Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 17.542 | 358 | 47,60 | 49,50 | 0,00% |
Iako ne mislim ulaziti u raspravu vidim da se svakakve nebuloze iznose tu na forumu:
1.) Nigdje ne piše da ne možeš šortat dionicu koju imaš u portfelju. To znači da možeš….
2.) Šortanje dionice koju imaš u portfelju se može izvesti i to je s jedne strane logično…Dionica koja je u tvojem vlasništvu ti služi kao osigurač (ako si se zezno i cijena krene suprotno nego što si zamislio dionicu nemoraš kupovati da bi je vratio, već vratiš svoju)
E dečki nemate vi pojma, kad ideš short jednostavno prodaješ dionice koje nemaš. Nebiraš nikakvu posebnu opciju nego jednostavno biraš SELL isto kao i kad prodaješ neku dionicu koju imaš u portfelju. Ako bi u tom trenutku tu dionicu imao u portfelju nebi napravio ništa drugo nego ju prodao, nebi napravio nikakav short sale, jedino ako bi prodao više dionica nego si imao, recimo imaš 100 GOOG i prodaš 150 GOOG, na kraju si 50 dionica GOOG short.
tako je. to je onda pokriveni short a ne naked
Naked short je nešto sasvim drugo. Kada ideš short tvoj broker ti mora posuditi dionice ili šta već prodaješ, ako ih broker nema a dopusti ti prodaju onda je to naked short sell. Nema to nikakve veze sa sa time dali ti nešto imaš u portfelju ili ne bitno je dali je broker ima.
Iako sam rekao da neću ulaziti u rasprave, ali da ti malo pojasnim. Recimo da trguješ na US burzi preko dva brokera. U jednoom portfelju imaš dionice XY, u drugom nemaš. U tom uzimaš šort….Jer treba dalje crtat ?
ma nabijem vas ja sve, trgovat ću i ja opcijama u US, ne bu mene niko …. [lol]
Pazi, opcije su puno rizičnije nego dionice, jako puno. Nemoj srljati puno učiti, rizičnije 100 puta jer imaju vijek trajanja.
@Sickboy
Iako sam rekao da neću ulaziti u rasprave, ali da ti malo pojasnim. Recimo da trguješ na US burzi preko dva brokera. U jednoom portfelju imaš dionice XY, u drugom nemaš. U tom uzimaš šort….Jer treba dalje crtat ?
Daj mi objasni koja je korist od toga koliko ćeš na jednoj strani biti u plusu, toliko ćeš na drugoj biti u minusu?!?!
Pazi, opcije su puno rizičnije nego dionice, jako puno. Nemoj srljati puno učiti, rizičnije 100 puta jer imaju vijek trajanja.
znam
Daj mi objasni koja je korist od toga koliko ćeš na jednoj strani biti u plusu, toliko ćeš na drugoj biti u minusu?!?!
[/quote]
ajmo mi lijepo zaključit ovu raspravu i zakopat ratnu sjekiru pa Blagdansko je vrijeme…
a da…nekako ATPL baš ne ide dole, NJNK [lol]
Sickboy
pitao sam te i na PM i ovdje preko koga trguješ opcijama i nisi mi odgovorio osim što si mi održao lekciju o lijepom ponašanju i mojim godinama?
Sickboy
pitao sam te i na PM i ovdje preko koga trguješ opcijama i nisi mi odgovorio osim što si mi održao lekciju o lijepom ponašanju i mojim godinama?
Preko thinkorswim američkog brokera.