ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 16.11.2024. u 21:47
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATPL
49,00
41.993
857
47,80
49,50
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

i kad sam ja tvrdio da je bdi totalna špekulacija niste mi vjerovali,kakva ponuda i potražnja brodskog prostora,doduše to je samo jedna stavka..kina konstantno diže kam stope,tako da nema šanse dok oni to rade da raste bdi,po meni se atpl dobro zaletila sa novim brodovljem,potpuno suprotno konzervativnom načinu poslovanja do sada,oni sada preuzimaju veliki rizik poslovanja,kockarski,rekao bih,a to u ovom trenutku nije uopće pametno,bit će problema….možda bi prije tipovao na jdpl ali na nekih 30 ak kn ako padne,možda se zaletim,ali ovo hmmm..uduplavanje flote u gadnim vremenima…hmmmm bdi se topi kao proljetni snijeg,a kriza tek dolazi….

Kriza u kojem smislu? Globalna, regionalna, lokalna, sektorska, politička ili sve pomalo?
Po mojim projekcijama 2012 će biti lošija od 2011, bolja od 2009, a 2013 na razini 2011 ili malo bolja(global GDP je parametar o kojem sada pričam)a overshoot očekujem 2017/2018(da znam da projiciram daleko i otvaram si prostor greškama).

Što me brine je gdje smjestiti pad kinsekog GDP-a, dali već ove godine i dali će trajati duže ili ne.(recesiju kod njih ne očekujem nikako ali hlađenje na 5 posto rasta GDP-a da) Također, nikako da dođem do njihovog točnog GNP-a.
[/quote]
što se europe tiče,što su zemlje zaduženije to će recesija duže trajati,ova 2012. je tek uvod u 2013.kada se očekuje eskalacija krize,kako u hrvatskoj tako i u europi,a kina bi po nekim mojim procjenama za 2013. godinu mogla pasti na 3-4% rasta bdp-a,jer njih grize inflacija,isto kao što je grizla jugoslaviju nakon onog gospodarskog booma kada je 10 ak godina sve cvjetalo…a za hrvatsku očekujem iduće godine pad od cca 1%,a 2013. e god pad od cca 5%..koliki nam je deficit proračuna za toliko moramo pasti da bi imali stagnaciju,ovim novim zaduživanjima samo prolongiramo neodgodivo,i stvaramo sami sebi još veću agoniju..dakle mi živimo trenutno iznad svojih mogućnosti za cca 20%..e za toliko treba skresat proračun,dakle za 23 milijarde kuna,odmah i to pod hitno,rasulo se svakako mora desiti,bolje napraviti jaki rez i onda smo za 3-4 godine na konju,ovakvom politikom sami sebi kopamo sve dublju rupu,i naravno da tu sreće nema….

..dakle mi živimo trenutno iznad svojih mogućnosti za cca 20%..e za toliko treba skresat proračun,dakle za 23 milijarde kuna,odmah i to pod hitno…

Na koji način?

Puno lakše je pričati o novcu nego ga stvarati - Voltaire

ako ti tj nam padne na 30 kuna, onda to kaj smo kupili možemo lijepo sve skuriti na dvorištu. lakše će nam biti. nego se mućiti na toboganu do 30 kuna.

i ne kužim uopće kaj se tu sd ekipa rspravlja koliko nekom bude rstao BDP- pa svi ga znaju lažirat da raste ili pada kako kome odgovara. Ja uistinu ne kužim ćemu bilo kakve projekcije.

do jučer su bile projekcije da će sve rasti do 3000 godine a danas projekcije da će sve padat do 5000 godine. Uistinu ne kužim ćemu sve to

i kad sam ja tvrdio da je bdi totalna špekulacija niste mi vjerovali,kakva ponuda i potražnja brodskog prostora,doduše to je samo jedna stavka..kina konstantno diže kam stope,tako da nema šanse dok oni to rade da raste bdi,po meni se atpl dobro zaletila sa novim brodovljem,potpuno suprotno konzervativnom načinu poslovanja do sada,oni sada preuzimaju veliki rizik poslovanja,kockarski,rekao bih,a to u ovom trenutku nije uopće pametno,bit će problema….možda bi prije tipovao na jdpl ali na nekih 30 ak kn ako padne,možda se zaletim,ali ovo hmmm..uduplavanje flote u gadnim vremenima…hmmmm bdi se topi kao proljetni snijeg,a kriza tek dolazi….

Kriza u kojem smislu? Globalna, regionalna, lokalna, sektorska, politička ili sve pomalo?
Po mojim projekcijama 2012 će biti lošija od 2011, bolja od 2009, a 2013 na razini 2011 ili malo bolja(global GDP je parametar o kojem sada pričam)a overshoot očekujem 2017/2018(da znam da projiciram daleko i otvaram si prostor greškama).

Što me brine je gdje smjestiti pad kinsekog GDP-a, dali već ove godine i dali će trajati duže ili ne.(recesiju kod njih ne očekujem nikako ali hlađenje na 5 posto rasta GDP-a da) Također, nikako da dođem do njihovog točnog GNP-a.
[/quote]
što se europe tiče,što su zemlje zaduženije to će recesija duže trajati,ova 2012. je tek uvod u 2013.kada se očekuje eskalacija krize,kako u hrvatskoj tako i u europi,a kina bi po nekim mojim procjenama za 2013. godinu mogla pasti na 3-4% rasta bdp-a,jer njih grize inflacija,isto kao što je grizla jugoslaviju nakon onog gospodarskog booma kada je 10 ak godina sve cvjetalo…a za hrvatsku očekujem iduće godine pad od cca 1%,a 2013. e god pad od cca 5%..koliki nam je deficit proračuna za toliko moramo pasti da bi imali stagnaciju,ovim novim zaduživanjima samo prolongiramo neodgodivo,i stvaramo sami sebi još veću agoniju..dakle mi živimo trenutno iznad svojih mogućnosti za cca 20%..e za toliko treba skresat proračun,dakle za 23 milijarde kuna,odmah i to pod hitno,rasulo se svakako mora desiti,bolje napraviti jaki rez i onda smo za 3-4 godine na konju,ovakvom politikom sami sebi kopamo sve dublju rupu,i naravno da tu sreće nema….
[/quote]

pa zar ne vidis da ga rezu za 15-20 posto ima vec dvije-tri god…..
ali nikako da ga odrezu 🙂 zilav je pa treba ostriji noz…..

pozdravljam kolegu Smarta i drago mi je sto si nam malo navratio tu…..

ako prodaju 3-4 broda u idućih dvije godine možda se izvuku na kraju

trebali bi sad cijelu flotu prodati (samo kome??) pa opet kupovati brodove za 2 godine kad bude dno brodara,jedino to ih po meni može spasiti

Sve što pišem je osobno mišljenje bez sugestija i odgovornosti, tekst je predmet diskusije !!!!!!!!!

ako prodaju 3-4 broda u idućih dvije godine možda se izvuku na kraju

koje ce brodove prodavat? ove koje su lani i ove god kupili?

[/quote]
[/quote]

Slažem se, osim u dva dijela. ECB će vjerojatno početi printati novac(što mi se gadi) a kada oni počnu slijediti će i HNB. Kuna je prejaka i svakako se mora taj paritet srezati kako bi postigli privlačnost strnih direktnih i portfolio investicija sa jedne i konkurentnost proizvoda sa druge strane.

Jedini potpuno drugačiji izlaz je povrat stranih investicija ako KIna postane neprivlačana(što puno analitičara zanemaruje)a bude a istovrmeneo usporedno USA i EU postaju sve jeftinije za dugoročno ulaganje. KIna nebude više jeftinija a EU i USa postaju jeftinije naspram Kine što znaci taj magnetizam privlačnosti stranih portfolio i dirketnih investicija. Ako se takve investicije ulože u razvoj i znanje onda kasniji rast cijena rada i izvoza jesu opravdani visokom kvalitetom, to je Kineski problem. Veliki dio GDP-a Kine stvoren je od franšiza stranih firmi, dakle ide u GNP a ne GDP, što znaci da GDP nije realan.

Dakle ako imate trilijun dolara stranih investicija u Kini a Kina izgubi investicijsku privlačnost, taj se novac(velikim dijelom špekulativni i velikim dijelom FED created) vraća u EU i USA, Vijetnam nije dovoljno dobra zamjena.

Sumnjam u ponovne dvije godine pada GDP-a kod nas, nije ovo 2008 i nema kataklizmičkih padova, ECB može printati novac( i svakako uništiti gospodarstvo ali nije kataklizma naglosti pada Lehmana).

Sfera EU ide debelo prema federaciji i tu se otvaraju velike prilike. Svi ali svi zanemaruju da EU kao jedinstveno tržište je najveće tržište svijeta sa ogromnim izvozom i visokim standardom. Rast GDp-a od 3 posto u USA ili EU plodnosniji je MNC-ovima nego 10 postotoni rast GDP-a u KIni. Svijet je jedno tržište i kada investicije idu u jedan sektor(analog državi) drugi ne rastu toliko.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

sektori padaju. Kina je bila prilika zarade špekulacijama kao i zlato ali je dosegla jednu liniju gdje će rast padati zbog inertnosti veličine i infrastrukturnih, političkih problema koji na Zapadu nisu toliko očiti. Stavio bih 50 posto svojih investicija na to da 2013 neće biti godina pada GDP-a niti u EU niti Hrvatskoj.

ISPRIČAVAM SE NA DUŽINI!!!

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Hvala na jedinicama bez kvalitetnog objašnjenja!

..dakle mi živimo trenutno iznad svojih mogućnosti za cca 20%..e za toliko treba skresat proračun,dakle za 23 milijarde kuna,odmah i to pod hitno…

Na koji način?
[/quote]
pa u tome i jest problem,što ne postoji način,prošle godine nisu ništa rezali,pa smo imali maksimalni deficit proračuna,čak se i ne zna koliki je bio,vjerovatno cca 5% bdp a,koji god potez da se povuče mi idemo dolje,samo je pitanje u kojoj brzini,što prije odemo u ponor to bolje,tj prije ćemo izaći,povećanje pdv-a ne vodi ničemu…sve će poskupit,a ljudi će imat manje love,treba nekako izvući lovu od građana koji imaju novac oročen na štednji,ali kako?narodne obveznice?ne ne to neće ići baš glatko kako netko zamišlja..u svakom slučaju mi smo u slijepoj ulici i neizvjesno je kako ćemo se izvući,a čujte imamo hep,šume,vode..sve vodi na to da će se prodavat ovo malo šta je ostalo i to u bescijenje…nalik smo na narkomana koji je prodao 75% stvari iz kuće i sad gleda u ormar i parket,pa i u telefon,jer treba mu droga(kredit)kako bi bio donekle normalan…poslušajte pjesmu mali majmun ćita pa će vam biti sve jasnije…

Rate($/Day) Change
BCI Average of the T/C routes $9116 (DOWN 843)
BPI Average of the T/C routes $10075 (DOWN 588)
BSI Average of the T/C routes $10154 (DOWN 288)
BHSI Average of the T/C routes $7779 (DOWN 113)

13 January 2012

Baltic Dry Index (BDI) -52 1053

drastično smanjti doprinose na plaće i drastično smanjiti poreze. samo tako možemo dalje !

New Report

Close