Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 21.266 | 434 | 49,00 | 49,50 | 0,00% |
Prema riječima kapetana P.Kulaša za Tradewinds, iduće će se godine razmotriti dokapitalizacija radi širenja ili obnove flote u slučaju jačanja tržišta i ako se može izbjeći nerazumno razrjeđivanje.
Očekuje pozitivne rezultate u cijeloj 2017., daljnje postupno poboljšanje kroz 2018. te jako dobru 2019.
First follow-on shares sale could support fleet growth
June 14th, 2017
Zagreb-listed Atlantska Plovidba is considering the first equity raise in its history as a public company in support of the expansion or renewal of its fleet amid a presumed market recovery.
That was the word this week from president Pero Kulas, who said the 1955-founded shipowner has been publicly listed in Croatia since the 1990s.
“For 2017, we are going to keep things as they are, but this is something we could explore some time next year,” Kulas said.
“For many years, we’ve had a listing but we’ve never sold public shares. The shares just traded but we haven’t looked to do a secondary offering as you might see in America.
“Assuming the market picks up and we can avoid any unreasonable dilution, this is something we could do on the Zagreb exchange.”
After trimming three vessels from its current fleet as a result of restructuring talks, Atlantska is left with 11 owned bulkers with an average age of about nine years. It also has three vessels bareboat chartered in.
The fleet ranges from handysize to panamax units. VesselsValue places a current value of just over $160m on the bulker fleet.
“I would say 2017 still will be a very volatile year,” Kulas said.
“We just finished the first quarter with a net profit of about $500,000, and it does show the market is improving. We do expect positive results throughout the year. But we still expect to see spikes and volatility.
“We see gradual improvement as we go through 2018, and then a much better market — a really good market — for 2019.”
While Kulas did not want to go into the details of Atlantska’s bank negotiations, he did confirm that the package of covenant relaxation and amortisation relief would carry the company into 2018.
Atlantska is pursuing its traditonal strategy of one-third spot employment, one-third short-term charters and one-third long-term fixtures, he said.
In the meantime, it has opened a new business line by commercially and technically managing a bulker owned by Northern Shipping Funds. Atlantska came into contact with Northern after the house helped finance one of its vessels, Kulas said.
“We had a relationship,” he said. “We met one of their directors and we established a contact with him over the years. They helped us with a financing.
They were happy with our performance. Apparently, we made a good impression because they recently gave us a ship for full commercial and technical management.”
Kulas has made a career out of his service to Atlantska. He started as an apprentice in 1992 and sailed for a decade before joining the head office in 2001.
He spent more than a decade in the chartering department before becoming president in 2011.
Kulas noted a bit ruefully that his ascension to the top management position roughly corresponded with the trough of a brutal dry cargo market.
“We’ve seen some rough years,” he said.
Hvala na link-u brodolomac
ovo dosta toga objasnjava
Moguce je da s cak nasli strateskog partnera tako da bi mogao biti private placement (jedan veliki investitor). Uz to ocekuju profit u 2017, 2018, 2019
Osnovni razlog je dakle investiranje u growth.
Ako je ovo tocno, onda je vijest vrlo pozitivna
Swami136, ne vjerujem da bi si predsjednik Uprave mogao dozvoliti “luksuz” iznošenja neistina.
U dnevnom redu Glavne skupštine Atlantske predviđeno je i davanje suglasnosti Upravi da može uvrstiti dionice u Službeno tržište. Nadam se da se radi o pozitivnim vjetrovima unutar Društva te da se procjene Predsjednika uprave pokažu dovoljno dobrima.
brodolomac
pa ja ne mislim da CEO govori neistine
ja sam samo elaborirao sto sam zakljucio iz clanka koji si nam link-ao, ali mozda je moj nacin razmisljanja totalno odvojen od realnosti tako da zato stavljam ogradu oko onoga sto sam rekao i zato govorim “ako sam tocno zakljucio”
vjerujem da ti zakljucujes isto sto i ja jer si bold-ao odredjene recenice koje su bitne, ali drugi ljudi mozda izvode drugacije zakljucke
Ja sam totalno izašao iz ove dionice, vrijeme će pokazati da li sam pogrijesio
16.6.
Već je pokazalo.
Ali long term sam zainteresiran, misleći pritem tamo negdje na 2018-2019
Swami136, ne vjerujem da bi si predsjednik Uprave mogao dozvoliti "luksuz" iznošenja neistina.
U dnevnom redu Glavne skupštine Atlantske predviđeno je i davanje suglasnosti Upravi da može uvrstiti dionice u Službeno tržište. Nadam se da se radi o pozitivnim vjetrovima unutar Društva te da se procjene Predsjednika uprave pokažu dovoljno dobrima.
Mislim da je uprava zorno pokazala u posljednjih 10 godina da su njihove procjene uglavnom bile netočne i promašene. Ovdje je jedina konstantna da je dug sustizao vrijednost imovine dok nije pobijedio u medjusobnoj utrci.
Swami136,
nisam te onda dobro shvatio, odnosno bio si neprecizan. Mislio sam da se s “ako je točno” referiraš na članak.
Da, slično i sam razmišljam, s time da si svojim komentarima neke stvari još dodatno rasvijetlio. Osobno sam umjereno optimističan. Sve ovisi o daljnjem kretanju ponude i potražnje. Tržište se oporavlja, ali nerazumno ponašanje brodara ili investitora s viškom novca, može to i pokvariti
Ostvari li se nastavak oporavka i sezonski rast vozarina, ne vidim razloga da bi se dokapitalizacija radila ispod tržišne vrijednosti dionice, niti da bi bila loša za postojeće dioničare – ne bi bilo nerazumnog razvodnjavanja. A to su dva preduvjeta za provedbu prikupljanja kapitala prema riječima kapetana P.Kulaša.
Spominje se ESOP pa pretpostavljam da će nove dionice moći upisati samo zaposlenici?
Bingo! S time da je izuzetno opasan prijedlog gdje se dokap moze vršiti ne samo u novcu nego je on moguć i u pravima i u stvarima. Znaci netko po procjeni može teoretski unijeti brod i steći alikvotno veći udjel ovisno o njegovoj procjeni.
Čim postoji djelomično ili potpuno isključenje postojećih dionicara to može značiti pogodovanje. Iako je nejasno zašto bi netko dao svojim kapitalom povjerenje upravi koja je najveći krivac za trenutni financijski položaj društva?
Vratimo se malo trenutnom vrednovanju. Znaci flota im tržišno vrijedi 160 milijuna dolara, a oni su na kraju ožujka imali 1,17 milijardi kuna sto dugoročnog sto kratkoročnog duga sto po tečaju od 6,48 daje cca 180 milijuna dolara?
Usput budi rečeno oni su tu istu flotu vodili u knjigama po tečaju od 6,48 pod 235 milijuna dolara.
Mislim da ne treba ništa posebno ni dodatno komentirati. Sve je tu prilično jasno.
Swami136, ne vjerujem da bi si predsjednik Uprave mogao dozvoliti "luksuz" iznošenja neistina.
Mislim da je uprava zorno pokazala u posljednjih 10 godina da su njihove procjene uglavnom bile netočne i promašene. Ovdje je jedina konstantna da je dug sustizao vrijednost imovine dok nije pobijedio u medjusobnoj utrci.
[/quote]
A eto ja mislim da su ok odradili najvecu krizu u povijesti brodarstva, moglo je bolje, ali i puno gore
dokap je/nije iznenađenje?
.. u atpl sa novim investitorom smanjen je prostor za bilo kakve igrice i uprava ce morat jos vise zapet jer ne sumnjam da ce IB stitit svoj udio a samim time i svih nas imaoca ovih VP. I da ce dovesti kao u valamaru do poboljsanja poslovanja i vece transparentnosti za potencijale investitore.
ovo je izgledno samo prethodnica, najava većih budučih vlasničkih preslagivanja a upravo je veća transparentnost put ka tom cilju,tako će i ta uprava bolje unovčiti svoje papire,win-win za sve…
[/quote]
dokap je/nije iznenađenje? 30.03.17. str 3193
.. u atpl sa novim investitorom smanjen je prostor za bilo kakve igrice i uprava ce morat jos vise zapet jer ne sumnjam da ce IB stitit svoj udio a samim time i svih nas imaoca ovih VP. I da ce dovesti kao u valamaru do poboljsanja poslovanja i vece transparentnosti za potencijale investitore.
ovo je izgledno samo prethodnica, najava većih budučih vlasničkih preslagivanja a upravo je veća transparentnost put ka tom cilju,tako će i ta uprava bolje unovčiti svoje papire,win-win za sve…
[/quote]
[/quote]
Dragi Migra,
Za razliku od mnogih drugih ponovno pokazuješ razvijenu ulagačku intuiciju, strpljenje i što je najvažnije povjerenje u osobnu procjenu. A to je najvažnija investitorska karakteristika.
Ekipa cijelo vrijeme traži teoriju urote. Zašto, jer nemaju povjerenje u vlastite prosudbe. Drhte i boje se jer su uložili ili namjeravaju uložiti novac u dionicu kompanije o kojoj ne znaju dovoljno ili ništa. Rado bi zaradili ali da im sve odradi netko drugi, a da pri tome ne reskiraju i ne moraju raditi ništa, pa čak ni biti afirmativni. Draga ekipo, ako ne vjerujete u kompaniju nemojte ni ulagati.
Što se tiče GS 2017, čini mi se da sam je sam slagao ne bih je mogao bolje složiti. Zašto, pa ako tražite promjene i nove vjetrove što radite?
1) Pojačavate momčad – promjene u NO
2) Transparentnost – uvrštenje u ST
3) Vjera u ono što radite – ESOP
4) Kapitalizacija prethodna 3 koraka – dokap
Srdačno Vaš forumski drug
Definitivno bi to mogla biti pozitivna priča, rast vrijednosti kompanije kroz investicije u novo brodovlje, potencijalni ulazak strateškog partnera i financijska konsolidacija uz oporavak tržišta je dobitna kombinacija, vjerujem da je i I.B. sudjelovao u ovome i da je to njemu u interesu.
Naravno mora se dati i radnicima prilika da nesto kupe radi mira u kuci.
Ovo nije nagovor na kupnju.