ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 06.11.2024. u 05:54
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATPL
47,31
4.590
97
47,10
48,20
-0,42%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Mislim da sam naveo u postu da prethodnom valu nisu korelirali ni s rastom indexa kako burzovnog tako i transportnog.

Budi pošten pa nam otkri pod kojim si imenom pisao do 17.01.2010. god., da znamo s kim u stvari imamo posla.
Stil pisanja mi je poznat, ali ne mogu sa sigurnošću tvrditi da si ti do jučer bio “XY”.

halfte trinken, halfte Šarcu geben

Otiđi na bloomberg imaš grafički BDI s vremenskom skalom(ja neznam kako se kopira slika), zadnje tri godine je tako i ovisi o kineskim ciklusima nabave robe. Možda čak i nakon kineske nove godine mogao bi biti značajniji rast BDI-a, bumo videli.
Ti neznaš da da je meni ATPL najdraža dionica na a ipak dovoljno sam pametan da znam da moje brljanje po forumu ne može utjecati niti malo na cijenu ATPL.
S druge strane dosta se love zaradilo na građevinarima u zadnjih par mjeseci pa mi je žao vas što čamite u ATPL, pokušavao sam vam pomoći.
Evo sada vam preporučam HOLD nemože ići znatno niže, trend na burzi se okrenuo, budite strpljivi vidjet ćemo kad će se mašinerija pokrenuti.

[thumbsup]

Otiđi na bloomberg imaš grafički BDI s vremenskom skalom(ja neznam kako se kopira slika), zadnje tri godine je tako i ovisi o kineskim ciklusima nabave robe. Možda čak i nakon kineske nove godine mogao bi biti značajniji rast BDI-a, bumo videli.
Ti neznaš da da je meni ATPL najdraža dionica na a ipak dovoljno sam pametan da znam da moje brljanje po forumu ne može utjecati niti malo na cijenu ATPL.
S druge strane dosta se love zaradilo na građevinarima u zadnjih par mjeseci pa mi je žao vas što čamite u ATPL, pokušavao sam vam pomoći.
Evo sada vam preporučam HOLD nemože ići znatno niže, trend na burzi se okrenuo, budite strpljivi vidjet ćemo kad će se mašinerija pokrenuti.

BDI je bio na dnu 24.12.2009, korekcija u UP trebdu, RSI je bio 25, stoh na 0, sada svi oscilatori pokazuju buy, imaš support line koja dopušta još eventualno vrlo mali pad, po grafikonu vidim samo UP
koliko znam ATPL baš ne korelira tako blisko sa BDI da bi trebao gledati 1-2 tjedne promjene na BDI i preslikavati ih na ATPL [smiley]

Napokon mi se čini da raste pritisak sa strane kupnje, a na prodaji je nešo tanje.
danas ameri imaju neki blagdan, oće bit BDI-ja?

sutra je novi dan.

Baltic Exchange Dry Index TM 3295 (DOWN 4)
Baltic Exchange Capesize Index TM 4411 (UP 36)
Baltic Exchange Panamax Index TM 3678 (DOWN 67)
Baltic Exchange Supramax Index TM 2527 (DOWN 8)
Baltic Exchange Handysize Index TM 1205 (UP 5)

Napokon mi se čini da raste pritisak sa strane kupnje, a na prodaji je nešo tanje.
danas ameri imaju neki blagdan, oće bit BDI-ja?

Na 1050 ima kupaca.

Najbolje ponude ATPL-R-A
Kupnja Cijena

69 1.050,00
4 1.049,80
50 1.045,00
27 1.041,05
50 1.041,02
50 1.041,01
14 1.041,00
10 1.040,01
11 1.040,00
12 1.039,00
Cijena Prodaja

1.052,50 30
1.053,00 64
1.053,97 34
1.053,98 8
1.054,00 47
1.055,00 8
1.056,00 44
1.056,99 13
1.057,00 23
1.057,40 53

Bez straha, pohlepe i sentimenta.

BDI je bio na dnu 24.12.2009, korekcija u UP trebdu, RSI je bio 25, stoh na 0, sada svi oscilatori pokazuju buy, imaš support line koja dopušta još eventualno vrlo mali pad, po grafikonu vidim samo UP
koliko znam ATPL baš ne korelira tako blisko sa BDI da bi trebao gledati 1-2 tjedne promjene na BDI i preslikavati ih na ATPL [smiley]

Pusti tehničku BDI-a, to je glupost, imaš potražnju za prijevozom i ponudu prijevoza to određuje BDI.
U zadnje tri godine se BDI ponaša uvijek isto s iznimkom zanjih 6 mjeseci 2008g.
Dobar ti je indikator i to što nema na forumu drukera koji pišu o preokretu trenda, i daju raznorazne targete.
Uvjeren sam da će BDI padati do sredine veljače, ali kako će se ATPL tu ponašati neznam, američki brodari su u UP trendu, mi smo također u up trendu koji bi trebao biti brutalan , ako se ostvare moja predviđanja Crobex-a u sljedećih par mjeseci ni ATPL ne može ostati na ovim cijenama.

Skrbnički račun se polako topi, ali zato ima jedna novost na rednom broju 10:

Važeći podaci za uredovni dan 18.01.2010. god.

1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 151.179 10,83 Osnovni račun
2. CROATIA OSIGURANJE D.D. 74.175 5,32 Osnovni račun
3. CROATIA OSIGURANJE D.D. (1/1) 74.174; 5,32 Osnovni račun
4. USKOKOVIĆ ŽELIMIR 67.410; 4,83 Osnovni račun
5. JERKOVIĆ ANTE 52.470; 3,76 Osnovni račun
6. VLADOVIĆ-RELJA DUŠKO; 51.013 3,66 Osnovni račun
7. LONZA VLAHO 48.362; 3,47 Osnovni račun
8. ŠMOK DAMIR 32.362; 2,32 Osnovni račun
9. PBZ D.D. 26.236; 1,88 Skrb. račun
10. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE OBVEZNI MIROVINSKI FOND 24.698; 1,77 Skrb. račun

Ukupno: 43,14

halfte trinken, halfte Šarcu geben

Kolega Antiša, mada sam donekle sklon vašoj tvrdnji (očekujem da će proljeće biti živo), ipak bi rekao da ste izveli malo prejednostavne zaključke, a ne slažem se ni sa otpisivanjem tehničke analize na BDI-ju, pogotovo s riječima "to je glupost", kao i pozivanje na samo "zadnje tri godine". Tu su na snazi raznorazne sile. Naravno da postoje širi sezonski utjecaji koji neka razdoblja godine čine intezivnijim, a druga pasivnijim, pa se u širem smislu može reći da se ti ciklusi ponavljaju, ali tvrdit da se to odvija u predvidljivom ritmu je prepojednostavljivanje. Utjecaj zime, termin kineske Nove godine (lani 26.01., o.g. 14.02.), građevinska sezona, sezona žitarica.. sve to se ponavlja svake godine, ali ne u istim intervalima ni po istom intezitetu. Da nije tako i da je ritam BDI-a tako predvidljiv onda ne bi ni bilo velikih oscilacija u BDI-u jer bi svi brodari svoje flote prilagodili tom ritmu.

E, sad.. naravno da je moguće da do sredine veljače BDI pada, pa tamo negdje počne rasti, ali to nikako nije gotova stvar, a ja se evo prisjećam da je 2008-e u siječnju bilo problema sa raspoloživosti tereta (frka s rudnicima ugljena u Australiji, te lukom ili nešto slično u Brazilu i brodovi nisu imali dovoljno tereta, mada su kupci čekali u redu), te je to bio glavni razlog onolikom posrnuću BDI-a početkom 2008-e, koliko mi je poznato. Time teorija ponavljanja u zadnje 3 godine pada u vodu.. a ako i pogledamo datume u zadnje 3 godine eno 2008-e je padao do 29.01., a i u 2009-oj je strmiji rast počeo s prvim danima veljače.

Da ne umaram više prste evo malo studentske copy/paste tehnike, a postano je i par stranica ranije:

smootko, 18.01.2010. u 20:26
George Pickral: Market rates declined throughout December despite relatively strong global demand for coal and iron ore. Looking ahead, we think the Q1 rate environment for the drybulk shippers could improve from current levels because of an increase in activity before the Chinese New Year and an increase in demand ahead of the traditional April/May iron ore contract renegotiations.

historically, there has not been a consistent trend with chinese import demand ahead of the lunar new year (feb. 14, 2010), but we think there could be a spike this year due to the depressed coal stockpiles and the fact that spot rates for capesize vessels have essentially been cut in half over the past month.

Eto, u citiranom imate i pozivanje na kinesku novu godinu, ali i disclaimer kako nema povijesne dosljednosti sa kineskom potražnjom.. dakle i tu je vidljivo da stvari nisu tako jednostavne. Da nije zima stisla u Kini, ne bi bili nisko sa zalihama ugljena i njihova Nova godina bi imala manji utjecaj. Sve je to u kompleksnom uzročno-posljedičnom lancu.

Osobno, naravno da imam neka svoja očekivanja, ali nastojim NE imati čvrsto mišljenje kud će i kad će.. Većinom kad imam na burzi čvrsto mišljenje na kraju to završi sa "Ali kako?!"

Nisam stručnjak i moguće da sam potpuno u krivu, kao i da sam u pravu ali se desi po Antišinom scenariju.

Pusti tehničku BDI-a, to je glupost, imaš potražnju za prijevozom i ponudu prijevoza to određuje BDI.
U zadnje tri godine se BDI ponaša uvijek isto s iznimkom zanjih 6 mjeseci 2008g.
Dobar ti je indikator i to što nema na forumu drukera koji pišu o preokretu trenda, i daju raznorazne targete.
Uvjeren sam da će BDI padati do sredine veljače, ali kako će se ATPL tu ponašati neznam, američki brodari su u UP trendu, mi smo također u up trendu koji bi trebao biti brutalan , ako se ostvare moja predviđanja Crobex-a u sljedećih par mjeseci ni ATPL ne može ostati na ovim cijenama.

[/quote]

Nisam pobornik tehničke analize, niti ju koristim ali ponekad volim čuti što kažu kolege sa tog područja. A to da je targetirat BDI na tehničku glupost… hm.. ne znam. Znam samo da najveći od najvećih, VELIKI POGLAVIVA GERONIMO skida BDI već 2 godine na tehničku i niti jednom nije fulo.

10. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE OBVEZNI MIROVINSKI FOND 24.698; 1,77 Skrb. račun

Mislim da je ovo krunski dokaz da ljudi na čelu PBZ mirovinskog fonda nisu normalni.
Pa zamislite vi mirovinca koji ulaže novce u brodare i ulazi u područje ulaganja sa visokim rizikom.
NE postoji riskantnije ulaganje od ovog.
Izgleda da je PBZ mirovinac u takvoj banani da se ponaša kao kockar koji ide probati još jednom all-in da vrati gubitke.
Ovo je prestrašno.
Moje iskreno saučešće svim udjelničarima PBZ mirovinskog fonda.

AZ FONDOM DO BLAGOSTANJA

Mislim da je ovo krunski dokaz da ljudi na čelu PBZ mirovinskog fonda nisu normalni.
Pa zamislite vi mirovinca koji ulaže novce u brodare i ulazi u područje ulaganja sa visokim rizikom.
NE postoji riskantnije ulaganje od ovog.
Izgleda da je PBZ mirovinac u takvoj banani da se ponaša kao kockar koji ide probati još jednom all-in da vrati gubitke.
Ovo je prestrašno.
Moje iskreno saučešće svim udjelničarima PBZ mirovinskog fonda.
[/quote]
da li moze netko reci ili naci koliko su imali prije nego sto su usli u top 10?
to bi bio interesantan podatak
pofuk

New Report

Close