ioreskovic
Znam za prodaju brodova. Iznos po brodu 13.5 milijuna dolara. U drugom kvartalu isplaćen je jedan i 10 % kapare zas drugog. Dakle, manje od 100 milijuna kuna je u ovom kvartalu dobiveno za brodove.
Posejdon
Gubitak je fiktivni, jer su im im i ulazni troskovi i debt u USD
Čuj, kada budu registrirani u USA onda neće imati problem tečaja.
Dok imaju sjedište u RH tečajne razlike su im ipak važne.
ATPL ima dosta troškova u kunama tako da nije sve isto da li 100 $ vrijedi 700 ili 500 kn.
Nažalost, ali to nije baš isto.
Posejdon
Stvar je vrlo jednostavna. Nadji mi tih 90 MHRK gubitka u Cash Flow Statement-u
Shvati da se radi o fiktivnoj brojci
ATPL ima dosta troškova u kunama tako da nije sve isto da li 100 $ vrijedi 700 ili 500 kn.
[/quote]
Posejdon
Pa i imaju vecinu business-a registrirano izvan HR na Marshall Islands
Nisam pomorac, ali pretpostavljam da i pomorci imaju ugovore s tim firmama i placu u USD
Atlantska Plovidba u HR je samo umbrella
Pa tu bi neki “padobranci” koji o brodarskom biznisu znaju “ništa” od dobiti stvarali gubitak…ha ha pa to su normalne fiktivne tečajne razlike u ovom USD biznisu…činjenica je da je dobit 40,7 mil. i da se tek zahuktavamo polako…a jesen tek dolazi…
[/quote]
Posejdon
Pa i imaju vecinu business-a registrirano izvan HR na Marshall Islands
Nisam pomorac, ali pretpostavljam da i pomorci imaju ugovore s tim firmama i placu u USD
Atlantska Plovidba u HR je samo umbrella
[/quote]
Ma ti si donekle u pravu, medjutim ne radi se samo o izvještajnoj valuti već tekućem dospjecu obveza. U 2017. im dospijevaju dugovi od cca 290 milijuna kuna, a u 2018. godini gotovo 500 milijuna kuna obveza.
http://zse.hr/userdocsimages/financ/ATPL-fin2015-1Y-REV-K-HR.pdf
Str 39 i 40.
Pitanje je odakle će to financirati i iz tog razloga vjerojatno dokap. Takav dokap uz smanjeni razvojni potencijal zbog plaćanja tekućih obveza nije bas poticajan za rast cijene dionice, a pogotovo ako nije podržan bas snažnim oporavkom vozarina i cijelog težišta. Moguće je da se trend mijenja, al do jasnih signala još ćemo morati čekati. Bolje izgleda, al trebat će refinancirati i poplaćati te obveze, a i pitanje je nekih novih uvjeta i ročnosti zajmova. Dosta njih je bilo odobravano u neka mnogo bolja vremena… iako su kamate još uvijek relativno niske i dosta Poticajne. Pravo je pitanje da li je i osnovni biznis?
Ne znam, nisam stručnjak, al iz aviona su neke stvari vidljive.
Bilo bi zanimljivo vidjet što bi ekipa pisala o utjecaju tečaja dolara i eura na poslovanje, kad bi isti bili znatno viši nego što su danas…
onda dobitci ne bi bili fiktivni…jel?
frima je registrirana u Hrvatskoj i ima sjedište u Hrvatskoj…ja u izvješću vidim prihode i rashode, kao i vrijednost imovine iskazanu u kunama…a to što oni posluju u drugim valutama, moraju u izvješću prikazati u kunama…svidjelo se to nekima ovdje ili ne….
vrh…za izać van iz dionice…slažem se…
Društvo je uglavnom izloženo promjenama tečaja EUR i USD jer je značajan dio potraživanja od kupaca i prihoda, zatim novčanih sredstava i obveza normiran u navedenim valutama. Ostala imovina i obveze najvećim su dijelom normirane u kunama. Upravljanje ovim rizikom provodi se prirodnom zaštitom, na način da se potreban iznos novčanih sredstava drži u američkim dolarima u kojima su iskazane i dugoročne obveze po kreditima.
[/quote]
A zato će u 12. Mjesecu tečaj opet na 700 pa će fiktivno zaradit, hbga, nekad ovako, nekad onako
Povećaš prihode, smanjiš rashode, imaš odličnu operativnu maržu, ostvariš lijepu dobit, smanjiš obaveze a onda ti “stručnjaci” koji ne znaju ništa o tom biznisu kažu da si napravio gubitak..pa to je biznis u USD i tečajne razlike pozitivne ili negativne su uvijek prisutne… osjetio sam to na vlastitoj koži i zato mi je još više iritantno dušebrižništvo i takva kriva prezentacija odličnih rezultata…
Ako je dobro onda treba reći da je dobro i da je ostvarena dobit , kad bude loše onda treba reci da je lose jer je ostvaren gubitak…
Ako je dobro onda treba reći da je dobro i da je ostvarena dobit , kad bude loše onda treba reci da je lose jer je ostvaren gubitak…
A sto znaci dobro / loše ako to dobro nije održivo na dugi rok i ne garantira normalno i nesmetano poslovanje, uredno vraćanje dugova, novo investiranje i održivo poslovanje?
Jesi ti siguran da će dugoročno bulk sektor biti mjereno BDI-ijem u profitabilnoj zoni i odbacivati operativnu i neto dobit? Ako jesi, koji ti to indikator ili indikatori pokazuju?
Ja nisam stručnjak za to, mogu samo nagađati da će se to dogoditi ili neće.