Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 47,31 | 4.590 | 97 | 47,10 | 48,20 | -0,42% |
Cit. iz današnjeg članka : …”Stoga Atlantska plovidba upravo radi na uspostavi kontakata i dogovaranju gradnje nove serije brodova u dalekoistočnim brodogradilištima do 2011. godine. U novoj seriji gradilo bi se do šest novih brodova za popunjavanje flote dubrovačkog brodara, koja popunjava 22 broda, a cijeli program investicijski bi težio oko 200 milijuna dolara.…”
6 brodova za 200 mil $.
Izgleda handysize-i.
Već handymax danas ne možeš dobiti ispod 45 mil.
Iako bi trebalo najprije pricekati i sluzbenu potvrdu da su novogradnje dogovorene, malo sam razmisljao o novom investicijskom ciklusu. Ako se to ostvari, ostaje pitanje kako ce Atlantska to financirati. Naime, velika ovogodisnja dobit (vjerojatno vise od 200 mil kn =50 mil us) te prodaja nekih brodova (Sv. Vlaho, Jadran? cca 50 mil US) pokrila bi 50 % troskova novogradnje. Vise nego dovoljno (zasad) s obzirom da je dosad bilo uobicajeno placanje u nekoliko (5-6?) rata do preuzimanja – dakle do 2011.
Pa ipak, nekako mi se cini da je njihova zaduzenost prevelik rizik za daljnje kredite (vidi prilog). Nisam racunovodja, pa bih molio nase perjanice da me demantiraju ili potvrde to.
Cista spekulacija i svakako nije poziv na kupnju. Uz najvecu mogucu ogradu postavljam pitanje (sam sebi). Da taj najavljeni program novogradnji (i nacin financiranja) nije jedan od razloga predstojece izvanredne skupstine? Da skupljanje punomoci nema mozda veze sa glasovanjem o nacinu financiranja buducih novogradnji?
Jos jednom napominjem, ovo su cisto moje spekulacije i lako je moguce da ce od njih ostati samo – spek
[rolleyes]…
Cit. iz današnjeg članka : …”Stoga Atlantska plovidba upravo radi na uspostavi kontakata i dogovaranju gradnje nove serije brodova u dalekoistočnim brodogradilištima do 2011. godine. U novoj seriji gradilo bi se do šest novih brodova za popunjavanje flote dubrovačkog brodara, koja popunjava 22 broda, a cijeli program investicijski bi težio oko 200 milijuna dolara.…” 6 brodova za 200 mil $. Izgleda handysize-i. Već handymax danas ne možeš dobiti ispod 45 mil.
dvije novogradnje u kini (zagreb i miho pracat) su panamax-i 80300dwt, a 3 vjetnamske su handymax-i od po 53000dwt. posto su ugovoreni dosta ranije cijena im je trenutno skoro duplo veca. uglavnom, izvrstan posao uprave i velika zarada za ATPL.
Greška – na ovo što si rekao se odnosi drugi dio članka koji glasi:
…Suradnja Atlantske plovidbe s dalekoistočnim brodogradilištima nije novost s obzirom na to da ovaj brodar već realizira program gradnje čak sedam novih brodova u tamošnjim škverovima, poglavito u brodogradilištima Južne Koreje, Kine i Vijetnama. Atlantska je u gradnju tih sedam novih brodova uložila ukupno 300 milijuna dolara; dva su broda “Libertas” i “Imperijal” već isporučena, i to ona koja su gradila južnokorejska brodogradilišta; u kineskim škverovima grade se još dva od kojih je jedan brod već porinut, dok se porinuće drugog broda očekuje u prosincu, a preostala tri broda grade se u vijetnamskim škverovima gdje je položena kobilica na jednom od ta tri planirana broda za gradnju….
A o “…izvrsnom poslu Uprave i velikoj zaradi…” smo unatrag zadnjih mjesec dana mislim dosta studiozno raspravljali na ovoj temi.Ne bi bilo loše to malo pogledati.
NHF
Causio, samo mala napomena. Jerkovic prica o sasvim novim novogradnjama. Ovih 7 brodova (Imperial, Libertas, “Kinezi” i “Vijetnamci” su “lanjski snijeg”. Dakle, radi se o posve novim ugovorima-brodovima (ako ih bude). Mozda smo se krivo razumjeli?
@Alien. Bas si vanzemaljac[proud]
” 6 brodova za 200 mil $. Izgleda handysize-i. Već handymax danas ne možeš dobiti ispod 45 mil.
MOguće da su handysize. Ali, isto tako moguće da je su i manji handymaxi. Ovisi gdje planiraju graditi, ako ciljaju na Vijetnam većinu brodova, tamo dobiješ handymax za puno manje novce. Koreja je najskuplja. Dobro je da se to izanalizira zbog projekcije budućeg poslovanja. Nadajmo se da će bulk market i dalje ostati ovakav u budućnosti….
Budem ja prvi napisao: Sve miriši na dokap u sljedečoj god.
Za financiranje novogradnji , marine i aviona , obzirom na zaduženost ?
polako Blade, takvi nam postovi ne trebaju (NHF). U svom sam postu pokusao obrazloziti razloge za i protiv ovoga cega se ne usudim spominjati.[wink]. Pri tome ne treba ignorirati cinjenicu da je uprava dosad bila vrlo skepticna glede dokapa, isto kao sto i dolazi nam nova uprava.
Zbog svega toga treba stati na loptu i pricekati Skupstinu. Ako se tamo uopce bude moglo ista doznati…
Vidis Blade sto si pokrenuo…[sad]
Ovo je samo nagađanje ili ima nešto konkretno?
Eh, a taman sam razmišljao dal da se itnem sa citiranom izjavom.. hehe. Ma nek mi budemo u pravu.. pa nek i nisam prvi napisa [thumbsup]