Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 21.266 | 434 | 49,00 | 49,50 | 0,00% |
Prošle godine sa isplatom dividende od 27 kn HT je pao sa 315 na 285.Ali to je bilo logično jer je
BV relativno smanjen za više od isplate dividende,te je samim time i pad dionice trebao biti
veći.Mislim da je dividenda iznosila preko 15% BV,a oko 9% cijene dionice.
ATPL ima BV odnosno NAV preko 2.000 kn te ova isplata od 50 kn po dionici čini samo 2% od NAV što
te bi i dionica trebala pasti samo 2% na 800 kn tj 16 kn.
Međutim,sama isplata dividende pokazuje da ATPL dobro stoji bez obzira nakrizu vozarina,te ATPL ne
bi trebala pasti.Dapaće,povečava se povjerenje u firmu što može poticati rast.
Kod HT,a eventualno i kod ERNT možemo očekivati značajni pad u visini dividende, iako bi to ove godine moglo biti nešto manje s obzirom na korekciju koju su imale u odnosu na prošlu godinu.
I mam jedno pitanje za znalce.
Ako 31.1. imaš dionice dobiješ "predujam" dividende 50kn.Znači da će biti i drugog dijela tj.dividende.
Ako prodaš dionice nakon 31.1.da li ćeš dobiti i drugi dio ako ga bude?
Pitanje je na mjestu jer je teren dosta sklizav. Treba nam doslovno pravno tumačenje da bi bili 100% sigurni. Alinea, član, stavak…
Nedavno je Alabama našao jedan takav pa ako si s nama i u mogućnosti oglasi se. Ili netko drugi. Ne će mo mu ništa… [thumbsup]
verdi*
i ekipa..nemojte odmah popiz… na ovo pitanje.
ali šta nije bilo prošle godine nešto slično?
sječam se da je bila dividenda i onda je bio drugi dio nakon nekih 20 dana…i naravno svi koji su prodali na div.day ostali su bez toga dijela?
ili sam ja malo senilan…neznam nisam pratio atpl dok nije pala ispod 1200 kuna tako da sam neupučen…
pa lijepo molim nekoga tko je dobio divid prošle godine da mi kaže kaj je bilo?
hvala lijepo
verdi*
i ekipa..nemojte odmah popiz… na ovo pitanje.
ali šta nije bilo prošle godine nešto slično?
sječam se da je bila dividenda i onda je bio drugi dio nakon nekih 20 dana…i naravno svi koji su prodali na div.day ostali su bez toga dijela?
ili sam ja malo senilan…neznam nisam pratio atpl dok nije pala ispod 1200 kuna tako da sam neupučen…
pa lijepo molim nekoga tko je dobio divid prošle godine da mi kaže kaj je bilo?
hvala lijepo
Prošle godine je isplaćena simbolična dividenda (za tadašnju cijenu dionice) od također 50 kn. Čini mi se da je iznosila oko 2% tadašnje cijene dionice.
Tada nije bilo nikakvih predujmova i nikakvih naknadnih isplati. A zadnji dan kupnje za ostvarivanja prava na dividendu je bio poznat daleko ranije nego što je bio sada.
Dakle, jedina sličnost između tada i sada je u apsolutnoj visini iznosa dividende od 50kn. Sve ostalo je onda bilo daleko transparentnije.
I mam jedno pitanje za znalce.
Ako 31.1. imaš dionice dobiješ "predujam" dividende 50kn.Znači da će biti i drugog dijela tj.dividende.
Ako prodaš dionice nakon 31.1.da li ćeš dobiti i drugi dio ako ga bude?
Pitanje je na mjestu jer je teren dosta sklizav. Treba nam doslovno pravno tumačenje da bi bili 100% sigurni. Alinea, član, stavak…
Nedavno je Alabama našao jedan takav pa ako si s nama i u mogućnosti oglasi se. Ili netko drugi. Ne će mo mu ništa… [thumbsup]
[/quote]
Opet se vraćamo u 2006.
Odluka za predujam dividende donesena krajem siječnja (slično kao i sada).
Odluka o isplati drugog dijela dividende je donesena na GS krajem lipnja 2006. i pravo na taj drugi dio su imali dioničari upisani u SDA na dan održavanja skupštine
znači danas bi kao trebao biti Record date, kakva bi sutra trebala biti cijena?
drugi dio dividende odlazi onome tko će u datom trenutku posjedovati dionice…tko je dobio sada predujam ne dobiva automatski i drugi dio ako proda dionice …Primjer…oni koji imaju dionice kupljene preko investora…dividenda odlazi na račun PBZ-a odakle se transferira po računima investora…AP nema podataka o računima koji se vode preko investora i sva briga oko toga je na PBZ-u.
Za AP dioničar je PBZ Investor.
Molim da me ispravite ako griješim ali mislim da je to tako…
….Opet se vraćamo u 2006.
Odluka za predujam dividende donesena krajem siječnja (slično kao i sada)…..
A kada je stvarno isplaćena ?
Vidim da ste svi nekako dobre volje zbog isplate ovog predujma dividende, a meni je taj potez uprave jako sumljiv jer u vrijeme kad je onaj sa novcem u najboljoj situaciji a vremena koja dolaze ne izgledaju previše dobro posebice za brodare, ja mislim da nije bilo ništa drugo u pitanju nego prazan džep uprave…puno bolje bi bilo da bi novac čuvali za kasnije, bar po nekim najavama Jerkoviča kad sam več pomislila da je gotovo sa Atlantskom a sad ko da tih riječi nikad nije ni bilo….
drugi dio dividende odlazi onome tko će u datom trenutku posjedovati dionice…tko je dobio sada predujam ne dobiva automatski i drugi dio ako proda dionice …Primjer…oni koji imaju dionice kupljene preko investora…dividenda odlazi na račun PBZ-a odakle se transferira po računima investora…AP nema podataka o računima koji se vode preko investora i sva briga oko toga je na PBZ-u.
Za AP dioničar je PBZ Investor.
Molim da me ispravite ako griješim ali mislim da je to tako…
btw, ako se transakcija obavi između dva korisnika na istom skrbničkom …. kako skrbnički rasknjižava dionice? Pretpostavljam isto poštujući T+3? Recimo ova priča s pbz investitorom, stanje u sda će što se tiče te transakcije biti iste.