ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 22.11.2024. u 06:55
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATPL
49,00
74.725
1,525
47,60
49,50
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Evo kako izgleda fixtures za zadnjih mjesec dana po tipu broda,pretprosli tjedan je bio rekordan po ugovorenim brodovima i zato su vozarine rasle,ali ovaj zadnji vikend je pao za 50%,a vozarine nisu pale?"We expected a worse week as the fixtures failed to gain triple digit volume."
The Baltic Exchange Week 42: BDI 2153 -0.92%, BCI 3566 -0.58%, BPI 2026 -2.78%, BSI 1607 +0.81%, BHSI 826 +0.48%.

Week 42
The Fixtures: Ore =8, Coal =3, T/C =67, Period =21, total =99
The Vessels:
VLOC =1,
Capes =23,
P/P =6,
Kmax =6,
Pmax =31,
Smax =25,
Hmax =3,
Hsize =2,
Bulkers =2,
total =99

Week 41
The Fixtures: Ore =25, Coal =14, T/C =89, Period =24, total =152
The Vessels:
VLOC =1,
Cape =35,
P/P =5,
Kmax =14,
Pmax =65,
Smax =19,
Hmax =3,
Hsize =4,
Bulkers +=6,
total =152

Week 40
The Fixtures: Ore =14, Coal =2, T/C =75, Period =15, total =106
The Vessels:
VLOC =1,
Capes=15,
P/P =4,
Kmax =12,
Pmax =44,
Smax =22,
Hmax =5,
Hsize =2,
Bulker =1,
total =106

Week 39
The Fixtures: Ore =28, Coal =7, T/C =78, Period =15, Alumina =1, Maize =1,HSS =1, total =131
The Vessels:
VLOC =2,
Capes =31,
Post P =6,
Kmax =16,
Pmax =43,
Smax =19,
Hmax =5,
Hsize =3,
Bulkers =6,
total =131.

When wealth is lost, nothing is lost; when health is lost, something is lost; when character is lost, all is lost. ~Billy Graham

Jezuš…čitam ovo sve (VLOC, Capes Posr p…) i križam se.
Ja sam novi na burzi, stavil nekaj love sa strane i kak je sve palo, rekoh si idem probat, a usput ću se educirati. Ideja je bila da ako si dovoljno strpljiv, i malo manje pohlepan nemreš zgubit (u ova vremena kajd je sve tolko down da teško more više).
Zgrabil prvo Ingru na 10.90 (kasnije pročital "ne lovi oštricu koja pada")…itd itd. Škola br 1.(bit će dobrih prilika ne žuri – i da – uvijek može još malo dolje haha)
Onda gledo ATPL i bi nebi bi nebi…odgađal na 405….i kad kupio ? Ko i svi početnici poslije onog članka na Indexu kad se popelo na 440. Škola br 2 – čitaj al ne slušaj novine. (kasnije ubo i na 393).
Uglavnom imam dojam da tu ima tolko varijabli koje utječu na cijenu da glava boli, naše pak tržište i nije u korelaciji s razumom i logikom istih ionak…pa možda i nije loše jednostavno kupiti i čekati bolja vremena i ne biti prelakom u čekanju (to je Škola br.3 na kojoj ću isto past vjerujem).

Uglavnom fora je ta burza skroz, čoek nauči svaki dan nekaj o sebi. Opće sam si smješan kad pomislim da sam predvidjel sve, a onda pročitam nekaj i skužim da mi je teorija djetinjasta, da mi je info nikakav, a da nemam ni osnove o industriji u koju ulažem.

Mislil sam se i ne javljat na forumu, jer kaj kog briga na kraju krajeva kaj ja kupujem, al eto i tu sam pao 🙂
Svi ste sve to prošli vjerujem, al eto..dok ima početnika kaj misle da su pametni tj. svježeg mesa, ima nade i za cijelu burzu kaj ne.

Pozdrav !

gardist,

na osnovu čega si odredio target na 1250 kn ?

Na osnovu fer vrijednosti, sve je manje više pošteno navedeno u konsolidiranom izvješću za prvo polugodište, pažljivo pročitajte i sve je jasno. Doduše neke su stavke prekonzervativno i skromno navedene, no ima tu vrijedne imovine.

e moj gardist,

ovakav odgovori bi mi mogla dati i moja mala od 7 godina …. sorry, ali znaš što sam te pitao, kad već navodiš neki target, onda objasni računicu. atpl bi morala porasti više od 200 % da dođe do tvojeg "targeta" što smatram ozbiljnom gluposti. još jednom, sorry, ne želim te vrijeđati, ali daj neke argumente. vidiš da ovdje ima početnika, ne možeš samo lupiti neku cifru, k tome i 200 % višu od trenutne, bez vremenskog perioda i sl.

tržište brodara je nepredvidljivo uz današnje globalno stanje. vozarine znamo gdje su, tako da je tvoj "target" jako ….. zanimljiv ….

gardist,

na osnovu čega si odredio target na 1250 kn ?

Na osnovu fer vrijednosti, sve je manje više pošteno navedeno u konsolidiranom izvješću za prvo polugodište, pažljivo pročitajte i sve je jasno. Doduše neke su stavke prekonzervativno i skromno navedene, no ima tu vrijedne imovine.
[/quote]

Iako po pitanju vrijednosti imovine tu ima nešto, ipak ne bih to tako olako uzimao. Njima imovina služi za obavljanje djelatnosti, a ne za prodaju na tržištu (iznimka stariji brodovi) tako da fer vrijednost imovine nije presudna. Uostalom, iz prakse znam da kod nas ta fer vrijednost je ugavnom precijenjena u trenutnim okolnostima. Opet, kod Atlantske je ipak malo drugačije jer se gleda globalno tržište pa vjerujem da su procjene brodova realnije.

Buy When There's Blood In The Streets

e moj gardist, kad već navodiš neki target, onda objasni računicu. atpl bi morala porasti više od 200 % da dođe do tvojeg targeta što smatram ozbiljnom gluposti. (…) ne možeš samo lupiti neku cifru, k tome i 200 % višu od trenutne, bez vremenskog perioda i sl.

tržište brodara je nepredvidljivo uz današnje globalno stanje. vozarine znamo gdje su, tako da je tvoj "target"; jako ….. zanimljiv ….

Sve se može pojasniti vjerojatnošću…
Vjerovatnost da će ovo na 500 kuna je 90%, a vjerovatnost da će na 300 je 10%. (…) Samo se Vi igrajte matematike, zdrav razum, rasuđivanje i logika govori da će svjetski indexi do kraja godine rasti, a i brodari će tu uzeti svoj dio kolača.

Iako po pitanju vrijednosti imovine tu ima nešto, ipak ne bih to tako olako uzimao. Njima imovina služi za obavljanje djelatnosti, a ne za prodaju na tržištu (iznimka stariji brodovi) tako da fer vrijednost imovine nije presudna.(…)

Slažem se. Na forumu se često puta navode hoteli i slične nekretnine kao argument vrijednosti kompanije što stoji i što je dobro u slučaju nekih velikih financijskih problema, kao osiguranje, ali mene osobno ipak više zanima koliko će oni naplaćivati i zarađivati ploveći po svijetu, a ne iznajmljujući u ljetnoj sezoni sobe i vezove u marini…

Zna li neko zašto su Japanci bili prošli tjedan na sastanku u upravi?

IMT?

BDI +/- 0 … unchanged

Zna li neko zašto su Japanci bili prošli tjedan na sastanku u upravi?

Zar nisu Arapi? 🙂 ..ili koga li je ono Kormilar najavljivao hehe

Baltic Exchange Dry Index TM 2153 (No change)
Baltic Exchange Capesize Index TM 3597 (UP 31)
Baltic Exchange Panamax Index TM 1999 (DOWN 27)
Baltic Exchange Supramax Index TM 1595 (DOWN 12)
Baltic Exchange Handysize Index TM 821 (DOWN 5)

Treći dan za redom da klizimo nizbrdo.

Oko targeta: jedan moj poznanik, koji inače nema neko ekonomsko obrazovanje (niti bog zna kakvo drugo), tvrdi da Atlantska vrijedi 1.700 kn. Zašto? Valjda zato što je on po toliko kupovao… Svakome je target drugačiji i svatko ima svoje razloge.

Što se tiče nekretnina: na to mi se posebno diže kosa na glavi. Svi tobože imaju nekretnine koje vrijede ne znam koliko, a kad treba nešto prodati, nitko ne želi kupiti ni po cijenama 30-40% nižim od procjenjenim. Ajmo uzeti za primjer hotel. Tko će kupiti hotel koji tobože vrijedi velike novce, a iz poslovanja ne zarađuje ništa. Što će nekome hotel nego da iz njega radi hotelski biznis? A ako biznis nema računicu, onda ni imovina ne vrijedi toliko.

Mala digresija: kod nas inače veliku ulogu u tome imaju banke i njihove procjene vrijednosti koje su prenapuhane da pokriju iznose kredita. Ako je netko nekad vidio te procjene, to je presmiješno. Tamo se nabrajaju vrijednosti priključaka, prozora, ovoga, onoga… A Banke tako mogu pravdati da su im loši krediti pokriveni nekretninama pa ne moraju knjižiti velike rezervacije. A da je to pošteno napraviti, aktiva banaka u Hrvatskoj bi se smanjila za, brat bratu 10-20%, odnosno barem jedno 30-40 milijardi kuna, u najboljem slučaju.

Buy When There's Blood In The Streets

New Report

Close