dobro si to napisao sakai i ne vidim strahove oko atpl jer ima support mirovinskih fondova koji skupljaju količine, a niti će dopustiti značajniji pad atpl jer ko prvi njegova djevojka!
no ono što mene u svemu tome brine je kako se prilagodit na te mirovince na tržištu i kako pored njih najbolje zaradit!
najveću zbrku u glavi mi radi to da mirovinci ne bi smjeli ni trebali pretjerivati sa godišnjim prinosima njihovih fondova jer su u njihovom slučaju neozbiljni i pretjerani rastovi vrlo moguće dugoročno neodrživi te bi im prinosti trebali bit na razini 6% godišnje!
e sad tu nailazim na dodatne probleme koje još pokušavam otkrit i razlučit te sumnjam da ću to kvalitetno uspjet bez potrebne vremenske distance!
tu mislim na to da li je trenutno pametnije ulagat u dionice koje mirovinski fondovi još ne mogu, ali će s povećanjem mcap-a ukoliko naiđu na njihovo zanimanje moć kupovat ili se pak ravnati po njihovim procjenama i igrat ziheraški!
ili pak kupovat todoriće i koga briga za ikakve fundamente il išta kad to jednostavno raste! [smiley]
nadam se da sam nekoga zaintrigirao svojim razmišljanjima iako nisu drito vezana uz atpl!
nekako se uvijek više uzdam u se i u svoje kljuse nego u mirovince i raznorazne dojave di kaj ide, no kad bi čovjek bio prorok di bi mu bio kraj i ovo opće nisu loša vremena za pratit krda! [wink]
wunder , čitaš mi misli jer sam upravo razmišljao o toj temi .
Dali je to pozitivno što mirovinci ulaze na pojedine nazovi jake dionice i kak će se to odraziti na cijene tih dionica ?
Hoće li ih štopati ?
….oprostit ćeš mi, ali već sam toliko puta ulazio i izlazio da ni ne znam na kojim sve ciframa sve ne, a kao vječni potencijalan kupac bilokoje, a pogotovo ove dionice osjećam da ipak imam pravo pisat na temi! [wink]
[/quote]
Dajte malog ostavite na miru. Tko iz njegovih informacija ne može izvući za sebe zaključak neka se niti ne javlja. Jasno bi bilo da bi nam svima koji smo unutra bilo draže da je BDI +200 a ne -200 ali što je – tu je i to je egzaktna informacija za koju sam zahvalan ako netko netko podijeli sa nama jer ju ne moram sam tražiti. A koga brine tih -100 ili -200 BDI-ja u doba božićnih i novogodišnjih blagdana neka se okani ćorava posla i pređe na građevinare, mirnije će spavati jer im građevinska sezona počinje tek u ožujku!
slazem se s kolegom hogarom, svatko moze napisati kritiku, kao i pozitivnu cinjenicu ili tvrdnju ili razmisljanje i nemojte kolegi wunderu zamjerati sto pise na forumu….. nije uvijek lako cuti kritiku ali svako ima pravo na svoje misljenje
a cinjenica je da nije vise sve tako “poletno” s ovom dionicom na burzi kao sto je bilo tijekom recimo protekle godine [proud]
Sto se tice troskova brodova, tesko je tocno znati koliko tocno svaki brod trosi (ukoliko nema inside infoa). Troskovi su veci ako je brod stariji, vjerojatno dosta toga ovisi i o posadi (jesu li mornari recimo jeftiniji Filipinci..), opcenito mislim da to varira od brodara do brodara, ali sve opet u nekim zadanim parametrima.
Evo za usporedbu:
Sto se tice mirovinaca u ATPL, mene oni ne zabrinjavaju, naprotiv. Svatko ima svoju ulagacku politiku a meni potpuno odgovara miran i stabilan rast (i isto tako i pad). Jasno mi je da nekima to nece odgovarati, ali nije da me je bas briga za to….Da, da, mislim da traderi imaju bolju priliku kod Tode
[smiley]
Izgleda da bi ovih dana mogao završiti TC za City of Dubrovnik. A po sadašnjim cijenama za ugovor na godinu dana mogli bi dobiti i više nego dvostruko…
Daily Fixtures Report – 22/01/07
’City of Dubrovnik’ 1995 75100 dwt dely Taichung ppt 1 years trading
redel
worldwide $30000 daily ? Daeyang
Sakai
Hvala
Svi
Zasto bi mirovinci stopali? Njima moze biti lagani problem drastican pad cijene, a ne rast. Uostalom, prve isplate krecu za 15 godina tako da im povremeni padovi isto ne smetaju, a do tada se kasa samo puni. Tako da ce oni proci jos 2-3 ciklusa u ovom biznisu prije nego sto budu morali ista prodavati da namire penzice. Stoga, bavite se drugim problemima. Recimo P/E 25.
O brodovima smo pisali često , ali mislim da smo nedovoljnu pažnju obratili na informacije o nekretninama.
S weba se moglo skinuti nešto šturih informacija o novoj zgradi u centru od oko 18.000 m2, u koju u roku od kojih godinu dana seli Uprava, a dva kata prodaju se na tržištu i time potpuno pokriva investiciju. Ostale katove i podzemnu garažu daju u najam . Navodno se radi o 10.000 kvadrata,čija bi vrijednost mogla biti 30 mil. Eura , a godišnji najam (uz konzervativnu pretpostavku od 20 Eura/m2 mjesečno ) mogao bi donijeti kojih 20-ak mil kn.
Nakon toga navodno isti scenarij će se ponoviti na mjestu sadašnje upravne zgrade ATPL i agencije ATLANT.
Ovako od oka , vrijednost tih nekretnina nakon realizacije ovog plana mogla bi biti oko 1 mlrd kn , ali ono što mi se sviđa je što odbacuju i pristojan profit od najma – na desetke milijuna kn.
Sve ovo je neprovjereno , zato : upomoć s daljnjim informacijama , investitori iz Grada !
Da li se to nazire svijetlo na kraju tunela?
04 January 2008
Baltic Dry Index BDI -54 8702
Panamax index BSI +37 7835