ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

[thumbsup]

Ako me nema ,znaci da nisam tu.

kolega Strawinsky, odakle ste skinuli usporedbu atpla i bdia. hvala

Školovana budala je veća budala od one neškolovane

kolega Strawinsky, odakle ste skinuli usporedbu atpla i bdia. hvala
Iz MS Excel tablice u svojem PC-u. Ručni rad. [wink]

Dry Bulk
Atlantic panamaxes slow down for Christmas

Jamie Dale – Wednesday 19 December 2007

FREIGHT rates have continued to fall this week for those panamax owners hoping to find work out of the Atlantic, as brokers blame the quiet run-up to the Christmas holiday period, writes Jamie Dale.

Rates began to recover at the start of last week only to be capped mid-week as charterers pulled back from the market.

“There has not been a lot of new business with a number of early ships available dragging down the market. As a result rates have been coming off a little this week,” said a London broker.

“However, for the time being the market is healthier than the Baltic [index] is making it look.”

Yesterday, the Baltic Panamax Index fell to 9,209, down 102 points from the previous day’s close. The index had already lost 83 points on Monday.

“Part of this slowdown could be explained by market participants getting in a pre-Christmas mood, long lunches etc,” said DnB Nor Markets in its weekly report.

The Oslo shipping analyst added that the average spot earnings for the panamax rate fell to $75,920 per day last week, down $4,203 from the previous week.

ICAP Hyde said the slow decline in the Atlantic was a result of the “sheer lack of activity” as the majority of cargoes for the holiday period are now covered.

London broker Galbraith’s added that with many of the end-December requirements now covered, it expects to see owners with later tonnage willing to fix below the current market rate for short-term business.

So, as market players take even longer lunches in the run-up to the Christmas holiday, it seems that any optimism for a recovery in rates will have to wait.

“I do not see any recovery in rates before the New Year, however, there is still strong sentiment for the first quarter, especially for January, so we expect to see a recovery then,” said another London broker.

This broker added that the fronthaul premium is also starting to look more attractive as the Pacific market continues to weaken. Another said the Pacific oversupply has continued this week and will likely remain a problem into mid-January.

The 1996-built, 72,870 dwt Global Triumph was reported to have been fixed by Sinochart for a fronthaul trip from Hamburg to China via Orinoco at $87,000 per day, with delivery December 22-28.

The 1996-built, 72,318 dwt Global Challenger has also been fixed for a trip for delivery in Varna for January 7-14 via the Black Sea with redelivery in Thailand at $83,000 per day by Aquavita International.

Meanwhile, ICAP Hyde noted the 1993-built, 69,620 dwt Mass Merit fixing for delivery Cape Passero December 23-27 for two laden legs, with the first leg via the US Gulf with redelivery in the Atlantic at $83,500 per day.

Galbraith’s said in its weekly report said that a transatlantic round voyage by the end of last week was fetching around $83,133 per day, while the fronthaul stood at $86,475 per day.

ajd da te utješim, Vorda. ušao unutra na preko 38xx. početnička greška temeljem predodžbe da će cijena temeljem pomahnitalog rasta BDI (do tada) vrlo brzo na 5k. no, osim što sam umanjio eventualnu zaradu (a nisam dokupio na 27xx poslije toga)i dalje vjerujem da će ATPL na puno više razine od ovih danas.

Ma ja sam ušao čisto špekulativno (jer je bila takva atmosfera oko dionice) i to sa zanemarivo malim udjelom portfelja. Kao što sam ti već jednom rekao, brodare ne volim jer su izrazito špekulativni, kao i građevinari. Jedni zbog toga jer ovise o vozarinama, a drugi o popunjenosti kapaciteta. Tu sve priče o dugoročnom ulaganju završavaju. Uzmi 10% i bježi.

Projekcije za iducu godinu su dobre, dobit ce biti veca, a neki brodovi stizu.

Pusti više te projekcije koje se temelje na visini vozarina i na brodovima. Pokušaj iz dobiti za ovu godinu oduzeti dobit od prodaje brodova i profit Dubrovnik air-a pa da vidimo koliko se zaradilo na temeljnoj djelatnostima (vozarinama). Kladim se da bi ispalo da su brodovi vozili za kikiriki.

Pozdrav

pa Vorda ( a i svi ostali koji misle kao i ti) općenito ulaganje u dionice samo po sebi je visokorizično i špekulativno pa onda sukladno tome, svaki ulagač mora preuzeti dio rizika gubitka ili izgubljene zarade na sebe.
sam kažeš da si ušao čisto špekulativno, čemu onda one žalopojke u tvom prethodnom postu?
ako špekuliraš, onda i riskiraš, a ako riskiraš onda nemoj kukati.

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

mirovinci drze dionice dugorocno,ako pokupuju solidan dio dionica atlantske i budu ih drzali nekoliko godina,ostat ce manje dionica za trgovanje investitorima koji su tu na kraci rok.moze li smanjen broj dionica za kratkorocnu trgovinu dovesti do povecanja cjene iste ?

Dakle, protrgovano 16.378 komada tj. preko 50 milijuna kuna . Mislim da je to najveći promet ovom dionicom ikada zabilježen.

Što je to 16.378 komada ?
Pa Lonza sam ima 58.551 [wink]

@Febo
Zašto misliš da kukam? Ja dionicu nikada ne prodajem sa minusom pa prema tome niti ne gubim. Neću izgubiti niti ovdje. Ja sam ti od onih koji kažu ono što misle, bez obzira da li posjeduje dionicu ili ne.
Da se cijena vrati i na nulu, to se ne bi previše osjetilo na mome portfelju.[thumbsup]

Zašto misliš da kukam? Ja dionicu nikada ne prodajem sa minusom pa prema tome niti ne gubim. Neću izgubiti niti ovdje. Ja sam ti od onih koji kažu ono što misle, bez obzira da li posjeduje dionicu ili ne. Da se cijena vrati i na nulu, to se ne bi previše osjetilo na mome portfelju.[thumbsup]

pa takav dojam odaješ. bar te ja tako doživljavam. djeluješ pesimistično u svim postovima koje sam do sad pročitao.
BTW, cijena se ne može vratiti na nulu jer na nuli nikada nije niti bila.
adios

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

[

Strawinsky: ” Dakle, protrgovano 16.378 komada tj. preko 50 milijuna kuna . Mislim da je to najveći promet ovom dionicom ikada zabilježen. ” Što je to 16.378 komada ? Pa Lonza sam ima 58.551 [wink]

Ovakvim tempom pojedu Lonzu za 4 dana[cool].

@ toknezev ova dva što si spomenuo su pelješac i konavle,vjerojatno.daj
objasni zašto to znači 2 manje u 2008-oj?ne kužim. Oni su s obzirom na
godište izamortizirani pa bi trebali plačat samo operativne troškove ili…
i koji je treči mljet ili orsula i ak znaš kad njemu ističe ugovor.Hvala
unaprijed na objašnjenju i odgovoru.

Brodovima “Konavle” i “Jadran” je istekao bareboat charter u 2007.oj, a očekujem da u 2008 istekne i za “Pelješac” (u drugom djelu ’08).
U 2006. za troškove bareboat c. za tri broda je otišlo $18mio (tada je umjesto “Pelješca” u BBC-u bio “Miho Pracat”). Pošto u narednoj godini nema 2 broda u BBC-u znači da nema i dodatnih fiksnih troškova po njima. Iako nemam potvrdu, po nekim mojim procijenama dnevno su brodovi koštali ATPL oko $15.000 samo po BBC-u (ponavljam, neprovjereno).

Nadam se da ti je išta od ovog pomoglo.

All shipping lanes lead to China.

New Report

Close