Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 41.993 | 857 | 47,80 | 49,50 | 0,00% |
bojin se da ti imas problem sa atpl sta je narasta jer ne odustajes sa jednim te istim postovima umisto da plovis niz vitar
Čini se da je sentiment jasan. Izašao sam na 387 kuna, pa kud puklo. Vidjet ćemo sutra ili za koji dan da li ću kupovati jeftinije ili urgentno opet ulaziti.
što se čudite, na ZSE nema keša! ljudi su prodavali i kratili druge pozicije da kupe ATPL i sad kad vide da BDI počinje okretati u crveno, počinju prodavati ATPL i kapitalizirati dobit, sasvim logične ulagačke odluke [emo_namigusa]
Da sutra Capovi padnu za 3000 usd a panamaxi porastu za 600 usd supermaxi porastu za 300,bdi bi bio u minusu a ljudi bi prodavali ATPL bez obzira što nema nijedan Cap.
sapienti satis. neznanje, besparica, trtarenje, mentalitet krda – kad sve zbrojite, dobijete grobex. i mogu se ljutiti svaki dan, i ljutim se, a onda shvatim – bijeg za njih, prilika za mene.
Konačni pad BDI-a, a zanimljivo je da su i svi FFA u minusu. To bi mogla biti naznaka skorog pada svih sastavnica BDI-a! Potražnja za capeovima je pogurala i panamaxe, tako da se pad vozarina za brodove koji su ključ ovog rasta ne može gledati izolirano.
Uvjeren sam da ATPL ima time charter ugovore jer su pomoću njih mogli dobiti nešto veću vozarinu od one sa spota u vrijeme rekordno niskih vozarina. Teško da su si mogli dopustiti vožnju sa spot vozarinama od 7000 dolara dnevno. Zato se bojim da ih ovaj rast nije niti okrznuo, a za Q1 2014. su najavljene niže vozarine, ispod razine profitabilnosti koja je kod ATPL očito viša od bilo kakvog prosjeka kad su uspjeli napraviti onolike gubitke. [emo_palacd]
Evo citiram sa ton mile tradera:
Dry FFA: Our man from FIS tells us “what goes up must come down” as the assets sold off hard across the curves.
Q4: Capes $30,000 (-1500)
Pmax $14,900 (-1000)
Soups $12,500 (-200)
Danas su panamaxi lijepo potegli, a cape je u korekciji pa očekujem da se u listopadu vozarine stabiliziraju na razinama 30000-35000 za cape i 14000-16000 za panamaxe. Za ovu godinu i 4Q to bi bilo ohrabrujuće, vjerujem i dostatno za cijenu dionice u rasponu od 500-600 kuna 31.12.2013.
U svakom slučaju čestitam onima što su danas izbursali gotovo 2 milje kuna na kupnji, interes očito postoji i jačati će iz dana u dan.
ATPL je jedna od rijetkih dionica s kojom je u zadnjih mjesec dana puno ulagača u lijepom plusu pa su mnogi sada s prstom na okidaču i paze kad će BDI početi usporavati ili padati da kapitaliziraju dobit.
@ vranjo
dinamika koju predviđaš štima, naravno da će poslije vrha biti znatnog pada vozarina za pmx i smx, ali proporcije su malo drukčije. još slijedi bar 10-20 dana rasta jer se sezona žitarica tek zahuktava pa će onda i pad početi s viših razina. ali još je važnije stvari staviti u širu perspektivu. ovakve vozarine kao prošlih dana nisu ni u snu bile očekivane. kad je proglašen bottom ove zime valjda nije bilo nikog tko bi očekivao da će panamaxi imati range 12-18kjoš ove g odine. evo kad sam ja kupovao mislio sam da će 15k biti probijeno negdje u ovo doba sljedeće godine. pa mislim da bi prije pola godine svatko bio prezadovoljan kad bi znao da će vozarine pmx i supri u 9. mjesecu uopće uhvatiti peteroznamenkaste razine. i nije to sada ispalo tako jer je u zadnjih pola godine bilo nekih pozitivnih iznenađenja na strani supplyja, supply se razvija točno po prognozama. dapače scrapping je baš kod panamaxa čak i podbacio. nego je demand ispao puno jači od očekivanja. i sad je cijeli svijet odjednom pun dry trade bullova. konzervativno bi se moglo reći da bi sljedećih 12 mjeseci na leđima ovog rasta vozarine trebale biti negdje u rasponu 10-16k i vjerujem da će tako biti. ali ako su oni u pravu onda ćemo možda moći samo gledati i čuditi se.
Neki dan sam kapitalizirao dobit i vidio koliko sam pogrijesio.
Na svu srecu uspio sam se vratiti nazad, hvala onima koji su prodali 🙂
Ne isplati se kapitalizirati na kratak rok dok dionica ima potencijal za rast. Investiranje na duzi rok donosi vecu dobit a i mirnije se spava 🙂
Pozdrav!
Lojtra
Ovdje je priča završila, sezonska nabava je pri kraju, čeka se rasplet kuda će vozarine nakon sezonske nabave.
[emo_smijesak]
@ Lojtra
Pazi da ti nisu prodali preskupo.