Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 74.725 | 1,525 | 47,60 | 49,50 | 0,00% |
Izgleda da mirovinci, bez obzira na kvalitetu dionice, ne razmišljaju previše o okruženju, psihologiji i timingu ulaska. Da su htjeli, mogli su pričekati samo jedan ili dva dana i bili bi mogli jeftinije kupovati (dogovarati transakcije) po npr. 3.000 kn. Al’ što je to 10-15% razlike za nas, prave junačine, obveznike mirovinskih fondova po sili zakona !! [cool][tongue]
mozete mi kolega pojasniti kako mislite da su mogli dan dva kasnije jeftinije kupovati,tj dogovarati transakcije..da nije to bio sarkazam,kojega nisam shvatio??pozdrav
Sutra pauza,možda i do kraja godine,vjerojatno će špekulati simulirati i sutra kupovinu,ali to nije to.ponovno ide povratak na 3300..( za nestrpljive ) .pametnima dokup ![wink]
Ne ide nazad,po svemu sudeći do 3700 je jeftino mirovincima i tu će oni stati,onda nazad no ispod 3400 više ne ide, moje procjene za 15.04. su više nego realne.S ovim količinama i razvojem u 2008. ovo je bingo za mirovince…očekujem bum ove dionice u slijedećoj godini…
[proud]
i posebno za one koje su tražili sličnosti drys-a s atpl-om! [wink]
“Usually the people investing the most money know the most about the
company, so I would take their lead and avoid the stock.”
Go ahead and sell then….
slično je ponašanje vlasnika dionica prema onima koji napišu nešto što nije pozitivno! [smiley][smiley][smiley]
[proud]
Investitori su uslijed pada BDI-a (vidi grafiku!) te zbog razočaranja manjom dobiti od očekivane započeli rasprodaju (opravdano ili nepravdano, nevažno za ovo pitanje!), cijena je bila pala na 3.111 kn i da nije bilo iznenadnog upada mirovinaca, padala bi vrlo vjerojatno još ponešto.
S obzirom da mirovinci imaju veliku financijsku moć, a time mogu na neki način donekle diktirati događanja, da su samo malo bolje pratili tržište i brodare i imali imalo feelinga, mogli su pričekati i ovo isto napraviti na oko 3.000 kn, mogli su se postaviti niže i (nešto sporije) sakupljati od otvorenih i zatvorenih fondova koji su u zadnje vrijeme ionako pokazali veliki interes za prodaju. (ne ulazeći u razloge i njihovu motiviranost za prodaju).
Ovako, meni ljudi koji sjede u OMF-ima ostavljaju dojam nekoga tko – suprotno profesionalnim načelima – ne prati pomno zbivanja oko dionice (dionica) i koga nije previše briga za to kad će i po kojoj cijeni ući, pa hajdemo onda, kad nam je već Pravilnikom odobreno, isti dan, ne obazirući se na što, kada i kako, ne obazirući se na posebnosti svake pojedine dionice, u sat vremena pokupiti cijeli niz dionica, ATPL, ERNT, INGRA itd. itd. i onda lijepo možemo nakon obavljenog posla na kavu. Znači li to da bi ti OMF-ovi, da je Pravilnik bio objavljen na bilo koji drugi datum, jednako tako krenuli u kupnju bez ozbira na okolnosti i cijene u datom trenutku?
Pitam se, da li vi, (iskusni) privatni investitori i forumaši, dođete s gotovinom i jednostavno u pola sata kupite desetak dionica odjednom ili gledate svaku dionicu zasebno, proučavate tržišne okolnosti, čekate povoljni trenutak za ulazak i sl. za svaku od njih? Nećete mi valjda reći da je baš utorak u 14 sati bio najpovoljniji trenutak za ulazak za sve tada prikupljene dionice na tržištu? Možda je lakše tako postupiti kad novac nije vaš i kad znate da ćete iz mjeseca u mjesec ionako dobivati novi cash poreznih obveznika?
Možda je lakše tako postupiti kad novac nije vaš i kad znate da ćete iz mjeseca u mjesec ionako dobivati novi cash poreznih obveznika?
Mirovinci uletjeli kao kauboji
Vaš link
Fino je kad se trguje kaubojski, ali mislim da će nam svima mirovine biti indijanske [bye]
kolega strawinsky čestitam na odličnom postu te dijelim mišljenje da su na našu sreću il žalost u raznoraznim mirovinskim fondovima vrlo neobični fond manageri s pomalo upitnim smislom za tajming, evaluacije i ostalo… [rolleyes]
no vjerojatno bi se i mi slično ponašali s tuđim novcima koji se tamo nikad neće prestat slijevat! [smiley]
dakladd: “kako mislite da su mogli dan dva kasnije jeftinije kupovati?” Investitori su uslijed pada BDI-a (vidi grafiku!) te zbog razočaranja manjom dobiti od očekivane započeli rasprodaju (opravdano ili nepravdano, nevažno za ovo pitanje!), cijena je bila pala na 3.111 kn i da nije bilo iznenadnog upada mirovinaca, padala bi vrlo vjerojatno još ponešto. S obzirom da mirovinci imaju veliku financijsku moć, a time mogu na neki način donekle diktirati događanja, da su samo malo bolje pratili tržište i brodare i imali imalo feelinga, mogli su pričekati i ovo isto napraviti na oko 3.000 kn, mogli su se postaviti niže i (nešto sporije) sakupljati od otvorenih i zatvorenih fondova koji su u zadnje vrijeme ionako pokazali veliki interes za prodaju. (ne ulazeći u razloge i njihovu motiviranost za prodaju). Ovako, meni ljudi koji sjede u OMF-ima ostavljaju dojam nekoga tko – suprotno profesionalnim načelima – ne prati pomno zbivanja oko dionice (dionica) i koga nije previše briga za to kad će i po kojoj cijeni ući, pa hajdemo onda, kad nam je već Pravilnikom odobreno, isti dan, ne obazirući se na što, kada i kako, ne obazirući se na posebnosti svake pojedine dionice, u sat vremena pokupiti cijeli niz dionica, ATPL, ERNT, INGRA itd. itd. i onda lijepo možemo nakon obavljenog posla na kavu. Znači li to da bi ti OMF-ovi, da je Pravilnik bio objavljen na bilo koji drugi datum, jednako tako krenuli u kupnju bez ozbira na okolnosti i cijene u datom trenutku? Pitam se, da li vi, (iskusni) privatni investitori i forumaši, dođete s gotovinom i jednostavno u pola sata kupite desetak dionica odjednom ili gledate svaku dionicu zasebno, proučavate tržišne okolnosti, čekate povoljni trenutak za ulazak i sl. za svaku od njih? Nećete mi valjda reći da je baš utorak u 14 sati bio najpovoljniji trenutak za ulazak za sve tada prikupljene dionice na tržištu? Možda je lakše tako postupiti kad novac nije vaš i kad znate da ćete iz mjeseca u mjesec ionako dobivati novi cash poreznih obveznika?
Čestitam kolegi na svemu napisanome…..još bih samo dodao kako je očito da mirovinci izvlače menađere dioničkih fondova , a cijenu svih tih krimi priča platit će naše mirovine. Volio bi da ne bude tako, al kako je krenulo ne može drukčije ni završit.
kolega strawinsky čestitam na odličnom postu te dijelim mišljenje da su na našu sreću il žalost u raznoraznim mirovinskim fondovima vrlo neobični fond manageri s pomalo upitnim smislom za tajming, evaluacije i ostalo… [rolleyes] no vjerojatno bi se i mi slično ponašali s tuđim novcima koji se tamo nikad neće prestat slijevat! [smiley]
Ti ljudi imaju vrhunske analitičare, i dostup podatcima matičnih velikih regionalnih banaka. Nemojte se sramotiti (tu ne mislim direktno na wunderkinda), pošto je ATPL definitivno polučila najveći interes cijela priča ima smisla. Koleraciju sa US brodarima je uveo Floričić na naše prostore, ali možete primjetiti da i tamo brodari koleriraju sa matičnim indeksima (znači kratkoročno postoji divergencija sa BDI indeksom). Uz INA-u ova dionica će donijeti najveće prinose kroz 2008-u. Lijepo je vidjeti da netko može progutati tolike količine.
Ovdje bi lako prošla dokapitalizacija sa 100M$ da je uprava malo sposobnija i okretnija. Cijene su bile spuštene da se snizi ulaz….i oni imaju međusobno konkurenciju…
Još bi samo htio dodati da ništa zasad ne sugerira veći i dugoročniji pad BDI indeksa. Oni gledaju dugoročno i kada uzmu koliko su htjeli pustit će je sa lanca na fluktaciju sa periodičnim dokupljivanjem.
Naravno IMHO na sve, kratkoročno još može biti svašta, vidjet ćemo koliko će to osnažiti tržište i produbiti likvidnost određenih izdanja.
kolega shogune inače vas volim čitat i cijenim al imam par upitnika nad glavom…
što je to vrhunski analitičar i da li oni baš sve dobro analiziraju i predviđaju!?
zašto kad gledam cnbc svak dere po svom i niko se s nikim ne slaže od njih!?
jesu možda vrhunski manageri oni koji su derali magmu po 350 prvi dan il ht po 420!?
jel možda tako nebitno po kojim cijenama, kad i što kupujemo jer će sigurno sve vrijedit više jednog dana!?
jesu možda “američki” brodari baš američke firme ili su nečije tuđe samo se tamo trže ko što će možda i upravo atlantska jednog dana!?
s kime da uspoređujemo naše brodare kad već sa sektorskim firmama iz inozemstva to nema smisla!?
s čime sam se ja osramotio to; s time što sam sasvim solidno predviđo kretanje dionice i sugeriro na oprez i prestanak svakodnevnog bolesnog drukanja!?
ili time što imam 50% portfelja u atpl!? [wink]
ili pak što sam prepozno i tržim atpl od kad je bila ispod 1000!? [proud]
uprava je u [censored], tu si u pravu! [smiley]
[code]Iron Ore Price to Surge 40% as Big Miners Become Mega Miners
THE DAILY RECKONING – 17/12/2007
Did you see that the annual negotiations for the contract iron ore price began this week in Shanghai? In the blue corner are the big three: BHP (ASX:BHP), Rio (ASX:RIO), and Vale. They represent 70% of the sea-borne iron ore supply. In the red corner are the Chinese steel makers. China is the world’s largest producer and consumer of steel (around 400 million tonnes).
Welcome to the world of Big Mining. Or the OPEC of Iron Ore, as Patrick Barta put in yesterday’s Wall Street Journal. “For years now,” Barta writes, “mining companies have gotten rich supplying the raw materials that have fuelled consumer booms from China and India to Brazil. As commodities prices soared, these companies socked away cash and snapped up rivals. Now they are embarking on another round of deals that promises a new class of juggernauts. The resulting megaminers would have great influence over the cost of raw materials like iron ore, copper and uranium – and, by extension, the price of consumer electronics, cars and new apartment blocks.”
The iron price is already set to rise by about 40%. Chinese steel producers fear that consolidating Australia’s supply into BHRIO would create a cartel with the ability to fix prices above the market rate. Hmnn.
In the spot market, where Chinese steel producers buy on demand from India, ore prices are already $100 higher than last year’s contract price. Perhaps that’s why Rio Tinto announced yesterday it would triple the amount of ore it sells on the spot market to around 15 million tonnes. The company reckons that would generate gross revenues of nearly $1.5 billion.
“Last year Rio sold 4.5 million tonnes on the spot market and plans to increase that to up to 15 million tonnes in 2008,” reports Andrew Trounson in today’s Australian. “The spot sales will be sourced from expanded production with Rio to continue to honour all its long-term contracts under which most of its iron ore is sold. Rio’s total managed production out of the Pilbara next year is forecast to rise to 200 million tonnes from around 160 million tonnes this year.”[/code]
http://www.sharecafe.com.au/dreck.asp?a=AV&ai=6637
Sve se zahuktava za pregovore oko željezne rudače koja je generirana ogromnom svjetskom potražnjom za čelikom. To su glavni fundamenti koji drže brodarsku industriju na visokim maržama. 35-50% porast cijene sugerira očekivan rast potražnje kroz 2008-u, a trenutna spot cijena je dosta višlja nego ona pod jednogodišnjim ugovorom koji sklapaju veće kinesko-japanske čeličane (sa datumom 01.04).