Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 47,37 | 900 | 19 | 47,30 | 48,20 | -0,42% |
2900 zadnja cijena, bas me zanima hoce li ovim tempom do kraja tjedna pasti na 500kn 🙂 Ovo postaje tragikomicno.
vorda: ” Ulaganje u osnovno sredstvo nije trošak niti za vrijeme izgradnje niti u trenutku aktiviranja. OS se postupno otpisuje (amortizira) i taj otpisani dio ide u troškove. Pozdrav ” Tako sam i mislio , ali već sam blesav od viška svakakvih informacija. Znači , tranše su samo cash-out , a kamate na kredite za izgradnju i amortizacija nakon aktiviranja su troškovi. U tom slučaju otplata takvih kredita u bilanci smanjuje zaduženost ? I zato mi se sviđa određivanje FV preko NAV-a.
izračunavanje FV preko NAV-a ili book-a kod brodara nije uputno. obzirom da i NAV i book značajno osciliraju prilikom promjena cijena brodova i vozarina (ciklusi traju 3-4 godine), ovi pokazatelji nisu pouzdani.
tako npr.sadašnji NAV od cca 2700 kn nije relevantan temelj za dugoročnu procjenu mogućeg rasta ove dionice, jer će u slučaju značajnog pada cijena bulkera za dvije godine (što je realno za očekivati) i NAV biti ispod 2000 kn.
stoga su značajniji pokazatelji P/E i P/S. a oni su u slučaju ATPL pri cijeni dionice od 3000 kn te god. dobiti od cca 250 mkn i prodaji od cca 1.300 mkn oko 17 odnosno 3,2.
i ove multiple nisu male, uistinu se ne bih začudio daljnoj korekciji cijene, ukoliko cijelo tržište nastavi tonuti…
dok mali prodaju fondovi se smiju kako jeftino kupuju! [smiley2]
btw od 2700 nadalje ima na kupnji jedno 4000 komada…
[smiley1]
Mislim da ni fondovima nije svejedno jer ulagači i iz fondova izvlače novac tako da i oni sami moraju prodat, teško je predvidjet kraj korekcije i to ne samo na ATPL nego na cijeloj burzi. Moje želje i predviđanje je da če kraj korekcije biti kraj ovog tjedna. Dolaskom nove ili nove stare vlasti mislim i nadam se da če se korekcija smiriti.
Usudio bi se reči da ova dionica neće pasti ispod 2900 kuna.
U ovom najtežem trenutku (crni ponedjeljak nakon crnog petka) potpora na kupnji je ipak jača od paničara na prodaji.
Kolege Wunderkind i mreich , drago mi je da sam vas upoznao i na mene ste izvršili vrlo pozitivan utjecaj glede brodara , pa sad nemogu odoliti na ovoj rasprodaji .
Odoh u šoping na ovim cijenama.
pozdrav
ljudi prodajte sve, sutra je smak svijeta.
da smak, što ako tek sdp pobijedi, ide crobex ispod 3000 [smiley2][smiley2][smiley2]
[smiley1]
Kolege Wunderkind i mreich , drago mi je da sam vas upoznao i na mene ste izvršili vrlo pozitivan utjecaj glede brodara , pa sad nemogu odoliti na ovoj rasprodaji . Odoh u šoping na ovim cijenama. pozdrav
još je rano za šoping.