmanjem order book-u zadjnjih 20 su već odlično naplatili.
ima i danas novih argumenata a svatko će po svom izboru uvažit iili neuvažiti,iskoristitiili neiskoristiti,prežaliti ili neprežaliti…
vaše komentiranje doživljavam kao pesimistično a iz toga izvlačim da bi bilo protuprirodno da ste dioničar?
možda griješim nebi bilo…
pitao sam a odgovor nisam dobio pa mi preostaje samo “špekuliranje”
nije neophodno odgovoriti ali ipak odgovor nemalo govori sam za sebe.
osobno ne tajim i stava sam da bi bilo korektno se izjasniti.
čestitam na odličnom tajmingu za doljevanje pesimizma na vatru?
zašto?
nismo na marketu od jučer kaj ne?
nije teško neke stvari predvidjeti ovdje kao očekivani sezonski pad vozarina u bližoj budućnosti,mene osobno zanima dali će moja očekivanja nedavno iznesena na temi BDI dobiti potvrdu a to je da će pesimizam biti razočaran sezonskim dnom jednako ako ne i više nego sa sezonskim vrhom?
argumente neću ovdje ponavljati,lako je naći.

p.s.
da me zanimaju mrvice(“zarada x2”) prodao bi na 5xx a pošto nisam…
očekujem da će svi oni koji prodaju prije 2019 biti razočarani iako će im se želje ostvariti
živi bili…

p.p.s.
ako sam u pravu kako će tek biti razočarani oni koji neće uopće participirati?
🙂
ako ne griješim uskoro zadnji zvižduk vlaka za…
🙂

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

Smart

Prvo kazes da se slazes s dezurnom opozicijom Vauvau i sisoje (moguce da govorimo o istoj osobi s dva profila) o vrijednosti NAV-a ATPL koju je on naveo da je oko 300 HRK (govorio je prije 2 tjedna da je dosta nizi NAV, a ja sam naveo da sam izracunao 300 HRK pa se valjda sada vodi po mom izracunu)

Nakon toga tvrdis da dugorocne obveze prelaze vrijednost kompnije (sto bi znacilo da je NAV negativan)

NAV je bitna stvar kompaniju, ali nema investicijsku tezinu, osim ako ne kupujes cijelu kompaniju koju mozes kontrolirati…

Prvo, sa nikim se nisam “složio” oko bilo kakve procjene ATPL, ne znam gdje ste to vidjeli? Drugo, da dugorocne obveze prelaze trenutni NAV.

Btw. Naravno da NAV ima investicijsku težinu.

A kako ti Smart znaš da je Uprava vise puta bila upozorena od strane revizora za….i skrećeš pozornost dobronamjerno. Možes li nam to pojasniti.
Hvala

Iz revizorskog izvješća naravno.

Puno lakše je pričati o novcu nego ga stvarati - Voltaire

Smart

Prvo kazes da se slazes s dezurnom opozicijom Vauvau i sisoje (moguce da govorimo o istoj osobi s dva profila) o vrijednosti NAV-a ATPL koju je on naveo da je oko 300 HRK (govorio je prije 2 tjedna da je dosta nizi NAV, a ja sam naveo da sam izracunao 300 HRK pa se valjda sada vodi po mom izracunu)

Nakon toga tvrdis da dugorocne obveze prelaze vrijednost kompnije (sto bi znacilo da je NAV negativan)

NAV je bitna stvar kompaniju, ali nema investicijsku tezinu, osim ako ne kupujes cijelu kompaniju koju mozes kontrolirati…

Prvo, sa nikim se nisam "složio" oko bilo kakve procjene ATPL, ne znam gdje ste to vidjeli? Drugo, da dugorocne obveze prelaze trenutni NAV.

Btw. Naravno da NAV ima investicijsku težinu.

A kako ti Smart znaš da je Uprava vise puta bila upozorena od strane revizora za….i skrećeš pozornost dobronamjerno. Možes li nam to pojasniti.
Hvala

Iz revizorskog izvješća naravno.
[/quote]

Smart mozeš nam to staviti pa da nas prosvjetliš. Stose tice tvoje strucne procjene da dugorovne obveze prelaze visinu NAV-a molio bi pojasnjenje. Znaci koliko je NAV, pa ćemo ga usporediti sa dugoroćnim obvezama. Hvala

Veliki pozdrav glavnom kreativcu foruma Woodironu, My Moonu, ali ne manji Bubimiru. AJMO PROMATRAT 😀😎✌🤘🤙🖐👌👍🤚👋👋

Vauvau malo previše.
Ko prvo svi znaju da su prodavali hotele kad je bio potop tržišta bulka. S druge strane firme vani su se još vise zaduživale da. I na kraju imali dokape.

Drugo : Da, Neće biti nova 2004-2007 ali sada smo u fazi late bull Marketa gdje dolaskom inflacije počinju rasti cijene sirovina.Ne vjeruješ. Vidi malo cijenu čelika;bajkra Itd Itd…
Treće: Kina je ušla u fazu sekundarne ekonomije za koju je karakteristično da kad dohodak po glavi preraste neku razinu potrošnja se još vise pojacava(veći auti,kuće, skije Itd…) Da ne pričam o Indiji…

Četvrto: Pogledti prezentaciju scorpiobulkersa za q3. Orderbook za 2018 je 12 yearlow dok s drugestrane za 2020 će trebati imati scrubbere a priča se i o balast water treatment uređajima. Koliko to daleko ide za ekologiju već cmacgm gradi brodove na LNG/CNG. Sto misliš sto će biti sa bulkerima starima 15 GOD…

Peto: i druge svjetske dry bulk kompanije su tek s ovim kvartalom krenule u zeleno. Do tad je bio krš i lom,pogotovo 2016

Šesto: sirovine pa i transport su cisti Ciklik i shodno tome se poticiniorati treba. A di ćeš bolje nego ući kad imaš već par poz kvartala…

Pa i oni će imati dokap, al njima cijene za vrijeme dokapa nisu rasle, već nakon njega, a ATPL raste cijena prije dokapa?

Valjda nisu toliko naivni u upravi da pomisle da će im netko platiti bilo kakvu premiju za dosadašnje neiskustvo i neznanje upravljanje kompanijom?

Ako ti je SALT super, onda kupuj njih, a ne ATPL jer to nema veze jedno s drugim osim što što su bulk kompanija. Svaki menadžment ima svoje viđenje i strategiju, ovaj, barem sudeći po komuniciranju istog s javnošću i dostupnih informacija, nemaju nikakvu. Ili su po ne znam koji puta, zakasnili s njome.

Što se tiče commodities, tu je situacija li-la i sam ispravno zaključuješ da je Kina prerasla fazu commodity booma, pa mi baš nije jasno tko će tu potražnju odnosno pad potražnje nadomjestiti u nadolazećim godinama i na točno kojim sirovinama? Grains? Teško…

Za kraj, po ponašanju i lošem menadžmentu, ATPL nikako ne može biti leading bull komapnija, već lagging kompanija, zato je sumnjiv taj rast cijene jer niti dosadašnjim rezultatima, niti strategijom, a ponajmanje financijskom pozicijom oni isti u toj mjeri zaslužuju.

Jer, da vam pokušam sve ovako prikazati. Dakle, kupili ste 1000 dionica ATPL po 30kn i platili to 30,000 kn. Na cijeni dionice od 300 kn vi imate 300,000 kn, na cijeni dionice od 900 kn vi imate 900,000 kn, na cijeni dionice od 2000 kn vi imate 2,000,000 kn, a na cijeni dionice od 3500 kn vi imate 3,500,000 kn. Šta mislite gdje bi 99% malih ulagača prodalo istu? Da ne gatate reći ću vam ja, od 150 do 300 kn najkasnije. Onih 1% profesionalaca bi možda ostali nešto dulje, kao što je to napravio Floki, jer je on imao veliki novac iza leđa, pa je čekao donekle “njegove proračunate fundamente”.

Pazite. Nemojte se povoditi glupostima tipa, da ste uložili tada i tada $1000, sada bi imali $10 milijardi. Onako, čitam prilično puno naslova tog tipa vezanog za Bitcoin u zadnje vrijeme, da ste uložili samo $100 prije 8 godina, sada bi imali $100 miliona. Zaista je smiješno uopće pomisliti na takvo nešto. 🙂 Zar mislite da to u realnom svijetu postoji? Naravno da ne!

Morate shvatiti da je zarada x2, posebno ako je kratkoročna ogromna. Dakle, na uloženih 100,000 kn zaraditi 100,000 kn i izaći sa 200,000 kn, wooooow. Mnogima je to neostvarivo i nedosanjani san, možda čak neostvarivo za 90% investirora. Demantirajte me konketno ako sam pogriješio u ovome što pišem, slobodno. 😉

kolega nebi se složio sa kalkulacijom,, mislim super je zaraditi 100%, odlično, ali svatko malo ozbiljniji mora gledati malo širu sliku.. mogu eventualno prodati 10-20 % da izvučem ono šta sam uložio u poziciju, ali ostalo definitivno ostaje ako je kompanija prošla jedno zahebano razdoblje i ima naznake oporavka.. i da će potencijalno postati zanimljiva ostalim ulagačima…. ne sad konkretno atpl, nego općenito

analogno kontra tome, dionica je pala za 3.600 za 50% na 1.800 pa ajmo ući jer je super pala, dklv je pao 1600 na 800 … -50% super,, pa sve redom dionice, evo i todex je pao i -90% …. vdkt % i više od vrhova,

Netko se istrese a bid se odma napuni preko 600 kuna.. Baš me zanima za par dana koliko ko i da li je I.B. kupio

Nitko iz TOP 10 nije sudjelovao ovih dana u trgovini, niti je jučer itko od njih branio cijenu na 600.

Netko se istrese a bid se odma napuni preko 600 kuna.. Baš me zanima za par dana koliko ko i da li je I.B. kupio

Nitko iz TOP 10 nije sudjelovao ovih dana u trgovini, niti je jučer itko od njih branio cijenu na 600.

[/quote]

Da, nije, kao da je problem kupovati na neki novi račun, nekog bližnjeg ili skrbnički? Nego, ti vidiš tko je točno trgovao prije namire? Zanimljivo…

[/quote]
Pa vrlo lako se kupuje po drugim računima ispod top10 i kasnije kad poželiš to objediniš.. Bitno je da se bid puni i da neće puno dole, a sad da li su to neke dogovorene igrice ili ne totalno me zaboli.. Kad poželim izaći ću i to je to.. Možda prije možda kasnije

New Report

Close