Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 334.572 | 6,828 | 47,70 | 49,00 | 3,38% |
Financial Times:
Freight rates back on rise
By Javier Blas in London
Published: May 21 2009 18:24 | Last updated: May 21 2009 18:24
With the annual iron ore price negotiations reaching a critical stage, the market is looking increasingly at rising freight costs, as transportation is an important component of the final price that steelmakers pay for the ore imported from Brazil and Australia.
The Baltic Dry Index, the benchmark for freight costs for dry bulk commodities such as iron ore, hit a 2009 high on Thursday, rising to 2,707, up 250 per cent this year and reaching its highest level in eight months.
While the index’s strength is impressive – it has risen 51 per cent this month – the Baltic Dry is still far below last year’s all-time high of 11,793 points. ….
http://www.ft.com/cms/s/0/09cc6f38-462a-11de-803f-00144feabdc0.html
po meni je atpl na ovoj razini dobra kupnja,a to što predsjednik uprave izbaciva vatru,i ne mora biti loš znak,samo je malo zakočio dionicu,kada je trebala uzletjeti..eto tko nam ne da preko 900,00..naš kapetan…strah je većinu vas napravio neuračunljivima,bdi raste već desetak dana za redom,a atpl pada..tko je tu lud?
Mislim da je zbog velike likvidnosti, pala ipak manje nego druge, sada se očigledno malo štopa, jer evo, ako bi se ravanala po JDPL, trend je bio u korist ATPL, a sada je trend u korist JDPL, baš kao što je bio slučaj DLKV i KOEI-ja, pitanje je dana kad će početi jednako rasti i padati.
po meni je atpl na ovoj razini dobra kupnja,a to što predsjednik uprave izbaciva vatru,i ne mora biti loš znak,samo je malo zakočio dionicu,kada je trebala uzletjeti..eto tko nam ne da preko 900,00..naš kapetan…strah je većinu vas napravio neuračunljivima,bdi raste već desetak dana za redom,a atpl pada..tko je tu lud?
Mislim da je zbog velike likvidnosti, pala ipak manje nego druge, sada se očigledno malo štopa, jer evo, ako bi se ravanala po JDPL, trend je bio u korist ATPL, a sada je trend u korist JDPL, baš kao što je bio slučaj DLKV i KOEI-ja, pitanje je dana kad će početi jednako rasti i padati.
[/quote]
zašto!
Površni zaključak većine da će dionica padati ako je član uprave prodao pozamašnu svotu navodi me na ozbiljno razmišljanje. Jerković nije vesla sisao i vrlo dobro je znao kakav efekt daje takva prodaja a vrlo dobro zna i kakva će biti dividenda i poslovanje u ovoj i sljedećoj godini. Kao prvo nitko ne zna (ili sam samo ja u neznanju) kome je prodao. kao drugo, prodao je mimo burze dogovorenom transakcijom za nepoznatu cijenu. Rezultat – isprovociranih 7 milja prometa na razini 890-920 kuna a bogme i sutra će biti prometa. A netko sve to halapljivo kupuje jer da nastupa bežanija pala bi atlantska na takvom prometu minumum 6% ako ne bi i u negativnu blokadu otišla (sjetimo se samo koliko je i na kakvim prometima padala prošlu godinu).
Tako da će sljedećih par dana biti vrlo zanimljivo.
Sve se nešto mislim zašt je Jerković prodao pa kažu: ako u vrijeme recesije želiš uštediti a obećao si dividendu, vidiš da bdi raste i tržište se polako ustaljuje onda napraviš umjetnu paniku i povučeš neokolicinu za sobom. rezultat: manje dionica za isplatu više keša u kasi a ko se na vrijeme vraća za branje dividende imate pravo pogađati samo jednom!
jedino neznam je li to moguće jer neznam da li je datum već određen?
ikad čuli za martu stewart? … amerikanka, neškolovana domaćica-milijarderka. sve što ima stekla na burzi. dakako, danas ima prijatelja-priljepaka koliko hočeš. i insider pristup dakako. ali zbog toga je i bila i u zatvoru … a ja se pitam koliko se pri ulaganju oslanjala na teh analize i da li je uopće znala očitati iste!?
Ja mislim da su rijetki oni koji su živjelu u US i nisu čuli za Marthu Stewart. Popularna je koliko i Oprah. Martha Stewart Living je jedan od najpopularnijih i najgledanijih show programa u sjevernoj americi. Postoji istoimeni magazin, enormna tiraža.
Martha Stewart nije neškolovana, niti je domaćica. Završila je fakultet, povijest i povijest arhitekture. Jedna od najvećih televizijskih zvijezda u Americi godinama, objavila masu knjiga. Ogroman dio svog bogastva stekla je na Entertaimentu, a ne na burzi. Osuđena i odslužila, mislim 6 mjeseci, za inside trading ImClone dionice. Prodavala jer je imala informaciju da FDA (Federal Drug Administration) neće odobriti ImClone-ov lijek.
[/quote]
zašto!
[/quote]
zato što je JDPL puno više pao i bolji mu je kvartalni, a očigledno postoji i interesna skupina. Zašto je između KOEI-ja i DLKV još nedavno bilo skoro 150 kuna razlike, a sada je razlika 10?
Slažem se sa Vama kolega ‘kerefek76’, Jerković je prodao i to je činjenica, kada sam to napisal nedavno svi su me ismijavali. Sada je to činjenica i svi je žele opravdati. Činjenica je i da so ušli u laganu korekciju.
izgleda da će bdi i danas ići prema gore..narastao je od 1500 na 2700,a atpl se je pomakla za cca 10%…STRAŠNO I NESHVATLJIVO,možda je drže 50-60 kuna niže radi isplate dividende,jer kad se objavio vijest o dividendi.atpl će skočiti za isti taj zadani iznos dividende…
[/quote]
zašto!
[/quote]
Zato jer JDPL ima NAV od 400 kn i više.
ATPL prije dvadesetak dana ne više od 750,a sada s obzirom na rast BDI od 40% i blizu 900.
JDPL na 400 ,ATPL na 900 .
Tek sa probijanjem BDI od 3.000 ATPL bi trebala brže rasti jer bi tada poluga/veliko zaduženje/počela
raditi u korist tj.povečavati dobit,s sada povečava gubitke.A ovako što vrijeme više prolazi pojavljivati će se sve veće razlike u korist JDPL.
A tko zna možda je Ante to uvidio pa kupuje JDPL.Pa njih nekliko najvećih dioničara ATPL bi relativno lako mogli postati večinski vlasnik.Po ovoj sadašnjoj cijeni od 160 kn za 50 JDPL ne treba platiti više od 20 mil EUR.Smiješan iznos.
najgore je iza nas