ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 14.11.2024. u 03:21
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATPL
49,02
12.205
249
49,00
49,10
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Činjenica je da je ATPL padala proteklih dana zajedno s ostalim brodarima u svijetu.
Ali je isto tako i činjenica da su jučer brodari vani otišli u plus od 5 do 12%

Jedna ili dvije laste ne čine proljeće.

Pitanja za one koji razmišljaju da li su bolje ulaganje brodari ili građevinari:
Znate li nekog građevinara koji ima depozite u cashu s kojima može preživjeti i sljedeću godinu u minusu?
Znate li nekog brodara koji čeka naplatu svojih potraživanja ko sušna godina da bi uopće mogao isplatiti plaće?
Na koga najviše utječe smanjenje infrastrukturnih ulaganja države?
Pada li BDI ili prodaja stanova?
Grade li se nove autoceste ?

Eto , pa malo razmislite

Od ta dva zla ja bih radije građevinare…………….brodarske dionice bi mogle uskoro imati NAV 0
Ovi drugi mi baš asfaltiraju kolni ulaz…………i nisu jeftini [lol]

Ploviti se mora.

livin' from hand to poor mouth you an' me an' my secret south

Ponavljam gdje se ljudi puno trude da obezvrijede nešto, vrijedi puno….. Zašto jer ljudi rade iz interesa, i kada nemaju dionicu pišu priče kako bi ju spustili, onda promijene nick onda pišu samo pozitivne vijesti. Ali ima malo nickova koji pišu konstruktivno ali ne negativno, već negativnost im služi za bolju konstruktivnost. Takvih rasprava je malo, i svakom pravom dioničaru je u interesu da potiče razvoj, a ne da uništava razvoj i potencijal, a to mnogi nickovi rade jer nemaju dionice i žele srušiti dosadašnje vrijednosti kako bi oni zaradili….
Ponavljam gdje ima dima ima i vatre…… i sada se treba vratiti na početak teksta…..

bigbos
Neki ljudi nauče na teži a neki na lakši način. Ti si očito odabrao onaj teži.

Ajmo opet ispočetka: Jesam ja ili perjesus srušio možda ovu dionicu? Ili možda cijeli crobex? Jel moguće da dva lika koja govore na jednom forumu ono šta treba logički bit na našim brodarima upravljaju i našom i svjetskim burzama pa da njihova riječ ima toliki utjecaj?

Šta su u međuvremenu radili američki brodari? Šta su u međuvremenu radili američki indeksi? Gdje su sada američki brodari i američki indeksi?

Jel ti je na vrijeme rečeno da brodare čeka pad?

Pa ti ovdje samo vidiš nekakve teorije zavjere i drukere a ne želiš vidjet stvarnost. E sad kad si naučio na teži način nadam se da ćeš izvući nekakvu pouku iz svega tog. Ti i svi ostali slični tebi.

Ajmo se sada svi kupci zahvaliti svim drukerima koji su zadnjih mjeseci govorili da to ide "sigurno" gore. A u ponedjeljak vjerojatno ode ispod 1000 kuna. I šta sad? Nadam se da sam bar nekog čovjeka s pol razuma spasio od sigurnog gubitka na ovom ako me je poslušao pa nije kupovao. A ostali više sreće i razumjevanja drugi put, sami ste si ovaj put krivi.

never surrender

Stari moj, možda će ova dionica i ići ispod 1000 što i ja čekam da nadokupim sa svom preostalom lovom, ali kad krene gore prašiće se na burzi..Sa ovakvim BDI ove godine neće ni gubitaka biti..
A dogodine, pusti priče, ekonomije se oporavljaju i sa novim brodovima uz dobre cijene………

Nadam se da sam bar nekog čovjeka s pol razuma spasio od sigurnog gubitka na ovom ako me je poslušao pa nije kupovao. A ostali više sreće i razumjevanja drugi put, sami ste si ovaj put krivi.

Bilo bi dobro da napišeš jedan priručnik sa naslovom Kako se sa pol razuma obogatiiti na burzi.
Ljubazno te molim da nam kažeš kad početi kupovati, može i 5 minuta prije katapultiranja, da se konačno svi obogate i odu u Dubai na proslavu Nove godine, ili na skijanje u Austriju, ili na ljetovanje u Hilton Imerijal poviše zidina. Meni je više pun kufer savjeta kad ne kupovati, nemoj na 500, nemoj na 600, nemoj na 700, nemoj na 800. A ja izgubio razum i kupovao na tim razinama ko hipnotiziran. Danas opet isto, nemojte kupovati na 1150, nemojte na 1100, nemojte na 1120, nemojte uopće kupovati. Priznajem nakon zadnje kupnje dionica mi je pobjegla 70 kuna, ali to mi se isto događalo na razinama od 500-800, bježala je i više, i sad se opet ponavlja isto. Pero odi lovit rake znaš koje.

TKO IMA MALO DUKATA GOVORI: ŠTO DA RADIM S NJIMA, A ONAJ ŠTO IH IMA MNOGO GRMI: GOSPODARU, DAJ JOŠ!!! NA ZSE I U EU TREBA KO ZMIJA SPAVAT NA JEDNO OKO!!!

eto … i tko kaže da u Hrvatskoj nema dobrih ljudi…
naš Pers i njegov frend Pero dva samozatajna samaritanca koji se brinu za ekonomsko stanje građana koji bi zabludom htjeli zaraditi nešto novaca na brodarima tu su da spašavaju…hvala Vam dečki, nego je li pomažete i nositi stvari penzionerima iz dućana? sigurno da…vidi se iz aviona da ste brižni…samo nikako da vas poslušaju…svakodnevno nekoliko bedaka kupi za par miliona kuna dionica brodara …

Ponavljam gdje se ljudi puno trude da obezvrijede nešto, vrijedi puno….. Zašto jer ljudi rade iz interesa, i kada nemaju dionicu pišu priče kako bi ju spustili, onda promijene nick onda pišu samo pozitivne vijesti. Ali ima malo nickova koji pišu konstruktivno ali ne negativno, već negativnost im služi za bolju konstruktivnost. Takvih rasprava je malo, i svakom pravom dioničaru je u interesu da potiče razvoj, a ne da uništava razvoj i potencijal, a to mnogi nickovi rade jer nemaju dionice i žele srušiti dosadašnje vrijednosti kako bi oni zaradili….
Ponavljam gdje ima dima ima i vatre…… i sada se treba vratiti na početak teksta…..

bigbos

Ajmo opet ispočetka: Jesam ja ili perjesus srušio možda ovu dionicu? Ili možda cijeli crobex? Jel moguće da dva lika koja govore na jednom forumu ono šta treba logički bit na našim brodarima upravljaju i našom i svjetskim burzama pa da njihova riječ ima toliki utjecaj?

Šta su u međuvremenu radili američki brodari? Šta su u međuvremenu radili američki indeksi? Gdje su sada američki brodari i američki indeksi?

Pa ti ovdje samo vidiš nekakve teorije zavjere i drukere a ne želiš vidjet stvarnost. E sad kad si naučio na teži način nadam se da ćeš izvući nekakvu pouku iz svega tog. Ti i svi ostali slični tebi.

Ajmo se sada svi kupci zahvaliti svim drukerima koji su zadnjih mjeseci govorili da to ide "sigurno" gore. A u ponedjeljak vjerojatno ode ispod 1000 kuna. I šta sad? Nadam se da sam bar nekog čovjeka s pol razuma spasio od sigurnog gubitka na ovom ako me je poslušao pa nije kupovao. A ostali više sreće i razumjevanja drugi put, sami ste si ovaj put krivi.
[/quote]
Gospon druker Peromadjar ti si ljude nagovaro prije mjesec i po da rodaju ULPL po 680 a poslije je cijena rasla do 730, tko te poslušo baš se usreći., Brodari su trenutno pri dnu, no krenila je pozitivan trend rasta BDI-a, naši brodari redom ATPL, JDPL, ULPL svi izbacili odlična FI za 3Q i sada je pitanje samo trenutka kada će brodari konačno to sve naplatiti rastom cijena dionica. Kada sam na temelju kineskih gospodarskih najava i FFA predvidio rast BDI u četvrtom kvartalu ti si me ismijavao da će BDI na 1850 u 4q, a on je sada preko 3000 s tendencijom rasta do kraja godine preko 4000. Brodari su trenutno na cijenovnom dnu i mogu još -5%, ali bit će katapultirani 50-100%, a u budućnosti kroz dvije tri godine će dostći i nove povijesne vrhunce.

kuster15, 30.10.2009. u 20:19
Predsjednik Uprave u iduće dvije godine ne očekuje poboljšanje prilika u brodarstvu.

Predsjednik uprave je i na vrhu konjunkture 2007. i 2008. godine naručio mnogo novih brodova, računajući da će potražnja za brodskim prijevozom rasti.
Pokazao se očito kao veoma loš prognozer.
[/quote]

Konačno da netko napiše nešto bitno, bravo kolega. Uprava (ne čini je samo predsjednik) je nakon niza briljantnih poteza napravila i par pravih "bisera", a najjači je nedvojbeno kupnja cape size broda i plaćanje cca. 30 miljuna dolara kod potpisa Ugovora. Kako se taj potez pokazao katastrofalnim obzirom na cijenu (app.115 miljuna dolara) išli su se vaditi z gov… kupnjom dva product carriera, no taj "transfer" kod ozbiljnog brodogradilišta košta 5% vrijednosti Ugovora, međutim i to je bolje nego popušiti 30 milja. Ali to nije sve, pa se sad pregovara o ponovnom redefiniranju Ugovora kako bi se ipak kupili bulkeri jer pošto poto ATPL želi pobjeći od ovih brodva za prijevoz tekućih tereta, jer im je perspektiva, po svemu sudeći, vrlo loša za razliku od bulkera. Naravno, brodogradilište će opet naplatiti taj "transfer" pa vjerujem da će taj posao piškit ću kakit ću koštati ATPL lijepu svoticu. No, kako vidite sve je to redovno poslovanje i spada i rizik pomorskog posla jednog brodara što nudi svoje usluge na međunarodnom marketu.
[/quote]

Po vašem postu da se naslutiti da baš ne pratite događanja oko ove dionice stoga bi bilo bolje da prije iznošenja podataka razmislite što pišete i ne obmanjujete ostale dioničare netočnim podacima

prenosim samo dio govora predsjednika uprave gosp.Jerkovića

Kada se govori o programu obnove flote, onda se mora spomenuti i tzv. drugi krug obnove u koji smo, uostalom kao i svi ostali, krenuli poneseni visokim tržištem i izuzetnim financijskim rezultatima. Tako su u istom brodogradilištu JES u Kini u ožujku 2008. naručena još 4 Panamaxa blizanca Zagreba i Miha Pracata za isporuku koncem 2011. i početkom 2012. godine, a u kolovozu 2008. u brodogradilištu STX u Južnoj Koreji jedan brod tipa capesize od 181.000 tona nosivosti s isporukom u listopadu 2009. godine. Odmah nakon prvih znakova pada vozarina u četvrtom kvartalu i najava dugotrajnije i ozbiljnije krize shvatili smo da nas tako ambiciozan program gradnje novih brodova može dovesti u ozbiljne poteškoće pa smo žurno reagirali i uspjeli bez kaznenih penala izmijeniti rečene ugovore na način da smo nabavu 4 broda u Kini smanjili na dva i to ona dva s najkasnijom isporukom. Gotovinski polog od 30% za 4 broda postao je polog od 60% za dva broda. Čak i u uvjetima otežanog financiranja ne bi trebalo biti problema sa zatvaranjem financijske konstrukcije za preostalih 40% cijene.

bigbos

[/quote]

@Pero
,

ti imaš svoje mišljenje , ali i drugi , između ostalih i Big Boss , imaju svoje mišljenje.
pomalo si počeo dijeliti lekcije onima koji imaju drukčije gledanje od tebe , što ti se vrlo brzo može vratiti , jer isto tako kao što su brodari trenutno u "leru" ,ili voze krmom, isto tako sljedeći tjedan mogu glisirati na zse.
činjenica je da si terenutno u pravu , kažem trenutno, jer u ovom "sportu"sa dionicama je sve trenutno , kao i u životu, jedan dan si gore, drugi dole, tako da se ne treba previše zanositi.
baš kad se misli da će dionica u pon. ispod 1000, tko ti kaže da će ispod ? zašto baš ne bi rasla, jer nikakav rast nije odradila , ako je uspoređujemo sa svj. brodarima . dapače, bila je ili stagnacija ili pad dionice . čak i ulpl, koji je po meni osobno izbacio najbolje izvješće nike napravio nikakakv skok, nego pad.
problem je najviše u div. dionicama , ali i to će proći. i što ćemo onda ?

Usa je završila recesiju, BDI je počeo dobro gaziti naprijed , sljedeći tjedan se očekuje daljnji rast , kolega Miško ti je danas izbacio par zanimljivih postova o Kinezima.
gledajući te informacije , malo bi ipak promislio imaju li ti brodari svjetliju budućnost ili ne .

lp

drastično smanjti doprinose na plaće i drastično smanjiti poreze. samo tako možemo dalje !

Očito drugima smeta što sam napisao i pozvao na konstruktivnost i da se pridonosi rastu i razvoju vrijednosti. Od foruma prave muku i bol, i mjesto gdje šire paniku i strah. I od ovoga foruma prave pakao. Nije mi teško gledati minus na računu jer znam da je to trenutačna vrijednost i da to ne definira budućnost, a što je je bitno, bitna je čovjekoljubljivost i dobrota, jer vrijednosti se mijenjaju sada imaš ili nemaš, pa kada je rat bio ljudi su gubili sve što imaju, pa sada opet imaju,
najbitnije je kod čovjeka ono što ima u srcu i kako se ponaša prema drugima.

A razumne osobe znaju da u panici i strahu pronalaziš najgore u čovjeku, i da pomoću toga ubijaš svaku konstruktivnost. Panikom i strahom ljudi postaju robovi a ne slobodni, a ako čovjek nije slobodan ne može nikada pobjediti strah i paniku……..

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Pridonosim i ja kostruktivnosti i to s konstruktivnim kritikama. Ono šta je najgore većina vas uopće nije samokritična!
Bezveze ste drukali za stvar koja nema teorije da drži vodu a to je rast atpl sa precjenjenih 1150 kuna ili ulpl sa 730 kuna na još više. U to vrijeme su bili debelo precjenjeni i to je bilo jasno svima, možda i vama a to niste htjeli priznat već ste navlačili za još veću cijenu i bunili se da sve raste samo ne brodari , kao da to ima veze( i kao da nisu rasli prije toga od dna 100 posto! ). Moja je greška jedino jer sam upozorio na tu činjenicu da naši brodari plivaju kontra svih struja i da je nemoguće očekivat još pozitivnog kretanja u takvom okružju.

Nisam drukao ništa samo sam iznosio činjenice a to je vas bolilo jer ste očito brodare skupo platili ( to se sad ispostavilo) i propustili neke rastove na drugim dionicama . Nema problema i da ste platitli skupo ako vjerujete u snagu sektora il ulažete na duge staze, al nije u redu druge navlačit ako mogu proć bolje. Još uvijek ne vidite taj vaš propust?

Ja nemam šta drukat, ponavljat ću to 100 put, kupit sam mogao kad god sam htio po 1100, 1150, al nisam htio iz principa jer sam znao da bi skupo platio u odnosu na zbivanja u sektoru. I bilo mi je vidljivo iz aviona da će se ovako rasplest situacija. Čak ne znam hoću li uopće kupovat ako padne ispod 1000 kuna jer je moguće da će se neko vrijeme rastezati po nižoj cijeni ispod 1000 kuna, dok možda neke druge dionice bolje odrade odbijanac/rast. Radije kupujem na sigurno a ne mačka u vreći. Ako bdi nastavi rast razmislit ću.

Za bdi nikad nisam reko da će past na 1850 ( otkud to? molim citat!)I nisam nikog nagovaro da prodaje ulpl po 680 ( molim citat?), već sam reko da je dobro ako neko proda ulpl po 695-700 jer vidim da bi mogla cijena i niže. A za atpl procjenjujem odavno cijenu ispod 1000, rekao sam i dokle tocno, i za to se čujemo u ponedjeljak. Gajite nade slobodno da neće vise padat, ljudski je. Ali tehnički koliko vidim mislim da ne grješim nimalo. Iskolčite me svi kolko vas ima baš me briga, al ove činjenice ne možete promijenit i nije u redu da ste me toliko blatili samo zato jer stvari vidim drukčije nego vi.

never surrender

New Report

Close