Da si kupio Drys po 4 dolara ili NM po dolar i pol zaradio bi jako puno na dionicama, ali ti si na dionicama ispušio, što samo potvrđuje činjenicu da imaš krive procjene. No priznajem, puno je teže procijenit brodare u USA nego brodare na ZSE, jer mi slijedimo njih, a ne oni nas.
Zaštita od pada umanjuje dobit na porastu dionice isto kao što umanjuje ili anulira gubitak od pada dionice. Kao kad ti na listiću kladionice ostane zadnji par i ti se kladiš na kontru. Kad se jedno s drugim zbroji i oduzme, pametnije je kupit HT i uzet dividendu i eventualni kapitalni prinos i miran san.
Evo jedan moj trade brodarske dionice i hedging opcijama na US burzama, pa sam procijeni koliko sam izgubio i kako bi prošao da sam trgovao recimo ATPL na ZSE.
Kupnja 26.08.2008.
Dionice EXM-a po 31,86$ x 300kom. = 9558 + 5$(commissions) = 9.563$
Opcije 13 EXM DEC09 22,5PUT@1.30 = 1.690+29,45$(commissions) = 1.719,45$
Ukupni trošak: 11.282,45$
Za one koji nisu upoznati sa trgovanjem opcijama ovo gore znači kupnja 13 opcija EXM-a (koje kontroliraju 1300 dionica) sa expiracijom trećeg petka u 12. mj. 2008. i strike cijenom 22,50$. Odnosno 13 PUT opcija vlasniku daju pravo da nakon trećeg petka u 12. mj. proda 1300 dionica EXM-a po 22.5$ neovisno kolika je cijena trenutno na burzi, dok writer ili onaj tko je napisao tu PUT opciju ima obavezu kupiti dionice po toj unaprijed određenoj cijeni (STRIKE) od trenutnog vlasnika opcije.
Prodaja
08.09. sam prodao EXM dionice po 28,10$ x 300kom. = 8.430$ – 5$(commissions) = 8425$ (gubitak 1.138$) ili 11.9%.
05.12. sam prodao 13 PUT opcija STRIKE 22,5 po 18,80$ = 24.400$ – 24,95$(commissions) = 24.375,05$ (dobitak 22.655,60$) ili 1.317%.
Ukupno nakon prodaje svega: 32.800,05$
Odnosno čista zarada 21.517,60$
[/quote]
O opcijama sam cuo ali o njima ne znam nista, ako mozes da opises ovdje koje se firme mogu koristiti opcijama i na koji sve nacin?
A taj writer sto je napisao tu opciju zasto je to ucinio ili cini i dalje zasto to recimo rizikuje laicki receno, i da li je postojala mogucnost da izgubis glavnicu ili barem zaradu sta je tu fol?
Mozes li nam to pojasniti zasto se te opcije koriste i kako nastaju iz bog cega??
L.P.
uh uh ,potop brodara preko bare, minusi idu čak do -16% [shocked]
http://finance.yahoo.com/q/cq?s=DRYS,DSX,EGLE,ESEA,EXM,GNK,NM,QMAR,TBSI&d=v1
Što kažete, koliko će sutra potonuti ATPL i JDPL? [cry]
Na tvoju žalost sutra isto ko danas. Dakle neće biti nešto na brzaka. Sad malo po ravnici dok ne odlučimo gdje ćemo.
Zašto bi ih pratili u padu kad nismo u rastu
Jao koliko gladnih usta. Sve trejderi od zanata. [lol]
A što ako danas ne bude za sve? Pa ameri poslijepodne +20%
možda nas od 29.12. spase radnici koji će prodavati HT sa zaradom da kupe jeftinu ATPL [undecid]
Ne oni prate nas, mi diktiramo cijenu na tržištu… [lol] [lol] [lol]
Tako je.
Mi pratimo ATPL.
ATPL prati nas.
Pa vidi samo kako rastemo, da možda nećemo u +, ajde fond menađerčići, koliko trebate za ovu godinu…
Ha, Ha,Ha predvidio sam rast HT-ea na 260 do izbori i tako će biti. Još da se Atlanska zadrži na nekom minimalcu da trejderima pokvari predblagdanski ugođaj. Ne bi bilo u duhu Božića da sad maznu neku lovu i onda prcaju ostale njihovim dostignućima i američkim burzovnim akcijama. Ajme, Ajme…..a mene moderator masakrirao, a momak SB još nije priložio papirnati dokaz svog "umijeća". Nego sad ga nema sigurno Amerima na wall streetu dijeli lekcije.
Evo da se i ja javim nakon mjesec-dva [smiley]
Sjećate se mene po mojim crnoumim mislima i drukovima na dolje.
E pa sad pomalo okrećem ploču.
Primjećujem formiranje cup&handle formacije na atlantskoj i većim svjetskim brodarima
(Drys, Diana, Navios itd.). Na nekim to liči i na čisti školski primjer. Raspon od nekih 2 mjeseca,
lijepo zaobljeno dno i sad ručkica koja se upravo odrađuje.
Ako Atlantska i ostali još malo roknu dolje (npr. atlantska do 650) onda bi to bilo to, signal za rast.
Ja pomalo već bockam atlantsku u iščekivanju.
Ima li koji komentar?