Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 42,32 | 14.643 | 346 | 42,40 | 44,90 | -0,24% |
suprotno ocekivanjima, sutra Jethro idemo UP
Hvala Roger, ja već upalio bager za rano utrpavanje![yawn]
suprotno ocekivanjima, sutra Jethro idemo UP
…u božje uši!
BDI-index se oporavio na samo 36,39% posto od svoje najviše vrijednosti, ako to prevedemo na ATPL ona bi sad trebala vrijediti bar 1500 kn. Ovo je još jedan od bitnih kriterija koji nam govor da je ATPL debelo podcijenjena i zato nemojmo paničariti.
Po istoj analogiji pogledajte koliko je BDI pao od svog ATH pa dajte napišite koliko je po tome ATPL trebala biti najniže. Hvala unaprijed.
[/quote]
ako baš tražiš:
11771 21.5.08. peak bdi
isti dan je atpl bila 2775.
ili 3775 15.10.07. peak atlantske
isti dan je bdi bio 10748 (ok, nemam podatak za taj dan, nego za 16.10.)
nema smisla uspoređivati peak alantske i bdi prema datumu – kad nisu u koraku.
možda je baš tada bilo nešto u atlantskoj kad je bdi bio na peaku (tipa otkaz nekog ugovora, jerković kihnuo i nagovjestio bolovanje, bilo što).
činjenica je da nije isključivo bdi stvar koja dirigira cijenu atlantske plovidbe. je uglavnom, ali ne i isključivo.
dakle, sad imamo vrijednost bdi 4266,67
jendostavno:
sada je bdi na 36,24% svojeg maksimuma, iliti prema tadašnjoj cijeni
atpl (2775) – uzevši isključivo bdi kao referencu (relacija bdi primjenjena na atpl) – atpl bi trebala biti (pazi sad) 1005,86 kn.
što je apsolutno krivo, a to sam ti napisao zašto – par redaka iznad.
opet,
ako uzmeš referencu atpl i njegov peak (3775 15.10.07. peak atlantske
isti dan je bdi bio 10748)
i prema relativnom padu bdi koji iznosi prema peaku atpl (39,697%) – atpl bi trebala biti 1498,57.
ovo isto nije baš ok jer peak bdi je egzaktna vrijednost (svuda je muljanje, bilo koji rdg je muljaža),
a ath neke dionice nije egzaktno utemeljna vrijednost. dobar dio psihologije krda je u nju implementiran.
no dobro, sumarno dobivamo cijene
od 1005,86-1498,57
u svakom slučaju ovaj je interval od čak 50% (odnosno 33%, kako gledaš) nešto što je normalno. ako želiš još malo matematike,
najmanja devijacija bi bila kad bi uzeo deltu (vjerujem da te zanima samo jedan broj) – 1251,21
eto, malo pučkoškolske matematike i manja zrna poimanja stanja je iznjedrila ovaj broj.
isprika, podaci možda nisu u dlaku točni (preciznost miša u koordinatnom sustavu, možda nisam baš iz preciznih podataka očitao stvari, ali to je tu negdje).
za one koji se i dalje čude kako to da bdi raste, a atpl (i brodari u USA) pada…
pa nek se i dalje čude i guraju se i danas na bid.
U travnju neočekivani deficit australske vanjskotrgovinske bilance
Australska trgovinska bilanca u mjesecu travnju ove godine ostvarila je deficit po prvi put od mjeseca srpnja prošle godine. Deficit iznosi 0,09 milijardi australskih dolara, u odnosu na suficit 1,7 milijardi australskih dolara koliko su očekivali analitičari. Izvoz je pao 11,3 posto, najviše u zadnjih pola godine, dok se uvoz stegnuo samo 1,7 posto.
Isporuke u Kinu pake su 14,8 posto, po prvi puta nakon mjeseca studenog 2008. godine. Guverner australske središnje banke Glenn Stevens izrazio je optimizam vezan uz rast kineskog gospodarstva. Pad australskih prihoda od prodaje ugljena pao je 17,7 posto, a željezne rude 21,1 posto.
Japanska korporativna dobit i investicije pale
U prvom ovogodišnjem kvartalu japanska kapitalna potrošnja pala je 25,3 posto, što je najoštriji pad u najmanje sedam godina. Godišnja neto dobit koju su ostvarila poduzeća pala je zastrašujućih 69,0 posto.
(izvor: SEEbiz)
Gledajući ove futurese, ne izgleda dobro. ATPL je enormno rasla posljednjih dana (ne kažem – nezasluženo), ali ako danas ode BDI u minus, muka me kad pomislim šta će biti sa dionicom.
za one koji se i dalje čude kako to da bdi raste, a atpl (i brodari u USA) pada…
Australska trgovinska bilanca u mjesecu travnju ove godine ostvarila je deficit po prvi put od mjeseca srpnja prošle godine. Deficit iznosi 0,09 milijardi australskih dolara, u odnosu na suficit 1,7 milijardi australskih dolara koliko su očekivali analitičari. Izvoz je pao 11,3 posto, najviše u zadnjih pola godine, dok se uvoz stegnuo samo 1,7 posto.
Isporuke u Kinu pake su 14,8 posto, po prvi puta nakon mjeseca studenog 2008. godine. Guverner australske središnje banke Glenn Stevens izrazio je optimizam vezan uz rast kineskog gospodarstva. Pad australskih prihoda od prodaje ugljena pao je 17,7 posto, a željezne rude 21,1 posto.
U prvom ovogodišnjem kvartalu japanska kapitalna potrošnja pala je 25,3 posto, što je najoštriji pad u najmanje sedam godina. Godišnja neto dobit koju su ostvarila poduzeća pala je zastrašujućih 69,0 posto.
oprosti, mislim da je odgovor u prve dvije tvoje rečenice:
Australska trgovinska bilanca u mjesecu travnju ove godine ostvarila je deficit po prvi put od mjeseca srpnja prošle godine.
mislim da je riječ o starim podacima koji objašnjavaju zašto je bilo to što je bilo, a kako sam napisao u postu iznad, od svih mogućih izvješća, rdg, fi reporta kvartalnih, godišnjih, ovakvih/onakvih, bdi je jedino egzaktna vrijednost i indirektno ukazuje na stanje privrede – sada i odmah.
simple as it can be: bdi nije narastao zato jer se babi snilo što se babi tilo, nego zato što – je potražnja za brodovima (ok, prema komponentama u vrijednosti neravnomjerno distribuiranim – ipak je bdi kompozit) – povećana.
eto, drago bi mi bilo da me ispraviš ako griješim.
pozdrav,
j
ne budite ludi i ne ubijajte je rasprodajom…biće vam žao za par dana! atpl vrijedi a ako je sad osakatite vraćamo se di smo bili
Gledajući ove futurese, ne izgleda dobro. ATPL je enormno rasla posljednjih dana (ne kažem – nezasluženo), ali ako danas ode BDI u minus, muka me kad pomislim šta će biti sa dionicom.
Aha , znaci jucer kad je bdi rastao a atlp padala , bdi nije utjecao na dionicu, sad kad bdi pada sad bude utjecao na dionicu… Hmm , ne drži mi vodu nekak teorija…
A vi ste kolega baš slučajno u keš poziciji, ha? [wink]
A vi ste kolega baš slučajno u keš poziciji, ha? [wink]
[/quote]
Pravog dioničar ne zanima kratkotrajan ciklus već dugotrajan ciklus, dok na ATPL 30-50 posto investitora su špekulanti a može se reći i day traderi…….
evo kolega stotka za druk. Sjajno, tajming, brojke, jaka riječ. [angry]