Glede i u svezi Izvješća za 2016., moram naglasiti da se radi o NErevidiranom izvješću, a oscilacije u brojevima između nerevidiranog i revidiranog FI znaju biti drastične. Osobno sam procjenjivao gubitak ATPL u 2016. god. u rasponu od 75 – 95 mil. Kuna. Svoju matematiku u pravilu temeljim na izvješćima ozbiljnih svjetskih brodarskih kompanija koje u izvješćima detaljno specificiraju bitne podatke. Npr. DSX je imao prosječni neto trošak po brodu cca 6.070$ dnevno, a prihod cca 7.000$ dnevno. Međutim, na to treba nadodati razne troškove koje kompanija ima kroz tekuće poslovanje, plus treba nadodati amortizaciju broda (barem 2.000$ dnevno, pa tako 30 godina) i onda se dođe do tog da je nekakav prosječni trošak broda za DSX (imaju 28 panamaxa) = 9.700$ dnevno. Da skratim, jer bi za ozbiljan elaborat trebalo nekoliko A4 stranica, ATPL bi mogla i ovu godinu završiti u gubitku, jer prema prognozama samih brodara situacija nije nimalo ružičasta, Kina usporava gospodarski rast (6,7% za 2016.godinu, što je najgori rezultat u zadnjih 25 godina), ekološki se osvješćuje (manje će trošiti ugljena…itd…itd.), a što je suprotno procjenama i analizama koje su bile poticaj za nerealno bildanje tonaže svjetske dry bulk flote. IMO, daleko je sektor rasutih tereta od booma kojeg mnogi sanjare. lp.
Previse se pouzdajete u procjene individualnih investitora. Kakve ce vozarine biti u narednom kracem ili duljem periodu ne zna nitko, ne moze znati, pa niti najveci i najjaci brodovlasnici. Usprkos najboljoj analitici, kadrovima, softveru i masi prikupljenih podataka. I gotovo.
Iz ove misje rupe ulagati tolike milijune u nesto sto zapravo ne razumijes (uopce ne vidim kako bi gradjevinar i samouki investitor razumio svu kompleksnost brodarstva) je zapravo samoubilacka kocka. Sto ne znaci da je liseno sansi za uspjeh, ali to nije investiranje nego kocka.
upravo suprotno ne kockaš s 15 m kn njih investiraš
1. CERP/REPUBLIKA HRVATSKA 140.184 10,05%
2. BILBIJA IGOR 110.061 7,89%
3. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 95.349 6,83%
4. USKOKOVIĆ ŽELIMIR 59.788 4,28%
5. VLADOVIĆ-RELJA DUŠKO 56.386 4,04%
6. LONZA VLAHO 48.740 3,49%
7. CROATIA BANKA D.D. 38.349 2,75%
8. ŠMOK DAMIR 33.128 2,37%
9. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 28.567 2,05%
10. JERKOVIĆ HRVOJE 25.000 1,79%
UKUPNO 635.552 45,54%
Bilbija se opet aktivirao +510 kom
Broj 9 prodaje
Jel to od prije imao skoro 3 tisuće komada na ovom skrbničkom broj 7. na koji je išla jedna OTC transakcija 34.457 komada? I zašto onda u obavijesti prijavljuje stjecanje preko OTC-a 35.632 komada? Gdje je završilo onih 18.543 komada iz druge transakcije?
A vjerovatno je imao otprije tih 3000 komada na skrbničkom.. Ali zašto npr. nije i tih 38000 pod skrbničkim stavio na osobno ime, koja mu je to fora?
Serislave očito znaš jako puno o ulaganjima, a imaš i dodatne info. Budi dobar pa nas pouči, kako se uspješno ulaže i zarađuje visoke multiple. Kažeš da je ulaganje u brodare krajnje rizično! Meni se čini da je disperzija rizika iz njegovog portfelja sa moje dionice jedno vrlo mudro i proaktivno vođenje portfelja. Nakon ogromnog rasta turističkog segmenta, diverzifikacija mi se čini izuzetno logičnom, pa vjerovao ili ne definitivno i bitno manje rizičnom nego biti do te mjere izložen turizmu, a posebno kroz samo jednu kompaniju. Zašto baš brodari, pa zato jer objektivno imaju ogromnu tradiciju, izloženi su isključivo svjetskom tržištu, ATPL više od 60 godina plovi svjetskim morima i pŕošla je kroz ovu krizu bez dokapa, a uz male promjjene na tržištu vozarina u Q4 ima značajno pozitivni EBITDA u najtežoj godini u povijesti. I na kraju ako netko po dostupnim podacima i informacijama iz invest. zajednice ima dosadašnju multiplu 60x i više òčito je odlično biti samouk. Ako si ti iz struke, molim te podijeli svoje znanje sa nama da zajednički unaprijedimo rezultate naših ulaganja. Hvala 😃☺
A vjerovatno je imao otprije tih 3000 komada na skrbničkom.. Ali zašto npr. nije i tih 38000 pod skrbničkim stavio na osobno ime, koja mu je to fora?
Možda je margin 😂
Država je krenula sa prodajom manjinskih udjela, zanima me šta će Cerp ovdje sa svojih 10%.. Samo da ne da braniteljima, jer onda ne vrijedi nikakav oporavak sektora u ovoj godini kad oni to zatuku prema dolje..
Država je krenula sa prodajom manjinskih udjela, zanima me šta će Cerp ovdje sa svojih 10%.. Samo da ne da braniteljima, jer onda ne vrijedi nikakav oporavak sektora u ovoj godini kad oni to zatuku prema dolje..
imam ja prijedlog za cerp,neka se jave B.I. da ih rieši tog tereta.
držim da bi se okrupnjavanjem mogla izvući dodatna poboljšanja u poslovanju za dobrobit svih nas dioničara.
praksa je pokazala da raspršenost kapitala nije najbolje rješenje za upravljanje.
imam ja prijedlog za cerp,neka se jave B.I. da ih rieši tog tereta.
držim da bi se okrupnjavanjem mogla izvući dodatna poboljšanja u poslovanju za dobrobit svih nas dioničara.
praksa je pokazala da raspršenost kapitala nije najbolje rješenje za upravljanje.
[/quote]
Dragi moji,
moram Vas razočarati,ali CERP neće prodavati udjel u ATPL
@brux
Marić je najavio rasprodaju tamo gdje imaju udjele od 2-3%…to nije ovdje slučaj….ovdje CERP ima 10%…tako da ne vjerujem da će ići u prodaju tog udjela tako skoro…
Što se tiče I.B…..dojadili ste više s njim…počinjete sličiti sve više na neki partizanski film…gdi 20 partizana sredi cijeli bataljon…
10% je 140k dionica…po kolko će prodavat? po 100 kn? popust na količinu? ili dotični ima 39 milja da iskraca po cijeni od 280 kn?
imam ja prijedlog…isto tako dobar kao i vaš migra…nek država krene prodavat na burzi….ili kao što brux reče…nek podijeli braniteljima….ispada da u ovoj državi samo I.B. ima novaca…i kad on krene u šoping ode voz…
a nitko se ne pita kad dotični počne prodavat…ko će kupit? a za sada jedino je on zainteresiran za kupovinu…a brodare čeka sjajna budućnost u narednom periodu…pa šta čekaju ostali? da ode na 1000 kn? i onda da kupuju od I.B.?
nemojte biti naivni….pustite čovjeka nek ulaže…a svak bi odluke trebao donosit za sebe…a ne se povodit za nečijim ulaganjem…odnosite se prema dotičnom kao prema bankomatu…
Marić je rekao prodaju udjela ispod 10% a ne od 2-3 posto.. Te od 2-3% i manje idu za početak, a kasnije ostale.. Vrlo lako se tu uključi i prodaja udjela od 10% jer već sad ima par natječaja za udjele od 20-30% i čak jedne firme od 75%, zaboravio sam koje.. Pogledaj današnji Jutarnji list pa ćeš vidit cijela jedna strana natječaja s tim manjim udjelima ali to je sve sitno i beznačajno, većina ih se prodaje odavno.. Tko ti kaže ako to ne prodaju a love im treba da neće krenit na bolje i kvalitetnije udjele.. Što se branitelja tiče, rekao sam da nedaj Bože njima dijelit, jer to bi bio kolaps za cijenu pa taman da su spot vozarine za Panamaxe i 20 000$..