Čiča, nisi se ti ovdje pojavio slučajno, lova je zajeban medij. Nikome ne smeta dolar u ruci koji je prošao kroz najprljavija indijska smetlišta, dapače donosi ugodu i osmjeh na lice bez obzira na sve probleme koji muče sve klase podjednako. Tko kaže da ga lova ne interesira taj je sigurno nema i neće nikad doći do nje. Lovu imaju oni koji je beskrajno vole a ti si upravo taj. Ti si bio dobar glasnik za ovu dionicu prvi put a tako si i sada. [thumbsup]
Pa ne treba ti informacija da bi znao da se ovdje fondovi iskrcavaju već 6 mjeseci…
cijena se nije makla s mjesta a na svakih 5 kuna razlike ima 200 komada na prodaji…
fondovi se iskrcavaju po bidu a mali lupaju po asku….
tako je to bilo i zamišljeno od strane fondovske industrije…
Ne znam zašto se ljudi čude što se forndovi ovdje iskrcaju. Ova dionica je od 2004-2007g rasla s 60 kn na 3600 kn. Taj rast se temeljio na nerealnim očekivanjim od brodskog sektora, nesklada ponude prijevoza u odnosu na potražnju iniciranu od Kine. Logički se da zaključiti da će u budućnosti rast ponude prijevoza biti veći od rasta potražnje i samim tim je lako moguće da BDI nikad više ne prijeđe 6000 bodova.
U 2009g ATPL je imala poslovanje na razini 2004g.
Ako pogledate višegodišnji graf ATPL sam po sebi se nameće zaključak da su ovo realne i poštene cijene ATPL. Ne kažem da neće biti rasta do 2000 kn ali ovo su fer cijene (+/-10%) sve ostalo je pretjerivanje.
Ne znam otkuda ti takva informacija.
A ima li možda fondova koji žele ući? [proud]
[/quote]
Pa ne treba ti informacija da bi znao da se ovdje fondovi iskrcavaju već 6 mjeseci…
cijena se nije makla s mjesta a na svakih 5 kuna razlike ima 200 komada na prodaji…
[/quote]
[smiley] [cool]
Stvarno što sam naučio da ne valja niti čitati previše na svakom mjestu, jer što više saznajem to vidim više kako je i koliko je svijet u ljudima trul………
danas su fondovi prodavali. Bit ce tu josh muke. u tri dana 8 milijuna prometa a cijena skocila 30 kn. ako nas ne pogura BDI ostajemo tu gdje jesmo. Pozitivno je to sto je promet povecan i ocito je da se nesto desava. No zar vi stvarno mislite da ce dionica sada ici dole??? Sve sto je moguce je da stagnira i svi smo na nuli ili da raste. To su cinjenice. Ali nesto se desava ;D
Ne znam zašto se ljudi čude što se forndovi ovdje iskrcaju. Ova dionica je od 2004-2007g rasla s 60 kn na 3600 kn. Taj rast se temeljio na nerealnim očekivanjim od brodskog sektora, nesklada ponude prijevoza u odnosu na potražnju iniciranu od Kine. Logički se da zaključiti da će u budućnosti rast ponude prijevoza biti veći od rasta potražnje i samim tim je lako moguće da BDI nikad više ne prijeđe 6000 bodova.
U 2009g ATPL je imala poslovanje na razini 2004g.
Ako pogledate višegodišnji graf ATPL sam po sebi se nameće zaključak da su ovo realne i poštene cijene ATPL. Ne kažem da neće biti rasta do 2000 kn ali ovo su fer cijene (+/-10%) sve ostalo je pretjerivanje.
[/quote]
Pa cijena od 1.000-2000 Nije baš mali raspon.Ali na BV od 970 kn,a NAV i manji od 900 kn nije li
ta gornja granica 1.000 za pametnog investitora.Za špekulanta ulaz i na 1.500 i više može biti
dobar .Jer kolika može biti ljudska pohlepa,toliki može biti i rast.A pohlepi kraja nema.Ali i gubicima kao posljedici pohlepe.
ATPL je na 1000kn vec 3 mjeseca, mozda i vise, ne znam. Jer je i bdi isao dole. Ispod 1000 je bila max 20-30kn na negdje 970. Nije moglo ici nize jer nije bilo prodaje ili je kupaca ispod 1000 uvijek bilo, ovisi kako tko gleda. I sad kad bdi raste odjednom je 1000 kn gornja granica? Lopina molim te. Prije bih rekao da je 1000 kn donja granica.
Ima li netko podatke o promjenama u top ten u zadnjih mjesec dana. Kladim se da je netko podebljao portfelj, mislim na onaj egzotični PBZ fond.
I sad kad BDI raste odjednom je 1000 kn gornja granica? Lopina molim te. Prije bih rekao da je 1000 kn donja granica.
Nije točno. Samo nebo je granica… [proud]
ATPL je na 1000kn vec 3 mjeseca, mozda i vise, ne znam. Jer je i bdi isao dole. Ispod 1000 je bila max 20-30kn na negdje 970. Nije moglo ici nize jer nije bilo prodaje ili je kupaca ispod 1000 uvijek bilo, ovisi kako tko gleda. I sad kad bdi raste odjednom je 1000 kn gornja granica? Lopina molim te. Prije bih rekao da je 1000 kn donja granica.
Ma najčešče su ti okrugli brojevi neke misaone tvorevine koje nemaju veze sa realnim vrijednostima.
Slučajno se ova 1.000 poklapa sa BV od 970 kn,ali je NAV nešto manji.Mišljnja sam da sve što se trži
preko BV ili NAVa da bi barem u slijedečem razdoblju dobit trebala biti barem tolika da p/E bude
manje od 10.Za sada je taj koeficijent negativan iza nas,a i u slijedeću godinu dvije se ne
može očekivati ništa bolje.I zato je 1.000 gornja granica.Naravno da cijena može biti i viša.Burza
nije matematika,kratkoročno.Dugoročno sve dođe na svoje.
Inače mi odgovara rast ATPL jer sam u ostalim više podcijenjenim brodarima,a dok ne krene ATPL ne rastu ni oni.ATPL sa ovim multiplima je olovni uteg za sve ostale brodare.A veliki to znaju i nemilo se iskrcavaju.
Kolega lopina,
ne znam zašto bi te itko proglasio drukerom, možda zato što si non-stop na temi atpl i objašnjavaš kako je to debelo precijenjeno, loše, nikad ja to ne bi kupio i sl.
Tamo si na best buyu izračunao BPS za sve brodare i opet ATPL najgora dionica, precijenjen, preko booka..
Htio sam ti odgovorit tamo jer spominješ sve brodare, ali obzirom da si u zadnje vrijeme stalno ovdje, evo ovdje..
ATPL – u jednom momentu prošle godine, znači nije to bilo prije sto godina, dobit nakon oporezivanja (iz 2008) je bila veća od cijelog mcapa Atlantske. Je li to precijenjena firma?
ULPL – objavi najbolje FI za 2009 koja je crna godina za sve brodare, ti napišeš da je katastrofa – ne da mi se tražit link..
JDPL – koji toliko hvališ. Jesi li se zapitao možda zašto je baš kod Jadroplova cijena na trećini booka, a kod drugih 2/3 booka i više. Znamo da ovo tržište nije efikasno, ali isto uračunava ako ne sve a ono bar neke poznate informacije. Jadroplov ima državu kao većinskog vlasnika i najveći uteg. Poslovanje na granici legalnog, u tijeku je veći broj sudskih procesa pokrenutih protiv članova uprave i nadzora radi pronevjera od parsto mil USD, štetnih ugovora itd..
Cijenim ja tvoje pisanje, dobro te je imat u istom dresu, ali poznato je da preferiraš ulagati u dionice nelikvidnih firmi ili onih koje su u stečaju. Možda ti zato ATPL ne leži jer je ona sve suprotno od toga.
Dobra je TNPL, dobra je ULPL, pa ako hoćeš i LPLH i JDPL, ali dobro ti znaš da je ATPL najbolja dionica u sektoru, perjanica zse i crobexa. Ništa se ne može dogodit s brodarima, ako se ne dogodi s ATPL. Tu sve počinje i završava.
Ali znaš ti to dobro..
NHF..