🙂
Mislim da su OMF-ovi jasno danas dali do znanja koje dionice žele imati u svojim portfeljima[proud]
Slažem se , samo da nisu OIF-ovi jasno dali do znanja iz kojih dionica žele izaći i uvaliti ih OMF-ovima, a znamo da se ovim drugima nigdje ne žuri i koji ih prinosi zadovoljavaju[proud]
Na onom linku koji nam je poslao Poslovni, na NOVOSTI I DISKUSIJE svi smo odmah demoderirani…[proud]
Strawinsky: ” Pitanje je također tko i zašto im je netko prodao ATPL u ovakvom trenutku. ” Ovo je pravo pitanje. Zbog čega gotovo 50m kn nije bilo dovoljno da se dionica pomakne s mjesta? Sudeći prema agresiji prodavatelja zadnjih mjesec-dva, ja bi rekao da su na ovim razinama svi spremni izaći.
kamo izaći? što znači 30 mil. na ovu kapitalizaciju….? Što više čitam o ATPL-om to mi draže biti unutra…
davids:
”
Priprema terena za mirovince,ovo će biti njima fina poslastica…[proud]
”
kolega, jel se ovo i IGH priprema za mirovince??
e sad znamo ko je bio u pravu, svaka čast – kapa dole
… kamo izaći? što znači 30 mil. na ovu kapitalizaciju….? Što više čitam o ATPL-om to mi draže biti unutra… /quote]
Izaći van, kapitalizirati dobit, kako god to hoćeš nazvati.
Dionica je prenaglo dignuta na gotovo 4000 kn. Preveliki izazov za one koji su od ranije unutra. Izlazak je počeo na 3700 kada smo mislili da se radi o jednom prodavatelju. S obzirom da ovo traje već više od mjesec dana, sigurno je da se ne radi o samo jednom prodavatelju. I ne radi se o 30m kn. Danas je bilo cca 30M + dvije blok transakcije, a u zadnjih mjesec-dva najmanje 200M (valjda netko ima i taj podatak). Bojim se i pomisliti koliko ih je još spremno izaći. Free float je gotovo 50%. Možda je zabavno onome tko je ušao ispod 3000, ali onima koji su ulazili na 3700 (kao, npr., ja) nije nimalo.
Pozdraf
A ne misliti vi ljudi da neki utjecaj na cijenu i kad tko izlazi ima mozda i ocekivana buduca zarada/poslovanje? Ne samo po kolko je tko usao i sa kolko je zadovoljan?
Strawinsky: ” Pitanje je također tko i zašto im je netko prodao ATPL u ovakvom trenutku.
Misko, ako mogu ja bih malo doradio tvoju verziju?
– bez obzira na to sto ljudi tupe na forumu fondovi jesu okrznuti zadnjom korekcijom. Posebice manji fondovi (pad vrijednosti, povlacenje casha). Netko je i otprije prodavao, no pustimo sada to. Svjedoci smo u zadnje vrijeme da imamo jaku prodaju, i to je cinjenica. Jaka prodaja se nastavlja ali uletili mirovinci.
– manji fondovi zele kapitalizirati dobit i izvuci se iz financijske gabule. Pronaci dionice koje ce nositi bolju dividendu, biti stabilnije, otici van u regiju, ulagati. Ovo je odlicna prilika. Mislim da su po prvi put u povijesti fond manageri osjetili pravu paniku i mijenjaju strategiju.
– ne treba zanemariti niti ovo sto Demios kaze. Iako ne znam zasto bi padala cijena ATPL. Isto tako nisam znao zasto bi danas trebala rasti, pa sam tek naknadno saznao.
– zasto su prodavali po tim cijenama? Mozda su ih malo mirovinci ucijenili? Pokazali moc, pa stali, pa ih uvjerili da Tata moze rusiti dole. Pa hajte ljudi da se dogovorimo da bude po Tatinom?
– mozda fondovi krecu u osvajanje americkog trzista. Vidjeli oni da se na Drysu da zaraditi[tongue]
prve cetiri natuknice su cista spekulacija. Svatko ce naravno prosuditi drugacije. Tko je u pravu? Jesmo li sami u svemiru?
PS. Crumarix je naglasio nesto vrlo bitno. Apslolutno se slazem sa njegovim postom. Stricek Samodol, jel mogu ja ponistiti svoje transakcije dokupa ATPL jer sam pogrijesio (na 3.500 prije dva mjeseca) i kupiti po 3.300? Koja smo mi prcija!!!
ajd da te utješim, Vorda. ušao unutra na preko 38xx. početnička greška temeljem predodžbe da će cijena temeljem pomahnitalog rasta BDI (do tada) vrlo brzo na 5k. no, osim što sam umanjio eventualnu zaradu (a nisam dokupio na 27xx poslije toga)i dalje vjerujem da će ATPL na puno više razine od ovih danas.
Autor gorenevedenog posta posjeduje manju količinu dionica ATPL. ovo nije nagovor niti kojem sudioniku na kupnju i prodaju istih već je samo moje osobno mišljenje.
A ne misliti vi ljudi da neki utjecaj na cijenu i kad tko izlazi ima mozda i ocekivana buduca zarada/poslovanje? Ne samo po kolko je tko usao i sa kolko je zadovoljan?
Naravno. Projekcije za iducu godinu su dobre, dobit ce biti veca, a neki brodovi stizu. Sumnjam da prodavatelji imaju bolje informacije od javno dostupnih na internetu. Dosta njih prati i brodare izlistane na NYSE koji ne blistaju u zadnje vrijeme.
Ako smijem, primjetio bih da fond manageri isto djeluju poput krda. Nisu nista razliciti od nas “malih”. Zlatno doba brodara ce zavrsiti prije ili kasnije, no nece sutra (valjda). Ne vidim razloga da prodaju gomile dionica odjednom, bolje bi bilo prodavati natanane (jel to 20 il 50 dnevno nije bitno).
danas napravio 27 milja prometa[thumbsup]
Dakle, protrgovano 16.378 komada tj. preko 50 milijuna kuna . Mislim da je to najveći promet ovom dionicom ikada zabilježen. Kao ilustraciju prilažem kretanje cijene i prometa zadnje dvije godine.
Istina je to što kaže Vorda. Već preko mjesec dana mnogi se fondovi i jači igrači iskrcavaju.
Ogroman promet uz prosječnu cijenu današnjeg redovnog prometa od 3.328 kn. Čini se da se većina sudionika tržišta slaže kako ATPL dugoročno ima dobru perspektivu dok se trenutačno vodi bitka oko toga čiji je timing ulaska-izlaska u ovu dionicu bolji:
Je li to timing fondova koji se iskrcavaju ili timing mirovinaca koji su se ukrcali?