Brodari Nasdaq – Kursk
Diana, najsličnija ATPL, od lokalnog maksimuma 06.05.2009. do danas -36% [sad]
Ima 4 dana razglabamo o div. i uglavnom se ponavljamo, ajmo malo naprid….Stanje nije dobro.
Loše prognoze svij. gospod., pad BDI, pad Evropskig burzi, danas vjer. i Ameri u crveno pa ti drži dionicu i čekaj dividendu….Maslim da i sutra ronimo neselektivno i to debelo….
Stvarno je čudo kako BDI ne raste pa ni najveći optimisti ga nisu očekivali na ovim razinama sve preko 2000 do kraja godine je bilo sasvim solidno a vidi ga dije preko 4000.
ovo je potpuna manijakalna ludost što rade na nasdaqu. nevjerovatno. fala NOB-u i Titu što danas ne radimo [bye]
ovo je potpuna manijakalna ludost što rade na nasdaqu. nevjerovatno. fala NOB-u i Titu što danas ne radimo [bye]
Vidim da si presretan što pada, šta je tu nevjerovatno pa brodari tamo rastu i padaju po 5-6% skoro svaki dan a ti si vjerovatno prodao pa bi ti jedan pad odgovarao.
Dramaturgija ti je dobra samo pojačaj broj postova tako da svaki drugi bude tvoj [thumbsup]
Ima 4 dana razglabamo o div. i uglavnom se ponavljamo, ajmo malo naprid….Stanje nije dobro.
Loše prognoze svij. gospod., pad BDI, pad Evropskig burzi, danas vjer. i Ameri u crveno pa ti drži dionicu i čekaj dividendu….Maslim da i sutra ronimo neselektivno i to debelo….
Stvarno je čudo kako BDI ne raste pa ni najveći optimisti ga nisu očekivali na ovim razinama sve preko 2000 do kraja godine je bilo sasvim solidno a vidi ga dije preko 4000.
[/quote]
Stvarno gadan pad BDI-a,od nove godine +400%,BPI skoro +500%
@ altruist
… no problem kolega.
nego, nešto mi je zapelo za oko iz nedavnog intervjua s jerkovićem –
kaže čovjek da će 2010 biti gora od ove (!?). e, pa sad budi pametan.
ako to veli menađer s dokazanim iskustvom, što mi (nam) je činiti/očekivati?
povući se iz brodarskih dionica na vrijeme? na osnovu čega takvo očekivanje?
ako svi pjevaju o kraju krize, uspješnom državnom kapitalizmu u kini itd., tad se
očekuje boljitak … problem na brodarskom tržištu su, čini se (!), ipak nove narudžbe
koje će zaploviti u velikom naletu i spustiti cijenu vozarina …
btw, vrag mi nije dao mira i opet sam se nakrcao atpl, ali i ulpl – a od ove potonje još
nisam vidio usranije dionice, ili bolje rečeno dioničarskog miljea koji se oko nje
okupio ;))) … ti šmokljani bježe van na najmanji šušanj.
Bjavascript:void(0);ome crveno preko bare,crveno u evropi.Šta li nas čeka sutra? [sealed]javascript:void(0);
Vaš linkVaš link
Kod nas je isto danas crveno, srećom slovo u kalendaru. Sad će se malo crveniti po svjetu, pa ce malo oko 30 uljepšavati portfelje sa zelenim za zadnji dan kvartala, onda mmožda srpanj pozitivno iznenadi kada krenu prve objave za 2Q, zato sada indeksi se moraju malo korigirati kako bi poslije mogli rasti.
Nije ovo tako ni loše, ako amerika ostane večinu dana na nekom minusu i pred kraj dana se dogodi korekcija, neka azija bude više manje na tom tragu…mogle bi se sutra za početak evropske a kasnije i američke burze naći u malom plusu… dovoljnom da ATPL u prvih 10 minuta ne ode u negativnu blokadu, nego da se vrti između +2% i -3%…Stvarno hvala Praznicima Velika Hvala … ljudi moji danas smo zaradili 10% najmanje samim time što je burza zatvorena.
ovo je zdrava korekcija,i neće potrajati dugo,ali će biti kratka i oštra,tako da svi domaći poznavatelji burze vide crobi na 1700 bodova..tako da bi novo dno atpl bilo na cca 900,00 kuna..naravno meni to ne paše jer sam 80% u dionicama,ali što je-tu je..realnost je jedno,a burza je drugo…previše su neke dionice narasle,i to je jedina istina,špekulanti-veliki,insajderi su došli na svoje…
lelee koji pad brodara… rijetko koji ispod 8% zveknuo. spašeni jer burza zse ne radi?
:-)))
dobar štos. pa tko bi me natjerao da prodajem?? jedino je nezgodno imati record sa takvim minusem koji bi danas atpl dobila.
sa brodarima je jednostavno – tako. nema tu ciculjenja&miculjenja ko ht. ovo je dionica za igrače, ali i za investitore.
nema prodaje, nema pušione. nek bude lipu, ne znači da je moram prodat, jer mi analitičari erstea, glumine i gradske banke sugeriraju nešto.
jasno ko pekmez.
ovo je otužno samo za one koji polugu uzimaju i to na knap.
ne gubim lovu. samo vrijeme. al ide staž, nije loše ni to … :-))))
Steel spike
Global steel production rose by 7% in May offering the first “real signs” of a recovery, Arctic Securities says.
But the figure was still down by one fifth year-on-year indicating dry-bulk demand remains weak, says analyst Martin Sommerseth Jaer.
Data from the World Steel Association shows European and North American output climbed by 11% from April. Japanese production was up 13% to its highest point since December 2008.
Jaer said: “Global steel production has experienced its strongest rebound since the collapse last year, thus following the recent improvement in the general macro sentiment.”
However, the European and US figures still show a year-on-year decline of over 40% and Japanese output is down 38%
Jaer added: “If steel production world wide in fact is rebounding, and China continues its iron ore imports in excess of underlying demand, we see a potential scenario where the current dry-bulk freight market strength will continue.
“Longer term, we believe deliveries ahead, coupled with Chinese iron ore de-stocking will result in a weak market.”
By Andy Pierce in London
Published: 22 lip 2009