ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 08.11.2024. u 12:57
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATPL
49,00
334.572
6,828
49,00
49,60
3,38%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Ukoliko imam manje od 12 dionica tada dobivam cash? Konkretno imam 10 dionica x 93kn = 930 kn ???

eto zašto su jerković i lonza prodavali pametnom dosta!

ovisi iz kojeg kuta gledas…. mislim da su prodali jer su znali da ce dobiti dividendu u obliku dionica…. u biti su samo unovcili dionice prije nego sto ce dobiti dividendu (dionice)…
[/quote]

u razvijenim zemljama zapada zbog ovog bi neko odgovarao i sprovela bi se istraga jer je očito da su ova dvojica znala što će biti…
a svima vama optimistima bumo vidili u utorak što će biti i tko će to braniti cijenu atpl-a,,,(ako bude to alabama crno nam se piše) da se razumijemo ne navijam za pad nego suprotno jer sam u atpl do grla i nekako mi miriše na sr….e sve ovo,,,daj bože da ste vi u pravu (i uprava naravno)

živjeli!!!

Mislim da je ovo odlični combo… Zdrava odluka i za firmu i za dionicu… Uopće je pohvalno da išta dijele jer firme koje i bolje stoje ne dijele ništa, zato 5+ za Atpl…

nemoj zaboraviti da atpl ima 600 milja kuna na računu a te milje su i naše jer smo dioničari!a odličili su pinku zadržati za sebe a iz trezora izvaditi papire (dionice) i dati ih nama (vlasnicima te iste atpl) čista robno novčana zamjena…kako god bilo više bi volio da nama daju tu pinku!

živjeli!!!

ako ja imam 7 dionica atpl znači li to da neću dobiti 1 gratis dionicu nego ću dobiti 7*93 kn? odnosno 651 kn? hvala na odg. unaprijed

Zanimljivo situacija s ovom odlukom o dividendi.
Pitanje je zasto 31.07.

Hipotetski:
– do tog datuma s obzirom na ljetno zatisje na TK moguc je pad cijene zbog nelikvidnosti TK,
– dolazi i izvjesce 2Q koje bi zbog recesije moglo biti negativno sto bi dodatno moglo srusiti cijenu.

U slucaju da se desi gore navedeno znaci da bi za kes koji je ostao zbog isplate dividende u dionicama uprava mogla kupiti malo vise dionica nego sto ce ih podijeliti (ljetno zatisje jos 30 dana), a dionicari ce dobiti dio vrijednosti koju bi dobili da se dijeli kes.

Nije bolest sve što boli

Dividenda je uvijek odlična stvar, ovakav način podjele dividende motivirati će dioničare da drže dionicu i da je olako ne prodaju i ne ruše cijenu do 28. srpnja. Negativna pojava ovakve podjele mogla bi biti rasprodaja poslije podjele dividende. Znači do kraja srpnja će "prića o dividendi" braniti cijenu, a poslije bi joj mogla postati veliki uteg ukoliko se ulagači odluče za naglo unovčavanje dividende. Strah me kako će izgledati exdividend day.

ovime su dalji špekulantima mislit [undecid] neka neka…..bravo uprava…. [thumbsup]

Da, da, uračunata dividenda u cijenu ili ne, hm? Neka, neka. Bravo gospari, tako se o radi.

...

molim komentar ili ispravak.
atpl ima 9,46% ukupnog volumena dionica, što iznosi od broja 1395520 (ukupnog broja dionica) kojih 132016 (negdje piše 132070 pa ne znam što je točno, skdd kaže 9,53%, ali tu je negdje, algoritam je važan).
nadalje, free float prema tome je 1263504 dionice.
sad je pitanje (dečki koji su u tome će elegantno me uputit): hoće li se a) prema broju dionica raspodijeliti dobit kako stoji u odluci – pa kako trezoru tako i free floatu, ili b)tu trezor stupa kao arbitar i on od sebe dijeli.
ako je a) onda na postojeću količinu dionica ide masa od 8,33% volumena gore i to mu ga dođe kao neka kvazidokapitalizacija – neupitan pad dionice zbog povećanja volumena iste/razvodnjavanja kapitala, ili će, što je bolje b), trezor lansirati svoje dionice kao dividendu a napuniti ga kešom.
u tom slučaju je računica sljedeća:
1263504 (ff, dakle broj dionica bez vlastitih): 12 = 105292, toliko dionica odlazi na ime dividende, s tim da trezor sebi nije dao dividendu 🙂
tako ostaje trezoru kojih 26000 dionica (samo da napravim paralelu – jlo team je sumarno nedavno prodao 15000 dionica) i dosta keša kojim može stvarno čuvati dionicu. tim činom se rasteretio 80ak% dionica i napumpao šlauf za (eventualni) spas od posrtaja.
ukoliko je b), onda je to stvarno odlična računica na koju nisam računao do 16:00 današnjeg dana. što zbog neiskustva, što zbog neznanja… a mislim da nije, no potvrda ne bi škodila.
na dvije godine je to 4,15% jednostavnih kamata, s tim da dionica ne mrdne.
jadranska koja leži na parama nema ni približnu politiku.
jesam li ja to dobro iskalkulirao?
hvala svakom kome se da osvrnut…

1. Mislim da je Atlantska dobro napunila trezor i za podmiriti ovu dividendu u naturi neće trebati kupovati
2. Što se događa s vrijednošću dionice kad se doda još cca 8% novih dionica na tržište
3. Super posao uprave, dioničari sretni (na prvi pogled), a novac sačuvan
4. Uprava napravila dobar posao, naplatili dividendu u novcu

Sve u svemu vrlo dobar manevar.

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

@gogo33
ne znam zbog čega toliko ogorčenje i nezadovoljstvo ovom odlukom.

kako okreneš da okreneš imaš prinos od 8,33 % i plus još 50 kuna od predujma. pa toliko ni ht nije podijelio dividende.

okvirno gledajući, na razinama crobex-a od 1250 ATPL je bila oko 600 kn, i da odemo tamo do 31.7 dobiješ još 50 kn dividende. u ovom trenutku je oko 93 kune. tko kaže da ATPL neće za mjesec dana biti i 1500 ili više, pa ti eto još 125 kn ili više. bude li sve išlo gore ići će i ATPL, možda i još više nego ostale dionice, zbog prinosa od 8.33% na cijenu dionice na dan 31.7. ako sve krene niz brdo ići će i ATPL bez obzira na dividendu. isto će tako bez obzira na dividendu biti špekulacija i raznoraznih igara, ali tome smo bili svjedoci i prije ove odluke.

moje je mišljenje da je ovo izvrstan potez uprave, koji im otvara brojne mogučnosti ovisno o razvoju situacije na tržištu. solomunsko riješenje. ovakav naćin isplate dioničara ima nebrojeno puno prednosti u sadašnjoj situaciji. svaka čast.

Bilo bi dobro saznat da li je ovakva podjela dividende već ranije zabilježena u povijesti, te kakvi su bili učinci. Ja ju trenutno računam vrlo jednostavno – 93 kune po dionici, znači puna šaka brade. Da je više ovako dosjetljivih firmica, ne bi nam burza bila ovakva kakva je.

2. Što se događa s vrijednošću dionice kad se doda još cca 8% novih dionica na tržište
….

ovo i mene malo brine, ali ipak, ‘ide u dobre ruke’ – znaci "starim" dionicarima koji ce znati sa ‘obiteljskim srebrom’….

New Report

Close