Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 17.542 | 358 | 47,60 | 49,50 | 0,00% |
Da si kupio Drys po 4 dolara ili NM po dolar i pol zaradio bi jako puno na dionicama, ali ti si na dionicama ispušio, što samo potvrđuje činjenicu da imaš krive procjene. No priznajem, puno je teže procijenit brodare u USA nego brodare na ZSE, jer mi slijedimo njih, a ne oni nas.
Zaštita od pada umanjuje dobit na porastu dionice isto kao što umanjuje ili anulira gubitak od pada dionice. Kao kad ti na listiću kladionice ostane zadnji par i ti se kladiš na kontru. Kad se jedno s drugim zbroji i oduzme, pametnije je kupit HT i uzet dividendu i eventualni kapitalni prinos i miran san.
Evo jedan moj trade brodarske dionice i hedging opcijama na US burzama, pa sam procijeni koliko sam izgubio i kako bi prošao da sam trgovao recimo ATPL na ZSE.
Kupnja 26.08.2008.
Dionice EXM-a po 31,86$ x 300kom. = 9558 + 5$(commissions) = 9.563$
Opcije 13 EXM DEC09 22,5PUT@1.30 = 1.690+29,45$(commissions) = 1.719,45$
Ukupni trošak: 11.282,45$
Za one koji nisu upoznati sa trgovanjem opcijama ovo gore znači kupnja 13 opcija EXM-a (koje kontroliraju 1300 dionica) sa expiracijom trećeg petka u 12. mj. 2008. i strike cijenom 22,50$. Odnosno 13 PUT opcija vlasniku daju pravo da nakon trećeg petka u 12. mj. proda 1300 dionica EXM-a po 22.5$ neovisno kolika je cijena trenutno na burzi, dok writer ili onaj tko je napisao tu PUT opciju ima obavezu kupiti dionice po toj unaprijed određenoj cijeni (STRIKE) od trenutnog vlasnika opcije.
Prodaja
08.09. sam prodao EXM dionice po 28,10$ x 300kom. = 8.430$ – 5$(commissions) = 8425$ (gubitak 1.138$) ili 11.9%.
05.12. sam prodao 13 PUT opcija STRIKE 22,5 po 18,80$ = 24.400$ – 24,95$(commissions) = 24.375,05$ (dobitak 22.655,60$) ili 1.317%.
Ukupno nakon prodaje svega: 32.800,05$
Odnosno čista zarada 21.517,60$
[/quote]
prika
ove dve transakcije koje si navodno napravio nemaju ti nikakve veze jedna sa drugom (bez obzira da li su se put opcije vezale na iste dionice koje si kupio). Ako si tako napravio ti si špekulirao sa dionicama (long position) tu si popušio, no zaradio si na prodaji put opcija (ne na aktivaciji).
Znači tu si također špekulirao, nema govora o hedge poziciji.
Mogle su se te put opcije odnositi i na neku desetu dionicu npr.GM.
To ti je isto kao da se ja hvalim kako sam sebe zaštitio kupnjom ATPL i TNPL dionice istovremeno, onda sam na jednima popušio a na drugima zaradio, biti nisam se štito nego sam jednu špekulaciju pogodio a drugu ne.
pa zato sam te i pitao. Nisi računao na takav krah, išao si primarno sa zaradom da dionici. Uletilo ti kontra. Jebiga, kod nas toga nema, i mogu se kladit samo na rast ako mislim zaradit. I dalje ne razumijem zašto gubiš vrijeme ovdje.
Puno duže tradeam na ZSE i bez sumnje ima i ovdje puno prilaika za zaraditi, a postoji i jedna jako dobra stvar, a to je da je puno lakše osjetiti seniment na tržištu (barem meni), čitajući razne forume i komentare članaka dodatno pridonose tome, to u US nemožeš.
e da to bi bilo otprilike isto kao da izgubim novac na prodaji dionice a onda ga vratim šortanjem iste
pa zato sam te i pitao. Nisi računao na takav krah, išao si primarno sa zaradom da dionici. Uletilo ti kontra. Jebiga, kod nas toga nema, i mogu se kladit samo na rast ako mislim zaradit. I dalje ne razumijem zašto gubiš vrijeme ovdje.
Puno duže tradeam na ZSE i bez sumnje ima i ovdje puno prilaika za zaraditi, a postoji i jedna jako dobra stvar, a to je da je puno lakše osjetiti seniment na tržištu (barem meni), čitajući razne forume i komentare članaka dodatno pridonose tome, to u US nemožeš.
[/quote]
ne znaš jezik ili? [huh]
[/quote]
nek si ti nama onda ovdje na topicu. meni dovoljno [kiss]
…..
Mogle su se te put opcije odnositi i na neku desetu dionicu npr.GM.
To ti je isto kao da se ja hvalim kako sam sebe zaštitio kupnjom ATPL i TNPL dionice istovremeno, onda sam na jednima popušio a na drugima zaradio, biti nisam se štito nego sam jednu špekulaciju pogodio a drugu ne.
Malo si pomiješao lončiće, kupovanje suprotne pozicije na isti underlying je hedging, pošto je cijena opcije direktno vezana na underlying na koji je napisana. Da sam kupio recimo umjesto PUT na EXM, PUT opcije na DAL (Delta airlines) popušio bi i na dionicama EXM i opcijama DAL vjerojatno nekih 80%, a ako bi čekao do expiracije bio bi OTM (Out Of The Money) i mogao bi opcijom obrisati znaš već šta.
Zašto si uopće kupovao dionice? Zašto nisi kupovao samo put i call opcije na istu dionicu?
e da to bi bilo otprilike isto kao da izgubim novac na prodaji dionice a onda ga vratim šortanjem iste
Nije isto jer su opcije leveraged (1:100) instrument i time omogućuju hedging sa manjom svotom novca, short nemožeš napraviti na dionicu koju imaš u portfelju jer bi je time prodao ili ako bi ju prvo shortao onda bi kupnjom pokrio short, to uopće nema smisla.
Zašto si uopće kupovao dionice? Zašto nisi kupovao samo put i call opcije na istu dionicu?
Pa i na taj način nekada trgujem, inače to se zove STRANGLE s time da je CALL uvijek za jedan STRIKE viši od PUTa.
…..večer
-Mislim kako čak i kazneni zakon uzima u obzir dobru namjeru …..
-Npr… platite nekome pošteno , ali poslje se ustanovi kako je lova lažna ….(!)
….. , ali eto vi to niste znali …… i dobijete manju kaznu …..
…..platili ste sa dobrom namjerom ….. [smiley]
-I tu dolazimo do problema u ovoj maloj raspravi …..
-Zašto stvarati nove nick-ove , vidljivo je kako su najaktivniji ovdje već tri dana… [smiley]
……to mi ne djeluje pošteno …. , ne djeluje kao dobra namjera …..
….istina , slično je i na TA ….
-Jesu li Plemići , Gagarini ,Tv-gledatelji i sl … do sada pisali ….????
….jesu li iznosili neke prognoze i prije …..???
-Sigurno su bile točne ….. [smiley]….kao i ove najnovije …., pa vam je malo neugodno ….
-Ali nema veze …. , ne treba ovo shvaćati previše ozbiljno …..
….ATPL … mislim kako će ipak rasti ( točnije , biti će skuplja 1.2.09. nego sada)
, možda ne puno , ali to je očekivano …..
Još ništa nije nije propalo …….. [smiley]
….ni banke , ni GM , ni čeličane …. , a ni DRYS …. , a svi su već trebali ….
-I od svih njih ….. propasti će samo ATPL …….. [smiley] …… djeco , djeco …..
-Dr M Wagner
P.S.
-Autor posjeduje 20 dionica ATPL(petak) ….. i cash za dosta više …..
…. i sada …… zapravo nije dobro ako padne …. , ali ni ako naraste ….. [smiley]
….ništa se to meni ne sviđa …… [smiley]
Nije isto jer su opcije leveraged (1:100) instrument i time omogućuju hedging sa manjom svotom novca, short nemožeš napraviti na dionicu koju imaš u portfelju jer bi je time prodao ili ako bi ju prvo shortao onda bi kupnjom pokrio short, to uopće nema smisla.
[/quote]
šortat možeš dionicu kad je prodaš.
ATPL ne možeš ni šortat niti možeš kupit
PUT opciju na ATPL.
Nije mi baš jasna svha svega što si
nadrobio ali nema veze.
Živ ti meni bio i živičari (hedging) ti i dalje.
Čao [bye]
Iako ne mislim ulaziti u raspravu vidim da se svakakve nebuloze iznose tu na forumu:
1.) Nigdje ne piše da ne možeš šortat dionicu koju imaš u portfelju. To znači da možeš….
2.) Šortanje dionice koju imaš u portfelju se može izvesti i to je s jedne strane logično…Dionica koja je u tvojem vlasništvu ti služi kao osigurač (ako si se zezno i cijena krene suprotno nego što si zamislio dionicu nemoraš kupovati da bi je vratio, već vratiš svoju)