ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 15.11.2024. u 15:23
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATPL
49,00
41.993
857
47,80
49,50
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

željezna rudača = oko 30% svih brodskih tereta

Glavni argument rasta BDI Indexa je rast potražnje za željeznom rudačom, najvažnijim brodskim teretom. Ta vrsta tereta uzima 31 posto svih brodskih tereta koji su se prevezli u četvrtom kvartalu, prema podacima Drewry Shipping consultantsa.

Da li su poštovane kolege primjetile da je BPI prešao 4000 bodova (početkom 2009 BPI je bio oko 500 bodova), panamaxi se ugovaraju između 30.000-40.000 USD.
Kritizirali smo upravu u lipnju i srpnju zbog revidiranja ugovora o gradnji capesize broda i naruđbe dva tankera, no kako sada stvari stoje uprava je mudro postupila. Panamaxi i supre trenutno imaju bolje vozarine od capeova, a i tankerski indexi su u zadnje vrijeme snažno rasli. Diverzifikacija flote na bulkere i tankere je sigurno dugoročno dobar potez i doprinjet će još većoj stabilnosti poslovanja. Zato trebamo pohvaliti upravu za njene odlične poteze koje vuče a koji nama ponekad i nisu jasni na prvi pogled, ljudi zaista imaju mdrosti, hrabrosti i viziju.

U zadnjih par godina nije prvi a vjerujem ni zadnji puta da se loše piše o politici ulaganja da bi se poslije kojeg mjeseca vidjelo da je uprava bila dalekovidna…
[/quote]

Ugovoranje onog cape size broda za app. 110-115 miljuna dolara definitivno je najlošiji potez ove Uprave u zadnjih 10 godina, gotovo jednako stupidan kao propuštanje prodaje Zagreba na navozu za cca. 100 milja dolara. To su dva najjača bisera ove Uprave, ali imali su niz dobrih odluka, kao prodaja starih krntija za veliku lovu, naruđbe brodova početkom 2004, pa sve to gledam kao dio posla, i moram priznati da mi je ATPL na BPI od over 4000 jako, jako podcijenjena dionica.
Nije tako davno bilo kad je omjer vozarina cape : panamax bio 3:1, i tad sam znao da to nije normalno baš kao ni ova trenutna situacija, brzo će naručitelji shvatiti da im je bolje uzeti jedan cape nego plaćati dva panamaxa, tako da ovo neće dugo trajati, vratiti će se u normalne okvire. Da li je Uprava "dalekovidna" vidjeti će se tijekom godine ili u 2012/2013, jer kao što je poznato oni su odustali od trećeg vjetnamca i dva kineza, znači da su u tom trenutku (2009) očekivali dugoročno loš market i opredjelili su se držati keš, a po svemu sudeći tržište se na krilima Brazila, Indije i Kine oporavlja brže nego smo sanjali, pa je sve jasnije da je to još jedan loš potez za firmu i nas male dioničare. Uostalom, sami su izašli sa projekcijama o planiranoj neto dobiti za 2010 od 12 miljuna dolara, a ne zaboravite da su već platitli nekih 90-ak miljuna dolara za naručene brodove. Zato je meni trenutačni target 1350. Btw, obratite pažnju na JDPL, interesantna je to flotica, a tek čekaju privatizaciju, pa tu valja biti prisutan definitivno.
Što se tiče ZSE na tržištu su nužni novi igrači, mali što su nagrabusili u potopu 2008 nikad se neće vratiti na burzu, mi što smo preživili nismo dostatni za podizanje Crobija, pa se ne bi začudio da fondovska mašinerija podigne Crobi brzo na 2200 ili 2300 i onda počne agresivno reklamirati te prinose sa početka godine u novinama i na televiziji, možda i uhvate nešto novih nadobudnih igrača, jer će likvidnost biti najveći problem i u 2010.
Svim forumašima u 2010.g. želim zdravlje duha, srca i tijela, te naravno što više dobrog sexa. Priznali mi to ili ne sve se vrti oko love i žena.

Da li su poštovane kolege primjetile da je BPI prešao 4000 bodova (početkom 2009 BPI je bio oko 500 bodova), panamaxi se ugovaraju između 30.000-40.000 USD.
Kritizirali smo upravu u lipnju i srpnju zbog revidiranja ugovora o gradnji capesize broda i naruđbe dva tankera, no kako sada stvari stoje uprava je mudro postupila. Panamaxi i supre trenutno imaju bolje vozarine od capeova, a i tankerski indexi su u zadnje vrijeme snažno rasli. Diverzifikacija flote na bulkere i tankere je sigurno dugoročno dobar potez i doprinjet će još većoj stabilnosti poslovanja. Zato trebamo pohvaliti upravu za njene odlične poteze koje vuče a koji nama ponekad i nisu jasni na prvi pogled, ljudi zaista imaju mdrosti, hrabrosti i viziju.

U zadnjih par godina nije prvi a vjerujem ni zadnji puta da se loše piše o politici ulaganja da bi se poslije kojeg mjeseca vidjelo da je uprava bila dalekovidna…
[/quote]

Ugovoranje onog cape size broda za app. 110-115 miljuna dolara definitivno je najlošiji potez ove Uprave u zadnjih 10 godina, gotovo jednako stupidan kao propuštanje prodaje Zagreba na navozu za cca. 100 milja dolara. To su dva najjača bisera ove Uprave, ali imali su niz dobrih odluka, kao prodaja starih krntija za veliku lovu, naruđbe brodova početkom 2004, pa sve to gledam kao dio posla, i moram priznati da mi je ATPL na BPI od over 4000 jako, jako podcijenjena dionica.
Nije tako davno bilo kad je omjer vozarina cape : panamax bio 3:1, i tad sam znao da to nije normalno baš kao ni ova trenutna situacija, brzo će naručitelji shvatiti da im je bolje uzeti jedan cape nego plaćati dva panamaxa, tako da ovo neće dugo trajati, vratiti će se u normalne okvire. Da li je Uprava "dalekovidna" vidjeti će se tijekom godine ili u 2012/2013, jer kao što je poznato oni su odustali od trećeg vjetnamca i dva kineza, znači da su u tom trenutku (2009) očekivali dugoročno loš market i opredjelili su se držati keš, a po svemu sudeći tržište se na krilima Brazila, Indije i Kine oporavlja brže nego smo sanjali, pa je sve jasnije da je to još jedan loš potez za firmu i nas male dioničare. Uostalom, sami su izašli sa projekcijama o planiranoj neto dobiti za 2010 od 12 miljuna dolara, a ne zaboravite da su već platitli nekih 90-ak miljuna dolara za naručene brodove. Zato je meni trenutačni target 1350. Btw, obratite pažnju na JDPL, interesantna je to flotica, a tek čekaju privatizaciju, pa tu valja biti prisutan definitivno.
Što se tiče ZSE na tržištu su nužni novi igrači, mali što su nagrabusili u potopu 2008 nikad se neće vratiti na burzu, mi što smo preživili nismo dostatni za podizanje Crobija, pa se ne bi začudio da fondovska mašinerija podigne Crobi brzo na 2200 ili 2300 i onda počne agresivno reklamirati te prinose sa početka godine u novinama i na televiziji, možda i uhvate nešto novih nadobudnih igrača, jer će likvidnost biti najveći problem i u 2010.
Svim forumašima u 2010.g. želim zdravlje duha, srca i tijela, te naravno što više dobrog sexa. Priznali mi to ili ne sve se vrti oko love i žena.
[/quote]
Odličan post kolega gardist!!! [thumbsup]Drago mi je da ponovo pišemo o vozarinama, novogradnjama, potezima uprave, dosadili su mi tehničari (TA) kojim se sva mudrost svela na dnevno kalkuliranje cijene dionice, a tako je to i na burzi i u sexu oni koji nemaju fundamente hvale se da su dobri tehničari.

.
[/quote]

Evo jednog psihološkog elementa koji se meni mota po glavi nekih dva mjeseca. Sjećam se tako jedne situacije s zadnje polovice 2007 godine u jednoj banci. Sjedim za stolom kod moje osobne bankarice, ona otišla kod voditeljice da ova potpiše neke papire i čekam da se vrati. Zverjam uokolo jer mi dosadno i načulim uši jer me zainteresirala situacija za susjednim stolom. Uglavnom tamo nekakva starija gospođa cjenim neki dobrodržećih 70-tak godina, s pretpostavljam lijepom svoticom na deviznoj štednoj knjižici, a referent banke joj govori otprilike ovako. Pa vidite gospođo, vaši novci na vezanoj štednji Vam nose kta od 5 % godišnje. Savjetujem vam da 30 – 50 % vaše štednje raspodjelimo po našim otvorenim fondovima, vidite ovaj naš uravnoteženi fond je samo ove godine već ostvario 19% prinosa, a dionički malo više nekih 23-25%. I tako on razvezao hvaliti fondove svoje banke i uspio nagovoriti gospođu da prebaci nešto svoje ušteđevine tamo. Ova nije baš imala pojma što joj ovaj priča ali 20-30% godišnje nije za baciti, a ne bi joj valjda ovaj u banci prodavao maglu kao razni vanjski financijski savjetnici. Uglavnom ukoliko dotična gospođa nije na vrijeme pobjegla van iz toga na što ju je ovaj nagovorio znate i sami kako je prošla, a sami izračunajte kad će se vratiti na početnu točku uopće. A ako nije pobjegla na vrijeme van probajte joj danas ponuditi nešto slično ako imate hrabrosti. Uglavnom poanta je da su ovi iz oif-ova na krilima marketinga prikupljali ogromne količine novaca od "ulagača" koji baš i nemaju prevelikih dodirnih točaka s materijom, a s ovim padom su takve "ulagače" nepovratno izgubili. I što sad poduzeti da barem dio njih uvjere da je onakav pad i gubitak koji su priuštili ljudima bio samo rijetka anomalija nego opet naglim i agresivnim podizanjem prinosa to pokušati dokazati. A ako je tome tako onda samo naprijed, uhvatio sam ih iz busije jednom, a bogame ću i opet. Tako da se potpuno možemo složiti da na zse treba novih igrača, čitaj novih keka (goriva). Sad vidim da post nema blage veze s temom pa molim modove da ga ne brišu nego u bez cenzure.

"Kupujte zemlju, ona se više ne proizvodi"

Today 07.01.2010.:

BDI 3259 (-11)

Time Charter Average (USD)
CAPESIZE 40606 (-2116)
PANAMAX 33103 (+962)
SUPRAMAX 24243 (+649)
HANDYSIZE 16920 (+95

Tolerancija, znanje i dobra informiranost su preduvjeti za rast i kreativnost svakog društva

http://seebiz.eu/hr/burze/zagrebacka-burza-morgan-stanley-i-goldman-sachs-preporucuju-brodare,65240.html

Glavna australska eksportna luka će udvostručiti izvoz rudača…

Baltic Exchange Dry Index 3149 DOWN 110
BCI Baltic Exchange Capesize Index 3824 DOWN 429
BPI Baltic Exchange Panamax Index 4188 UP 66
BSI Baltic Exchange Supramax Index 2375 UP 56
BHSI Baltic Exchange Handysize Index 1169 UP 8

loše vijesti

Moji postovi ne predstavljaju nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

ode ovo opet na 920 kn slijedeci tjedan,pa cak ispod 900 kn [angry]

[i]Sve što pišem to je samo moje osobno mišljenje i nije nagovor na k/p.[/i]

ode ovo opet na 920 kn slijedeci tjedan,pa cak ispod 900 kn [angry]
ide novi krug [yawn]

SVI SU SPAMERI IGNORE !!! D,D(dugoročni dokupljivači)bloger predvodnik :-)strucnjak

Kako padaju capeovi… [shocked]

počelo iskrcavanje. Ovaj BDI nikako da se održi. malo gore, malo doli….

New Report

Close