JDPL je lošija kompanija ali trenutačno bolja dionica jer ima potencijalno jaču priču (privatizacija). Ovu godinu će ne ZSE obilježiti prodaje državnih firmi, pa pogledaj samo što je jedna izjava Čaćića značila za PTKM. Sad će zakolutati priču o HPB etc., pa dok ATPL dođe u fokus proteći će još dosta vode Savom, ali to ne znači da se ne treba inbarkati na vrijeme, jer jednom će i taj "brod izglisirati". Fundamentalno je ATPL u uskom krugu best buy na ZSE.
Ja bih čak malo provocirao pa rekao da ne stoji tvrdnja da je JDPL lošija kompanija.
Naime, ako bi gledali kako im se razvijao NAV u zadnjih 10 godina, uvjeren sam da bi se pokazalo da JDPL po tom kriteriju uopće ne zaostaje za ATPL, štoviše držim da je u zadnjih 10 godina bolji od ATPL.
Čisto ilustrativno, recimo da je NAV JDPL 2002-e bio 200kn, a da je sada 350kn (+75%)
..a kod ATPL da je bio 600kn a da je sada 800kn (+33%).
Početne brojke sam bubnuo, a ove današnje odokativno, al kao što rekoh, to je samo ilustrativno da se vidi na što mislim. Ako bi tome bilo tako, onda ne stoji tvrdnja da je JDPL lošija firma, ako uzmemo za cilj povećanje/očuvanje vrijednosti.
Kao što rekoh na samom početku, ovo je donekle provokacija, jer i ja držim da je ATPL uglednija, sposobnija i bolja firma, dok je uspjeh JDPL možda više rezultat pasivnosti nego vizije.
Osobno imam i neke favorite vani na koje sam mislio kad sam rekao da ima povoljnijih brodara, a u HR i dalje očekujem outperform JDPL-a.
Sve je samo moje mišljenje, imam JDPL itd..
[/quote]
Sektor jest u krizi ali pogledaj koliko su brodari vani potegli od početka godine….dalo se dobro zaraditi.
[/quote]
Jesu li brodarima vani pali prihodi kao ATPL?
Ako se nastavi pad prihoda u idućim kvartalima možemo u tom slučaju govoriti i o precijenjenoj cijeni dionice.
[/quote]
Sektor jest u krizi ali pogledaj koliko su brodari vani potegli od početka godine….dalo se dobro zaraditi.
[/quote]
Jesu li brodarima vani pali prihodi kao ATPL?
Ako se nastavi pad prihoda u idućim kvartalima možemo u tom slučaju govoriti i o precijenjenoj cijeni dionice.
[/quote]
Jesu li ?
pred točno godinu dana bdi je bio 1250bodova, bpi 1490 a cijena atpl je bila 700kn. danas je bdi 1000, bpi 1232 a cijena dionice atpl je 350kn. Kao i sada ,i pred godinu dana radilo se o uzlaznom trendu oporavku vozarina.
pa vi usporedite tko za kim kasni.
JDPL je lošija kompanija ali trenutačno bolja dionica jer ima potencijalno jaču priču (privatizacija). Ovu godinu će ne ZSE obilježiti prodaje državnih firmi, pa pogledaj samo što je jedna izjava Čaćića značila za PTKM. Sad će zakolutati priču o HPB etc., pa dok ATPL dođe u fokus proteći će još dosta vode Savom, ali to ne znači da se ne treba inbarkati na vrijeme, jer jednom će i taj "brod izglisirati". Fundamentalno je ATPL u uskom krugu best buy na ZSE.
Ja bih čak malo provocirao pa rekao da ne stoji tvrdnja da je JDPL lošija kompanija.
Naime, ako bi gledali kako im se razvijao NAV u zadnjih 10 godina, uvjeren sam da bi se pokazalo da JDPL po tom kriteriju uopće ne zaostaje za ATPL, štoviše držim da je u zadnjih 10 godina bolji od ATPL.
Čisto ilustrativno, recimo da je NAV JDPL 2002-e bio 200kn, a da je sada 350kn (+75%)
..a kod ATPL da je bio 600kn a da je sada 800kn (+33%).
Početne brojke sam bubnuo, a ove današnje odokativno, al kao što rekoh, to je samo ilustrativno da se vidi na što mislim. Ako bi tome bilo tako, onda ne stoji tvrdnja da je JDPL lošija firma, ako uzmemo za cilj povećanje/očuvanje vrijednosti.
Kao što rekoh na samom početku, ovo je donekle provokacija, jer i ja držim da je ATPL uglednija, sposobnija i bolja firma, dok je uspjeh JDPL možda više rezultat pasivnosti nego vizije.
Osobno imam i neke favorite vani na koje sam mislio kad sam rekao da ima povoljnijih brodara, a u HR i dalje očekujem outperform JDPL-a.
Sve je samo moje mišljenje, imam JDPL itd..
[/quote]
Godine gospodnje 2002. moglo se kupovati na tone dionica ATPL po 20-30 kuna, no nitko ih nije želio, baš kao što ni sada nitko neće po 350. Sve je to već deja vu, ponovo će isti ljudi uzeti lovu polovicom 2014. kao što su uzeli i 2007. (Floki, Purko etc.)
Toliko o rastu vrijednosti firme. ATPL može sa kešom na računu i prodavajući zgade, agencije i hotele u vlasništvu izdržati krizu i ovakove vozarnine još 5 godina bez zagrizanja u temeljnu supsatncu (brodove), a što bi bilo sa JDPL u tom slučaju zaključi sam.
i jadroplov bi preživio i 30godina,bile bi subvencije od strane države il privatizacija.. posjedujem obje dionice.
Hebes dionice u kojima si prisiljen tek gledati kako prezivjeti. A da jos ne znas koliko dugo, ali ipak znas da ce to trajati bar dvije godine. Brodarine su smijesno niske, a oporavak svjetskog gospodarstva jos ni ne nazire. A samo o njemu ovisi ovaj sektor. Vladine mjere oporavka nece se baviti brodskim prijevoznicima. Najotuzniji su mi ulagaci koji sad, kao ‘na vrijeme’, ulaze u brodare.
Hebes dionice u kojima si prisiljen tek gledati kako prezivjeti. A da jos ne znas koliko dugo, ali ipak znas da ce to trajati bar dvije godine. Brodarine su smijesno niske, a oporavak svjetskog gospodarstva jos ni ne nazire. A samo o njemu ovisi ovaj sektor. Vladine mjere oporavka nece se baviti brodskim prijevoznicima. Najotuzniji su mi ulagaci koji sad, kao ‘na vrijeme’, ulaze u brodare.
Kako to mislis da se oporavak svjetskog gospodarstva ne nazire? Ako si mislio na hrvatsko gospodarstvo onda si u pravu, ali svijet….pa pogledaj USA, Njemacku, BRICs…to je vec odavno u oporavku, trzista BULL marketu, a ti pricas da se oporavak ne nazire [lol] .
ma glavno da hrvatsko gospodarstvo raste sve u 16, a sa njime i PTKM, koju će kao prodat rusima, i onda će jednostavno procvjetati :)) imat će strašnu dobit, bez da rusi onda sav višak te zarade prebace u rusiju ili kajmane preko cijene plina, ili nekih drugih imaginarnih troškova, transfera,,,
mi smo prčija ovdje sa kojim rade šta hoće i moš se slikat
Najotuzniji su mi ulagaci koji sad, kao ‘na vrijeme’, ulaze u brodare.
Meni su još tužniji oni što sad prodaju misleći da će ATPL u stečaj.