Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 7.595 | 155 | 49,00 | 49,50 | 0,00% |
Ako je tocna i informacija da atpl zeli preuzeti jdpl, kako ce po vasem misljenju to odraziti na dionicu?
Logično bi bilo da JDPL cijena raste a ATPL lagano pada, ali se kod nas na ZSE u pravilu događa da raste cijena i preuzimatelja i preuzimanog društva.
Sve ovisi koji budu uvjeti preuzimanja, odnosno po kojoj cijenu i pod kojim uvjetima bude kupnja.
Ako je tocna i informacija da atpl zeli preuzeti jdpl, kako ce po vasem misljenju to odraziti na dionicu?
Logično bi bilo da JDPL cijena raste a ATPL lagano pada, ali se kod nas na ZSE u pravilu događa da raste cijena i preuzimatelja i preuzimanog društva.
Sve ovisi koji budu uvjeti preuzimanja, odnosno po kojoj cijenu i pod kojim uvjetima bude kupnja.
[/quote]
Logicno je bilo 2007.godine, danas je logicno da ako ATPL bude kupovala JDPL da ga kupi sa velikim discount-om i uknjizi negativni goodwill (kao na primjer kada je nedavno BWLPG preuzeo AURORU sa 100 MUSD discount-a)
Atpl je vrlo dobar trgovac, ne sumnjam da ce kupit ponudjeno za male pare. A država, kao vjecito los trgovac ce dobit za uhljebnistvo u malo jacoj firmi za mjesečnu placu. Ovdje im jedino moze pomrsit racun tnpl. Nego, ono sto bi j i dalje vrlo vjerojatno uslijedilo, da kao vrlo dobri trgovci ce iskoristiti ponudjeno , a potom prodati brodove jdpl za papreno cijene . Jer ce cijena 2nd brodova rasti sa očekivanim rastom Indexa. Takodjer, ono sto vidim kao opasnost za dioničare jdpl je moguce namjerno rušenje cijene zbog ponderiranog prosjeka, kao i znatno smanjivanje nom vriijednosti. Ono sto je velika nepoznanica, to je IB, tj njegova uloga, da li ce se i on okrenuti prema jdpl ( vec ima manji udjel). Ako se i on odluci na ulazak, tu se situacija komplicira za atpl, a dioničari jdpl bi imali razloga za veselje. To je neko moje viđenje dogadaja.ako netko misli da grijesim, volio bih da me ispravi. Zahvaljujem
Ne razumjem zasto bi bilo lose za jdpl i dionicare da ga kupi atpl…a po natpisima izgleda da su dobro zagrizli…
Ovo je win win situacija i za dionicare jdpl i za dionicare atpl…
Koliki ce biti NAV atpl u tom slucaju…
Jedno je sigurno….uz rast vozarina i cijene brodova rasti ce i cijene dionica
Koliko ce vrijediti jadroplov odredit ce vozarine.
Ako vozarine nastave rasti, i na jesen dozive ogroman boom kao sto svi najavljuju, onda ce jdpl moci funkcionirati i bez privatizacije sto ce jdpl samo podici cijenu.
Ako se tu jos ukljuci tankerska to ce jdpl jos vise podici cijenu.
E sada, misljenja sam da bi se trebala podici cijena i atpl, opet iz razloga sto se najavljuje rast poskupljenja vozarina a atpl bi dobila dodatnih 6 brodova od jdpl-a.
U biti, sve zavisi od vozarina, ako ce vozarine ici gore kao sto se najavljuje, a u biti vec se to dogada onda citava industrija ide gore.
Bit ce zanimljivo polugodisnje izvjesce od jdpl-a, to bi mogao biti pokazatelj koliko ce vrijediti.
Naravno, to je samo moje misljenje.
@falco
Ostvari li se scenarij preuzimanja Jadroplova, ne vidim zbog čega bi Atlantska prodavala njihove brodove. S rastom indeksa, posluje se pozitivno, a predviđa se daljnje poboljšanje tržišta prijevoza rasutih tereta u narednim godinama. Flota Atlantske se smanjila i trebaju brodove, a knjiga narudžbi za handymax/supramax brodove je dosta tanka, 51 brod za 2018., 22 ukupno za 2019. i 2020., pa je za očekivati značajnije poboljšanje poslovanja u tom segmentu.
Kratkoročno se može dogoditi pad ali isključivo zbog psihološkog efekta jer se nezna što će kako.Mislim da su dokazali da nisu prevaranti i da vuku dobre poteze na duge staze. Ako Atlantska radi dokap zbog širenja poslovanja i ponudi dionice svim postojećim dioničarima po korektnoj cijeni mislim da mogu dosta kapitala skupit na poverenje. Bilo bi jako ljepo da se te dvije firme ( firmice) spoje po nekoj korektnoj kombinaciji za sve.
capovi i dalje potežu kao da je i ovo zadnje bio fake down BDI trenda(drugi u nizu)
odoh na more na svoju palubu a pošto nemam vremena skinuo 50 kom sa aska da se moj brod još malo dopuni.
svako dobro svim palubičarima mornarima,brodovlasnicima….
čujemo se u rujnu a ako će biti po mojim očekivanjima biti će materijala za raspravu.
možda i koji potočić nečega? .-)
svima puno uspjeha u trgovanju,mirno more,pune vrše i parangali,gradele i čaše…
a i megle se razme 🙂
respect
capovi i dalje potežu kao da je i ovo zadnje bio fake down BDI trenda(drugi u nizu)
odoh na more na svoju palubu a pošto nemam vremena skinuo 50 kom sa aska da se moj brod još malo dopuni.
svako dobro svim palubičarima mornarima,brodovlasnicima….
čujemo se u rujnu a ako će biti po mojim očekivanjima biti će materijala za raspravu.
možda i koji potočić nečega? .-)
svima puno uspjeha u trgovanju,mirno more,pune vrše i parangali,gradele i čaše…
a i megle se razme 🙂
respect
😎👍✌
Grupa je tijekom izvještajnog razdoblja ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od
257,8mil. kuna i dobit u visini 40,7 mil. kuna.
U istom razdoblju prošle godine gubitak je iznosio 20,8 mil. kuna.
http://www.zse.hr/UserDocsImages/financ/ATPL-fin2017-2Q-NotREV-K-HR.pdf