Truth,
Operativna dobit ima veze sa prodajom brodova kao da kažeš da si mlijeko kupio u željezariji. Pa pokušsj možda ti netko proda 😀😂
nije operativna nego ostvarena dobit
Truth,
Operativna dobit ima veze sa prodajom brodova kao da kažeš da si mlijeko kupio u željezariji. Pa pokušsj možda ti netko proda 😀😂
nije operativna nego ostvarena dobit
[/quote]
Dragi Truth,
Ebitda je sa +1mil kn u Q3/16 skočila na +99 mil kn Q3/17, a neto dobit od +43 mil kn, bila bi vjerovatno logično viša da nije bilo prodaje brodova. Zašto, e pa razlog je jednostavan. Brodovi su isporučeni 2007 godine, a prodani 2017. Koliko god da su tada povoljno kupljeni postupanjem dobrog gospodara, probaj usporediti cijene novogradnji u 2006 i/ili 2007 takvih panamaxa i današnjih cijena, naravno ne zaboravi amortizaciju i bit ćeš na tragu rezultata.
Znači da ti pomognem, koliko god AP vrhunski upravljala flotom i troškovima ipak nisu čarobnjaci iz Oza pa da uspiju brodove isporučene u ciklusu jakog rasta i prodane 10 godina kasnije nakon 8 godina teške recesije i pada cijena i novogradnji i secondhand brodova, iste prodati i na njima zaraditi pa da to pozitivno utiče na neto rezultat.
Nadam se da sam ti pomogao da shvatiš da se na prodaji brodova nije moglo knjigovodstveno zaraditi.
Voli te forumski drug
😀😁✌
Ništa ovdje nije bitno osim volje g.Kupca za dizanjem cijene.
Dakle, ako odluči da cijena bude 3-znamenkasta, bit će.
Za sve ostalo imamo druge brodare koji i dalje čame na minimumu cijena.
…….koliko god AP vrhunski upravljala flotom i troškovima ipak nisu čarobnjaci iz Oza
a kako nisu ? kazu iz uprave struggling for survive,prodaju se brodovi,hoteli, umanjuje se ukupna vrijednost kompanije, a dionica raste ide se u dokap,kupuje se jpl i ostale lazi…
molite boga za i.b dok njega bude bit ce i vas
Truth, vidim da ti je ekonomija slaba strana. Ako brod knjigovodstveno vodis za npr. 20mil dolara i prodas ga za npr. 15mil dolara, bez obzira sto si povecao cashflow, moras prikazati gubitak od 5mil dolara.
Nadam se da ti je sad malo jasnija slika prodaje dva broda atpl i neto dobiti. Znaci nije neto dobit tolika zahvaljujuci prodaji dva broda, cak im je to negativno utjecalo na bilancu.
Smanji jal pa ce ti biti lakse.
Truth, vidim da ti je ekonomija slaba strana. Ako brod knjigovodstveno vodis za npr. 20mil dolara i prodas ga za npr. 15mil dolara, bez obzira sto si povecao cashflow, moras prikazati gubitak od 5mil dolara.
Nadam se da ti je sad malo jasnija slika prodaje dva broda atpl i neto dobiti. Znaci nije neto dobit tolika zahvaljujuci prodaji dva broda, cak im je to negativno utjecalo na bilancu.
Smanji jal pa ce ti biti lakse.
Znamo da su dva broda prodana za 27 mln USD. Kolika je bila njihova knjigovodstvena vrijednost?
AP prodaju dugotrajne imovine knjiži u ostale prihode, a trošak prodaje u ostale troškove. Neto efekt ima utjecaj na EBITDA, pozitivan ili negativan, ovisno o razlici prodajne cijene i knjigovodstvene vrijednosti.
Znamo da su dva broda prodana za 27 mln USD. Kolika je bila njihova knjigovodstvena vrijednost?
AP prodaju dugotrajne imovine knjiži u ostale prihode, a trošak prodaje u ostale troškove. Neto efekt ima utjecaj na EBITDA, pozitivan ili negativan, ovisno o razlici prodajne cijene i knjigovodstvene vrijednosti.
Samo mala napomena: knjiženje bi isto tako trebalo biti u neto iznosu (prihod ili trošak). Da rade bruto princip, ostali prihodi bi bili 27 mil dolara samo od brodova, a oni imaju iskazano 44 mil kn za 3 kvartala.
Moje mišljenje je da prodaja nije imala efekta na EBITDA:
Str 37, točka 11, kons. 2016 kaže da su tržišne vrijednosti brodova veće od knjigovodstvene. Za brodoe Libertas i Imperial koji su namijenjeni prodaji izvršen je otpis dijela. Ja to čitam da je višak knjigovodstvene vrijednosti otpisan do tržišne vrijednosti.
Brodovi su prodani po tržišnoj vrijednosti i razlika je mogla biti od procjenjene vrijednosti do stvarne ugovorene prodajne cijene, a to ne bi trebalo biti značajno.
Ne možeš to zaključivati za prodaje u 2017. na temelju prodaja u 2016. Očito je da uprava zajedno sa skupinom dioničara bilda rezultate iz nekog razloga. Izvješće za 2016. niti nema 37. stranica. Točka 11. je na 17. stranici.
Oni brodove i ne mogu prodavati samo tako jer u toj točki piše da su založeni. Dakle, sve što se oslobodi od zaloga ide u prodaju, a to zorno govori o njihovoj nezavidnoj financijskoj poziciji. Također, i ti otpisi od book-a do tržišne cijene ukazuju na moguće muljaže. Knjižit ćemo ovoliko, a ostatak ćemo “šarcu” dati.
Str 37, točka 11, kons. 2016 kaže da su tržišne vrijednosti brodova veće od knjigovodstvene. Za brodoe Libertas i Imperial koji su namijenjeni prodaji izvršen je otpis dijela. Ja to čitam da je višak knjigovodstvene vrijednosti otpisan do tržišne vrijednosti.
Brodovi su prodani po tržišnoj vrijednosti i razlika je mogla biti od procjenjene vrijednosti do stvarne ugovorene prodajne cijene, a to ne bi trebalo biti značajno.
Malo drugačije: tržišne vrijednosti su bile niže od knjigovodstvenih, ali su napravili test nadoknadivosti kojim su argumentirali da je knjigovodstvena vrijednost ok. Ostatak zaključka stoji, za ova dva broda nisu mogli argumentirati nadoknadivost pa su im spustili vrijednost na tržišnu (otpsi od 21,5 mil kn) i po logici stvari efekt prodaje ne bi trebao biti značajan u 2017.
Malo drugačije: tržišne vrijednosti su bile niže od knjigovodstvenih, ali su napravili test nadoknadivosti kojim su argumentirali da je knjigovodstvena vrijednost ok. Ostatak zaključka stoji, za ova dva broda nisu mogli argumentirati nadoknadivost pa su im spustili vrijednost na tržišnu (otpsi od 21,5 mil kn) i po logici stvari efekt prodaje ne bi trebao biti značajan u 2017.
[/quote]
Da tržišne vrijednosti su manje, to je lapsus svakako.
Vauvau
A to da ne mogu prodavati založene brodove je besmislica. naravno da se mogu prodavati ali se u tom slučaju banci pšlati ostatak duga po kreditu, banka izda brisovno, ostatak ide prodavatelju.
Vauvau čini mi se da nemaš argumenata za ovakve tvrdnje, a ja nisam nikad čula da se banka namiruje u naturi. Molim te napiši što je to. Ako si shvatio da nemaš argumenata pa prelaziš na viceve to je ok.
Banke inače posluju s novcima, ne brodovima ili nekretninama i sl..
Za više informacija pogledaj u kons 2016, str. 24 dokumenta. Tu piše da kredit koji je osiguran brodovima (prodanim) ističe 2017. godine.