Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 74.725 | 1,525 | 47,60 | 49,50 | 0,00% |
Tako je Vauvau, gotovo 3 puta procijenjena imovina cca jer radiš Mark to market evaluaciju.
A reći koliko će bit P/realni book kad vrijednosti brodova porastu( zajedno sa vozarinama)?
A koliko će biti P/B kad firma npr. napravi 80-100 M(15 M USD) kn dobiti ove godine i još više sljedeće? Ne ekstraploriam sad na 10g, dosta je za par godina unaprijed
Oces mali P/B? Evo Ledo npr. Ili Vijadukt. RIZ.
@ vauvau
Nije mi jasno zašto ovdje želiš nešto dokazivati? Prate se vozarine, flota, dugovi…točno je, sve su to pokazatelji na temelju kojih ljudi donose odluke hoće li investirati ili neće…
No, meni kao ulagaču jedino je bitno po koliko sam kupio i po koliko ću prodati. I nisam od onih koji uvijek kupuju na ATL i prodaju na ATH.
I to je cijela mudrost.
A na koliko sam ušao i da li ću izaći na vrijeme, ne ovisi o ničijem pisanju na forumu.
Druge valuacije Skaro nema. Znamo koliko je trajao povijesno najviši uptrend na brodarima. Kraće od 5 godina. Prije toga nije ga bilo oko 20 godina. Ja ne očekujem dugoročni oporavak ni izbliza intenzivan kao prethodni, a bojim se da će trajati puno kraće od njega. Ne bih se uopće kladio na brodare. Ne postoji commodity Boom, a brodova ima dovoljno. Okolnosti su potpuno drugačije od 2005.-2009. Sve ostalo su špekulacije. Pogotovo se ne bih kladio na nešto precijenjeno poput Atlantske.
Da mi je znati što je htio onaj jučer prodajom do 500 kn. Meni je bila knedla u grlu ali ipak mislim da je danas njemu veća 🙂
očekuje se rast usd . dodatan prilog .
Koga zanima, korisno za pročitati:
https://seekingalpha.com/article/4114800-bulk-shippings-exciting-outlook
sisoje
stvar je vrlo jednostavna
Cijena raste zato sto netko tko ima novca misli da ce ova firma generirati 100 HRK po dionici u 2018. i 150 HRK po dionici u 2019.
Vrlo jednostavno, dakle, ocekuje se snazan rast dobiti Bulk Sektora u 2018. i 2019. …. osnovni generator rasta cijena dionica su prije svega ocekivanja i ATPL nije iznimka … Ljudi koji ulazu ovdje projiciraju P/E izmedju 5 do 10 (i to uz dokapitalizaciju koja ce max. prema statutu biti 1/3 novih dionica s obzirom na broj postojecih)
O kakvoj ti trećini pišeš kad su prije dva mjeseca donijeli skupštinsku odluku o izmjenama i dopunama statuta da mogu dokapitalizirati društvo do polovice postojećeg temeljnog kapitala odlukom uprave?!
http://zse.hr/userdocsimages/novosti/DlvdvcUK9o8g4Cm1kcXbFQ==.pdf
Točka 11 skupštinskog saziva.
I k tome se upravi uz prethodnu suglasnost NO dopusta da isključi ostale dioničare iz dokapa. Djelomično ili u potpunosti.
[/quote]
Ajme koliko jala i tastine ovdje
Kad arogancija uzme maha tada se niti cuje niti vidi, a taj osjecaj da te svi slusaju i pljescu to je samo echo praznine tastine
Dakle, informaciju nije dovoljno samo procitati nego i procesuirati. Ako procitas informaciju i ne stavis je u kontekst tada je mozes koristiti samo na Kvizu. Ja bih ti preporucio da zaboravis investiranje i prijavis se za Kviskoteku, jer tako mozda nesto i zaradis
Informacija zahtjeva dodatni math:
Uzmimo za primjer:
1 000 000 postojecih dionica (znam da ATPL ih ima malo vise ali karikiram)
EPS = 150 HRK u 2018
Dokapitalizacija = 500 000 novih dionica
Novi saldo: 1 500 000 dionica
EPS = 100 HRK
Dakle izdavanjem 50% novih dionica otkida se samo 1/3 zarade
Ja stvari promatram u kontekstu Cash Flow-a i na taj naacin vidim 1/3 novih dionica
Da mi je znati što je htio onaj jučer prodajom do 500 kn. Meni je bila knedla u grlu ali ipak mislim da je danas njemu veća 🙂
A klasika,, malo prodaš da neodlučne prostreseš i pokupiš da ti ne ode previše cijena 🙂
Nema panike kolega, neke se dogadjaje ne može zaustaviti. Btw, mudri su kupovali početkom 2004. po app. 50 kuna prije booma brodara, baš kao što je Bilbija kupovao 2016. kad je većina mislila da će ATPL u bankrot. Uglavnom, tko je kupovao lani od 100 do 300 napravio je odličan posao, što ne znači da neće ni ovi što danas kupuju na 530, who knows? Netko je tu napisao da je bitan samo dan ulaza i izlaza, točno, sve ostalo je irelevantno.
Nema panike kolega, neke se dogadjaje ne može zaustaviti. Btw, mudri su kupovali početkom 2004. po app. 50 kuna prije booma brodara, baš kao što je Bilbija kupovao 2016. kad je većina mislila da će ATPL u bankrot. Uglavnom, tko je kupovao lani od 100 do 300 napravio je odličan posao, što ne znači da neće ni ovi što danas kupuju na 530, who knows? Netko je tu napisao da je bitan samo dan ulaza i izlaza, točno, sve ostalo je irelevantno.
[/quote]
Nego Makalu, koliko točno ATPL ima bulk brodova u vlasništvu, kojeg tipa i kojeg godišta? Bili bi zahvalni na vjerodostojnoj informaciji.