Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 334.572 | 6,828 | 47,70 | 49,00 | 3,38% |
….jutro
-Ovdje se najavljivao potop u Amerikama …. , ali nije tako loše …..
-Kao i u životu , nije sve tako crveno …..
…., postoje realne osnove za rast indexa (BDI i sl.) , a to znači da je će prijeći 1000 ….(BDI),
a zatim je za očekivati psihološke učinke…
– Ne bih se upuštao u prognoze , ali ovi koji su kupovali u četvrtak , sigurno neće
prodavati ovaj tjedan …..(osim , ako bolesno ne naraste … [smiley] )
-Znači ….. , nestati će "istovara" nakon još 10 000 ili 20 000 dionica , a onda up…up…
(ovaj broj možda je i manji …. , ne znam koliko ih je kojima gori…)
-Uvjek može niže , ali izgleda kako je EU već dosta "nategnuta" i za očekivati je koji
lijepi dan … , a isto je i u kolonijama ….
-A možda se ja samo tješim …… [smiley]
.Dr M Wagner
…autor posjeduje manju količinu dionica ATPL ….. , ona je istina , malo veća nego kod
zadnjeg teksta prekjučer … [smiley]
Najveći proizvođač željezne rudače na svijetu ulaže 14 milijardi dolara,očekuju oporavak tržišta
Vale Will Invest $14 Billion, Anticipating Rebound
Saturday, 24 January 2009
Vale do Rio Doce, the world’s largest iron-ore producer, plans to boost capital spending this year by 40 percent to increase output and shipments of iron ore, coal, nickel and other metals, anticipating a rebound in demand. Vale is moving forward with plans to invest $14 billion in 2009, up from a record $10 billion last year, even as the Brazilian and world economies continue to weaken, Chief Executive Officer Roger Agnelli told reporters today in Brasilia. Vale, faced with the most serious drop in demand the company has ever confronted, pared iron-ore output by more than a fifth in the fourth quarter, Agnelli said. The current spending plan is aimed at an expected rebound in demand, he said.
The Brazilian economy will likely stabilize in the second quarter, he said. While some markets such as Japan are still weakening, China is starting to show signs of improvement, Agnelli said.
Vale is reluctant to fire people because the money that it spent to train employees will be lost and on concern that the company will face a shortage of qualified workers if the economy recovers soon, Agnelli said.
“We are positive about the future,” Agnelli said. “I can’t say yet if the worst is past, but the first adjustment has happened.”
http://www.hellenicshippingnews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=33330&Itemid=79
Mislim da ne. Naime, varaš se ako misliš da su danas kupovali samo mali i neupućeni. Ne vjerujem da mali i neupućeni bacaju 500 komada svako malo na bid. Danas je neki veći subjekt očito odlučio izaći iz pozicije dobrim dijelom, procijenivši da je povoljan trenutak (što i jest, jer je prošla hrpa bez pada cijene-prosječna viša od prosječne jučerašnje), a kupovali su i mali i veliki, prodavali mali i veliki. Nema pravila jer ova dionica ima 9000 dioničara. Puno je i velikih i malih. Kaos i krdo, ništa nova na ATPL. Ono štoje dobro kod ATPL da u svakom trenutku možeš odrezati pristojnu količinu na malom spreadu ako osjetiš da je to pametno.
[/quote]
@governor, osobno znam dvoje ljudi koji su danas prodali (300 i 400 dionica), a znam čak jednog koji je prodao 500 i kupio tih istih 500…
[/quote]
Ne razumijem što si mislio s ovim postom. ako može mali preciznije.
[/quote]
da. maleni znače više nego što se misli. tri lika anonimusa prodaše 1200 dionica (od toga je jedan i kupio natrag po nižoj cijeni), i to je (čak) 6% ukupnog volumena taj dan. kako strpati u 16 protrgovanih milja@20k dionica ovakva 2-3 fantastikus trija i nekog ovećeg igrača?
brojka od 8-9 tisuća iljada dioničara ne znači puno. kako doći do najgrublje distribucije dionica/grlo?
al da je krdo, krdo je.
ih, dok brljam, brodari nešto ozeleniše…
🙂
[/quote]
Jethro, moj post je prvenstveno bio odgovor Rekvijemu da kupnja u četvrtak nisu bili samo mali koji su zagrizli u burek. E sad, što se prodaje tiče… meni se činilo kao izlazak nekog većeg subjekta, ali ako ti kažeš da su tvoji kompe prodavali, onda super. To sve ide nazad na bid na 10-ak % manje. Ako krene rasti lupat će oni i po skuplje, ne bojim se ja za njih. Ono što se ja malo bojim je da taj možebitni subjekt koji je prodavao ide s lovom negdje drugdje i ne želi se više igrat atlantske. Opet… ma tko se ne želi igrat atlanske? Taj mora da je jeo bunike [smiley]
.
Tech, pohvalan je tvoj trud i nastojanje pojašnjavanja situacije, tu nema zbora, no zgodno bi bilo da izneseš svoj stav… isparavan ili ne, nije toliko bitno (ah, pa tko će procijeniti jel’ ispravan ili ne?), ali u svakom slučaju bilo bi konstruktivno.
pozdrav
Razlog tome je najava iz Atlantske plovidbe da će na sjednici Uprave 27. siječnja raspravljati među ostalim o mogućnosti isplate predujma dividende za 2008. godinu, ali i jučerašnji skok indeksa vozarina sipkog tereta BDI za 45 bodova, na 945 bodova.
Govoreći o situaciji u globalnom brodskom sektoru, Bešević ističe kako je jedan od vodećih brodara u svijetu, grčki DryShips objavio da će zadnje lanjsko tromjesečje zaključiti s gubitkom, najavio smanjivanje flote te suspenziju isplate dividende, u nastojanju da dramatično smanji kapitalne troškove i minimizira korištenje gotovine.
Komentirajući skok BDI indeksa u posljednja tri dana za 77 bodova, ocjenjuje kako je riječ o kratkoročnom trendu.
"Kina popunjava svoje zalihe željezne rudače, kojih trenutno ima oko 58 milijuna tona, u nastojanju da ojača svoju poziciju u skorašnjim pregovorima s vodećim svjetskim dobavljačima sirovina oko cijena i ostalih uvjeta vezanih uz godišnje isporuke. To utječe na oporavak BDI indeksa, koji je kratkoročnog karaktera", ocjenjuje Bešević.
No, kako ističe, investitori pozorno prate kretanje BDI indeksa jer će to biti jedan od prvih pokazatelja čiji će rast signalizirati početak oporavka svjetskog gospodarstva
Mene kao osrednjeg ulagača ne brine toliko ATPL, za koju vjerujem da će teško više ispod 700. Previše je prometa napravljeno da bi se to više "strmoglavljivalo". A i ne lupa se više po bidu kao nekada, kada se prodavalo u bescijenje. Problem su druge dionice koje takođe posjedujem, a trenutno su "totalno nelikvidne". Ako smo spali samo na trgovinu ATPL, HT-om, i sa par građevinara, jadna nam je onda burza. Pomenute dionice ne mogu same rasti, bez ostatka tržišta. Zapravo do jedne granice da, a ta granica je "blizu".
Sve dok se u trgovinu ne uključe i "veći igrači", a to su mirovinski fondovi, i banke, nema nam napretka. Za sada oni svoj novac drže u obveznicama, ili u "kešu" i čekaju daljnji razvoj dogtađaja.
Kada redovan dnevni promet na ZSE-u bude veći od 100 milijuna, to će biti dobar pokazatelj ulagačke želje.
U ovoj situaciji je najmudriji onaj koji nađe "podcijenjenu" dionicu i strpljivo je kupuje, takoreći komad po komad, i to čekajući da ga netko pokupi na bidu. Lupati po asku na nelikvidnim dionicama za sada je još uvijek "totalno ludilo" . Barem do kraja 3 mjeseca Crobex će biti samo ravna crta, sa gdjegod kojim valom.
Ovo je moje mišljenje o razvoju situacije, i vjerovatno se mnogima koji su željni rasta neće dopasti.
Dakako da bih i sam želio Crobex na barem 3000, ali trenutno mi to djeluje samo kao "utopija".
Nema tko da nas "digne", love i keša ima, ali spremljena je u "sigurnija utočišta". [undecid]
Razlog tome je najava iz Atlantske plovidbe da će na sjednici Uprave 27. siječnja raspravljati među ostalim o mogućnosti isplate predujma dividende za 2008. godinu, ali i jučerašnji skok indeksa vozarina sipkog tereta BDI za 45 bodova, na 945 bodova.
Govoreći o situaciji u globalnom brodskom sektoru, Bešević ističe kako je jedan od vodećih brodara u svijetu, grčki DryShips objavio da će zadnje lanjsko tromjesečje zaključiti s gubitkom, najavio smanjivanje flote te suspenziju isplate dividende, u nastojanju da dramatično smanji kapitalne troškove i minimizira korištenje gotovine.
Komentirajući skok BDI indeksa u posljednja tri dana za 77 bodova, ocjenjuje kako je riječ o kratkoročnom trendu.
"Kina popunjava svoje zalihe željezne rudače, kojih trenutno ima oko 58 milijuna tona, u nastojanju da ojača svoju poziciju u skorašnjim pregovorima s vodećim svjetskim dobavljačima sirovina oko cijena i ostalih uvjeta vezanih uz godišnje isporuke. To utječe na oporavak BDI indeksa, koji je kratkoročnog karaktera", ocjenjuje Bešević.
No, kako ističe, investitori pozorno prate kretanje BDI indeksa jer će to biti jedan od prvih pokazatelja čiji će rast signalizirati početak oporavka svjetskog gospodarstva
Koliki treba biti BDI da bi prosječni brodar poslovao bez gubitaka ?
jesi li ti to htio pitati koliko bi trebao narasti bdi da atlantska radi bez gubitaka/s pozitivnom nulom?
:-))
Atlantska je odavno već svojevrsni holding jer ima i druge djelatnosti osim transporta. Oko 2000.