Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 21.266 | 434 | 49,00 | 49,50 | 0,00% |
Kolega ja te potpuno razumijem jer sam ja poceo iskljucivo pisti o stvarima koje znam, pa su me samo pljuvali a bilo je i pametnih pa znaju kako su prosli.
Mlinar i žitnjak, Tisak, da ne spominjem IGH i INGR pogotovo kada sam na, te i samo kretanje trzista na kraju 2007. Uz sve to skupa isto tako biljezim gubitak vrlo slican tvom, samo da se nisam drzo knjige i znanja bilo bi to puno puno gore.
A o gubiti sa obrazom da ni ne govorim to nas tu moze samo par
@Techman
U USA trže ljudi iz cijelog svijeta, pa tako i iz CRO, na trejdanju se hvata jako lijepa lova jer je tržište super likvidno. Uhvatiti 1000 dolara za jedan dan je jako lijepa dnevnica, pa se tako i optimisti ohlade i zamisle isplati li se udarat po asku.
O.K. da ja koji put kažem svoje mišljenje, a ne svaki put samo pokoji komentar.
Zašto ja vjerujem u ovu dionicu!?
Zato što svaka kriza do sada je završila ratom, nemirima, velikim padovima gospodarstva itd…
Nakon što se balon do kraja ispuše, svaka ekonomija pokušava oživiti gospodarstvo velikim infrastrukurnim projektima, da zaposli višak radne snage i da se cijeli kotač ponovo zavrti…
Veliki inf.projekti traže puno materijala, tko prevozi takav materijal?
Sad je najbitnije odabrati brodara koji neće propasti, mislim da je ATPL-RA najkompetentnija prebrodit ovu krizu, bez teži posljedica.
1) Imaju brdo keša i mogu godinama poslovati bez da zarađuju.
2)otkazane ili smanjene investicije (bez penala)
3)kvalitetna uprava i zdrava politika
Jedino čeg se bojim je ovaj prokleti dolar, kojeg Ameri štampaju kao da ne postoji sutra da (po mom mišljenju) zato da u slučaju katastrofe izazovu hiperinflaciju i u jednom trenutku se oslobode svih dugova prema cijelom svijetu. A tko se pobuni tu je višak naoružanja da ga se potroši.
Nadam se da je uprava dovoljno pametna da dio toga drži u zlatu, dio u eurima itd…
Eto to je moje viđenje, najgoreg mogučeg scenarija…
A ako do toga ne dođe, e pa onda se nemam zbog čeg niti brinut…
Lijep pozdrav svima,
Kawa
Kolega tvoj post ima glavu i rep i nema mu se sta dodati ili oduzesti. Ti imas misljenje i stav. To je tvoje. Ja se, ako mislim drukcije, necu na tebe obrusavati sa druker, vrijedjati ili koristiti slicne alate. Pokušati cu argumentirano osporiti post, neki dio ili se sa postom sloziti. Vise takvih bi vratilo vjerodostojnost topicu. Naravno za odredjenu grupu talenata vrijedi "na ljutu ranu ljuta trava".
Mislim da je Techman dosta u pravu, još nema pravog oporavka iako ga neki prizivaju na razne načine, ja imam ATPL ali čekam dokup na ispod 600 i vjerujem da će ga biti. Sve je to čudno, i ti indexi kod Amera čas doli, čas gori. Atpl nikako da grune prema gori, očito postoji jedna bojazan i strah od nadolazećeg perioda, da nije tako već bi bili preko 800. Bojim se da nema autoriteta na burzi, mnogi su kompetentni ali po meni srljaju, primjer IGH, kao da je otkrivena Amerika, a di je analiza radova, procjene, moguće je i da izgube na ovom poslu, ipak je to brdovita Crna gora s svojom zimom itd..Najlakče je procjeniti DLKV, kad dobije posao to je dobit…
retail posao,
e-kiosk im je strašan. idemo raditi nešto ozbiljno.
@-Techmane nije mi jasno tvoje usputno hvalisanje, koga briga tko si što si, nikad čuo za tebe i tvoje aktivnosti. I kaži nešto svoje, ostavi link a ne roman, i koga briga što radiš, gdje radiš i kako radiš. Evo sad su uskoro izbori a tamo hvalisavci odlično prolaze….
sve je ovo ludo, burza kod nas raste, vlada reže plaće a tek kada krene ciklus neplaćanja za jedno par mjeseci. mi koji radimo za državu ćemo dobiti bonove za hranu i plaćene režije preko računa… koja je onda logika da rastu dionice. po mom mišljenju crobex će još padat, ovaj rast je posljedica trejdanja a ne realnosti….
e-kiosk im je strašan. idemo raditi nešto ozbiljno.
@-Techmane nije mi jasno tvoje usputno hvalisanje, koga briga tko si što si, nikad čuo za tebe i tvoje aktivnosti. I kaži nešto svoje, ostavi link a ne roman, i koga briga što radiš, gdje radiš i kako radiš. Evo sad su uskoro izbori a tamo hvalisavci odlično prolaze….
[/quote]
Decko opet pila naopako. Ne prolazi. Stavi ko si, sta si i reference a ne ljeci komplekse zasticen anonimnoscu nicka.
Za sutra predviđam porast BDI-a i lagani prekrcaj trejdera iz IGH u ATPL.
Bilo je i previše dvije, tri blokade i pametnom bi trebalo biti dosta. Osobito ako se sječamo dana kada je IGH potpisao projektiranje 12 hidrocentrala negdje u Tunguziji i cijena mu je dostigla 13500 kn.
Za svoja predviđanja ne koristim staklenu kuglu nego imam kristalnu zdjelu punu banana. Gledam u nju i razmišljam.
Dry bez znacajnih promjena s tim da se stanje u tankerskom marketu jako pogorsava a containerasi su u kolapsu. ZIM vezao 10 brodova od 4000 TEU.
Ja sam laik za brodare, ali pokušavam razmišljati logično, ako se financijska industrija u USA opravlja na red dolazi i ostalo, pa tako i brodari. Iako su analitičari (bar da je to naškrabao Stojić)najavili da neće biti značajnih promjena BDI-ja u ovoj godini, ja mislim suprotno, tako da očekujem da će se svjetsko gospodarstvo početi zahuktavati već u drugoj polovici ove godine, a to znači porast BDI-ja i više posla za brodare, pa tako i cijena dionice ATPL-a od 1000 kuna nije nemoguća misija. USA brodari usprkos laganom padu BDI-ja su iz dana u dan zeleni, a mislim da to nije onak bez veze.
I ja sam laik za brodare ali nekako po zdravoj logici kontam da neće BDI znatno porasti sve dok ponuda tereta ne dostigne ponudu brodova. A s obzirom da će ukupan raspoloživi kapacitet na tržištu biti veći ove godine nego prošle (ako sam dobro to shvatio) onda ne vidim baš mogućnost da će se značajan rast desiti u skorije vrijeme.
Znacajan broj otkazanih novogradnji zabrinuo je Kineske vlast po pitanju buducnosti brojnih skverova. Racuna se da je cak 50% novogradnji u Kini ili otkazano ili pred otkazom. Kako bi ublazila situaciju Kineska vlada je napravila svoj stimulus plan i ohrabruje Kineske brodare da kupe otkazane brodove. Dodatna stimulacija je da ce novogradnje dobiti višegodišnje ugovore sa vladom.
Ovaj potez ima svoje dobre i loše strane. Dobra je da ce se ocuvanjem veceg broja brodogradilista u Kini zadržati relativno niska proizvodna cijena. Loša vjest je da ce to produžiti krizu. Naime svaki kancelirani brod je vjetar u leđa oporavku tržista. Kako Kina generira velik broj tereta dajuci ih svojim firmama na duzi rok i to brodovima koji nisu trebali biti izgradjeni produzuje krizu i dovodi ostale brodare u neravnopravan polozaj.